vrijdag 19 oktober 2012

Bedoeïenendorp Araqib voor 43ste keer verwoest

Bedouin residents stage protest in Be'er Sheva Bedoeïenenprotest, 18 oktober 2012 in Beer Sheva. (Haaretz).

Een grote Israelische politiemacht is donderdag het Bedoeïenendorpje Al-Araqib in de Naqab (Negev) binnengetrokken en heeft het dorp voor de 43ste keer verwoest. Inwoners vertelden dat in totaal 23 structuren tegen de vlakte gingen. Zij kondigden aan onmiddellijk met de herbouw te zullen beginnen. Al-Araqib ligt op grond die volgens de Bedoeïenen sinds generaties hun eigendom is. De staat Israel erkent dat echter niet en wil op die plek een bos aanleggen. 
De strijd tussen de staat en Al-Araqib is al geruime tijd aan de gang, maar er zijn nog zo'n 40 andere dorpen met in totaal ongeveer 53.000 inwoners waarvoor vergelijkbare problemen dreigen. Die dorpen zijn niet erkend, hebben geen aansluiting op waterleiding en elektriciteit, of andere infrastructurele voorzieningen en kunnen elk moment worden afgebroken.   
De afbraak in Al-Araqib viel samen met een demonstratie van 2000 Bedoeïenen uit het dorp Bir Hadaj in de Negev, bij de regeringsbouwen in Be'er Sheva, die eisten dat de staat zijn plannen laat varen om huizen in hun gemeente af te breken. Een aantal mensen in Bir Hadaj heeft onlangs zogenaamde 'demolition orders' ontvangen. Anderen klagen dat zij - hoewel Bir Hadaj één van de door de staat erkende gemeenten is - geen vergunningen krijgen om nieuwe huizen te bouwen. De afbraakplannen gaan gepaard met nieuwe dreigingen van afbraak van zogenaamde niet-erkende Bedoeïenen dorpen. Thabet Abu Rass van de organisatie Adalah die opkomt voor de rechten van minderheden, sprak tijdens de demonstratie van 'een vernietigingsoorlog' tegen de de Bedoeïenen gemeenschappen. 

5 opmerkingen:

Esther zei

Al-Araqib is geen dorp. De bedoeïenen zijn niets anders dan krakers, te vergelijken met de zigeuners in Dale Farm. Zij kunnen geen eigendomspapieren tonen simpelweg omdat de grond staatseigendom is. Overigens was het hele gebied kaal, stond er niets voor 2000.
De huidige krakers verjoegen in het verleden andere bedoeïenen. Een van de huigen is Abu Madyam, een rijke ondernemer, net als Abu Jabar, beide hebben villa's in Rahat op land dat zij gratis kregen van de staat. De zogenaamde huizen in het krakerskamp worden voornamelijk gebruikt als opslagplaats voor goederen van de families die elders wonen (Rahat).

Abu Pessoptimist zei

Zo is het. Onbetrouwbaar, leugenaars, zigeuners, krakers. 53.000, nee 160.000 krakers.

Anoniem zei

@ Esther.

'Staats eigendom' ? Waar zijn de eigendomspapieren van deze (roof) staat dan wel? Oh je bedoelt fe staat die zichzelf sls staat heeft uitgeroepen...
Of bedoel je de 'staat' die ruim 2000jsar geleden ongeveer in de buurt was?

Wat een onzin zit je uit te kramen esther. Dit is gewoon 'might is right' . Oftewel... misdsdige machtswellust, wat we de blufpoker 'staat' al zoveel zien uitoefenen!

Herman

Franklin Ryckaert zei

Israel zelf is een staat gesticht door krakers.( dat kun je uiteindelijk van veel staten zeggen, maar toch).

Esther zei

Het heeft lang geduurd, Abu, maar eindelijk geef je een zioniste gelijk.
Je mag de landkrakers natuurlijk ook eufemistisch 'stadsnomaden' noemen, doet men in Nederland ook, maar zij blijven landlopers.

De anderen moeten een goed geschiedenis boek kopen en niet een die is gecensureerd door Mekka.

Shalom