zaterdag 23 juni 2012

Drie Palestijnen gedood in Gaza, één van hen een vierjarig jongetje, dodental naar 15

Het lichaampje van de 4-jarige Ali al-Sawwaf wordt geprepareerd voor zijn begrafenis. (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa).

Update 2. Drie Palestijnen zijn zaterdag gedood en tientallen gewond geraakt bij nieuwe Israelische aanvallen. Twee slachtoffers vielen als gevolg van luchtaanvallen. Eén slachtoffer, een vierjarig jongetje, als gevolg van beschietingen door tanks. Israel ontkende echter in het laatste geval betrokkenheid. 
De nieuwe doden brengen het totaal aantal Palestijnse slachtoffers sids 18 juni op 15.

De laatste aanval vond zaterdagmiddag plaats. Daarbij werd de 42-jarige Ossama Ali gedood door een raket, aldus Adham Abu Selmiya, de woordvoerder van de medische hulpdiensten. Ossama Ali was op weg naar een bruiloft, De raket was kennelijk bedoeld voor een passerende motorrijder. Die raakte gewond, evenals 10 omstanders die getroffen werden door een muur van een appartementenblok die instortte. 
Israelische militaire woordvoerders bevestigden dat een aanval was uitgevoerd in het noorden van Gaza. Er was een voltreffer geplaatst op een 'terroristische eenheid die op het punt stond een raket af te vuren', aldus de militaire woordvoerders.
Eerder op de dag werd bij een luchtaanval ten oosten van Jabaliya de 25-jarige Khalid al-Burei gedood, zo meldde Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid bvan Gaza. Hij was een lid van de Volksverzetscomités.
Nog weer eerder op de dag werd bij beschietingen door Israelische tanks ten oosten van Khan Younis een  jongetje, de vierjarige Ali Muatazz al-Sawwaf, gedood. In Beit Lahiyya raakten drie mensen gewond die op hun land aan het werk waren. En in Rafah  werd één persoon gewond, aldus Al-Qidra.
 Een Israelische legerwoordvoerster, luitenant-kolonel Avital Leibovich, ontkende dat de dood van de vierjarige Ali al Sawwaf aan Israel te wijten was. Het ging om een ontploffing van Palestijnse munitie, zo wist zij te melden. 
Nog eerder op de dag voerde Israel drie luchtaanvallen uit op veiligheidscentra van Hamas. Daarbij werden tenminste 17 mensen gewond.     

In Israel, in Sderot, werd zaterdagmorgen vroeg een man gewond door een raket op het moment dat hij probeerde dekking te zoeken in een schuilkelder. De raket was er één van ruim 20 die vrijdag laat een zaterdagmorgen vroeg op Israel werden afgevuurd. Vijf ervan werden door Israels afweersysteem onderschept. De raketten waren vermoedelijk een antwoord op Israelische luchtaanvallen van vrijdag waarbij de 24-jarige Qassem Abdullah Ahmed uit het Bureij-kamp in Midden-Gaza werd gedood en twee mensen gewond raakten (zie het vorige bericht op dit blog). Qassem Ahmed was lid van de Volksverzetscomités, zo meldde deze organisatie.
De luchtaanvallen van vrijdag betekenden in feite dat het bestand dat via Egyptische bemiddeling woensdag was bereikt, weer van de baan was. Hamas had woensdag laten weten bereid te zijn het vuren te staken als Israel dat ook deed. Israel had geen officiële reactie gegeven.

Eén van de complexen van Hamas die zaterdag werden gebombardeerd. (AFP)  

11 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Eerst maar even afwachten wat het onderzoek oplevert.

Dat peutermeisje een paar dagen geleden bleek door eigen Palestijns vuur te zijn omgekomen.

Abu Pessoptimist zei

Likoed,
U denkt dat het misschien een Palestijnse tank was??

Likoed Nederland zei

U heeft net moeten toegeven dat het vorige Palestijnse kind slachtoffer eerst een verzonnen propaganda doodsoorzaak kreeg.

Net als toen ontkent het Israelische leger betrokkenheid.

Wij wachten het nadere onderzoek af, voor Israel de schuld te geven.
Dat blijkt verstandiger dan de Palestijnse propaganda voor zoete koek aannemen.

Abu Pessoptimist zei

Likoed Nederland,
Ik protesteer met kracht tegen de term 'moeten toegeven'. Dat is een term die slaat op mensen zoals u, die door dik en door dun achter Israel staan en alle mogelijke middelen gebruiken om Israels wandaden wit te wassen. Eén van die middelen is het ontkennen van die wandaden: de familie die gedood werd op het strand van Gaza in 2006, het jongetje Al-Durra in 2000, de doden bij de UNRWA school in 2009. De geweldige onderzoeken van het leger n.a.v. Cast Lead die al hebben geleid tot de veroordeling van één soldaat die een creditcard stal b(!). De lijst van toedek-operaties is eindeloos.
Wat ik doe is geen 'advocacy' zoals in uw geval. Ik ben niet persé pro-Palestijns en ook niet anti-Israelisch, maar probeer een realistische berichtgeving na te streven, waarbij niet de schaal steeds doorslaat naar de Israelische kant, of de wandaden bedreven aan de Palestijnen onderbelicht blijven, zoals in de meeste media.

Esther zei

"De raketten waren vermoedelijk een antwoord op Israelische luchtaanvallen van vrijdag..."

Fout. De Israëlische luchtaanvallen zijn een antwoord op de aanhoudende aanvallen van Hamas.

Wat jij doet Abu, is oorzaak en gevolg omdraaien en dat heeft met journalistiek niets te maken. Je doet hetzelfde als Pappé, je subjectieve visie presenteren als objectief.

Esther zei

Abu, jij geeft altijd Israël de schuld. Zelfs als er doden vallen door eigen toedoen van Arabieren. Jij draait voortdurend oorzaak en gevolg om, beweert zaken die aantoonbaar onjuist zijn, je raadpleegt media die opkomen voor moordenaars en terroristen en beweert vervolgens neutraal te zijn. Letterlijke uitspraken voor terroristen leg je naast je neer, zelfs al worden deze berichten en films door hen op het net gezet.

Toen jij je verhaal schreef over Itamar waren de conjunctiefvormen nauwelijks meer te tellen en nam je het direct op voor de moeder met haar zogenaamde zieke kind dat nauwelijks zou kunnen lopen. Je nam het woord 'pogrom' in je mond en had het over enorme vernielingen en terreur. Bron: Maannieuws en mondelinge berichten.

Je bent neutraal, Abu. Tegen iemand als Voordewind kun je alleen sneren en de haat tegen het Christendom (aanverwante gristenen), tegen Israël en Joden, die jij Gods Uitverkoren Volk noemt dat best alle internationale regels mag overtreden spat van je stuk.

Je had een raar verhaal over een Thai en dan te bedenken dat in het zuiden van Thailand regelmatig Thai vermoord worden door moslims omdat Thai geen moslim zijn.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
je woelt nogal wat om. De stukken over Awarta (Itamar) gingen over de terreur van Israel jegens een heel dorp. Nergens ter wereld zou dat getolereerd zijn. Nou ja, in Birma misschien. De 'rechtszaak' tegen die jongens was achter gesloten deuren, we weten dus eigenlijk gewoon niet wat daar is gebeurd. Waarmee ik niet wil zeggend dat ze het niet gedaan zouden hebben. We weten gewoon eigenlijk niets, behalve dan wat door Israels militairen naar buiten is gebracht. Bezettingsrechtspleging - zou ook verder nergens ter wereld door de beugel kunnen.
En Voordewind... ach daar heb ik het een andere keer nog wel weer eens over. Over het stelselmatig omdraaien van oorzaak en gevolg gesproken.

Abu Pessoptimist zei

En over die raketten, Esther,
Hamas maakte woensdagavond bekend bereid te zijn tot een bestand. Daarna werden nog een paar (twee?, het precieze aantal heb ik niet kunnen achterhalen) raketten door andere groepen afgevuurd. Het is, zo leert de historie, niet altijd eenvoudig voor Hamas om de anderen tegen te houden. Vervolgens valt Israel volop aan, waaronder Hamas (bijv. drie centra van Hamas op zaterdag). Tja wie begint er dan?

En wie is überhaupt begonnen? Er was een aanval vanuit de Sinai op Israeli's aan de grens. Vervolgens valt Israel Gaza aan onder het motto dat de aanval daar is voorbereid. Dat is eerder vertoond en toen klopte er ook geen bal van. http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2011/10/israel-werkte-het-onder-tafel-daders.html

Anoniem zei

Gisteren bij het VVD congres vertelde iemand dat Palestijnen een auto zouden hebben overvallen en het kind in de auto hebben gedood. Hoe komen ze toch aan die verhalen en waarom wordt er als je kritiek hebt op Israel altijd naar Hamas gekeken alsof Hamas de Palestijnse bevolking is. Praat dat het geweld tegen de Palestijnse bevolking op de West Bank goed? Maar over de moord op de familie in Itamar stond laatst iets in de Haaretz, je moest alleen inloggen om de stukken die Haaretz zou hebben, te kunnen lezen.
gr. Jose

Anoniem zei

Beste Abu,

Ik ben een van uw vaste lezers, die in de regel nooit reageert. Waarom nu toch een reactie? Ik ben regelmatig geraakt door uw blog en de (verschrikkelijke) foto’s. Ik heb een enorme bewondering voor de rustige, met feiten onderbouwde manier waarop u over moeilijke onderwerpen schrijft. En waarop u ruimte laat voor vragen en onduidelijkheden.

Ik word ook geraakt, maar dan op een heel andere manier, door de reacties van Likoed Nederland, Esther, et cetera. Hoe houdt u het vol, denk ik soms, om op reacties van deze personen met humor en vooral feiten, te reageren. Misschien helpt dit berichtje daar een beetje bij.

Ik blijf u volgen.
Hartelijke groet,
Bas

Abu Pessoptimist zei

Bas,
Dank. Deze en soortgelijke reacties van andere lezers (soms ook wel mondeling) zijn een belangrijke stimulans om door te gaan met wat ik doe. En hoe ik die confrontaties met Likoed etc volhoud? Ik geloof heilig in discussie en heb het gevoel dat er hoe dan ook misschien iets van te leren valt, niet in de laatste plaats voor mezelf, over hoe het beste kan worden te gereageerd op wat de hasbara zoal aandraagt. En misschien heb ik wel stiekem de hoop dat de feiten uiteindelijk meer mensen zullen overtuigen.

De Westoever is helemaal niet bezet, hij wordt gekoloniseerd

Wij spreken gewoonlijk over 'de door Israel bezette westelijke Jordaanoever'. Die terminologie is echter onjuist. Een bezetting vero...