zondag 1 september 2013

Egypte wil 500 meter brede bufferzone creëren aan de grens met Gaza


http://www.worldtribune.com/wp-content/uploads/2014/11/LevelingRafah.jpgPuin geeft in Rafah de plaats aan waar eerst huizen stonden.

Egypte is van plan in de strijd tegen de smokkel naar Gaza een 500 meter brede bufferzone te creëren aan de zuidgrens met Gaza, zo heeft een hoge Egyptische militair zondag gezegd. Inwoners van de wijken Saladin, al-Barahmeh, Canada, Brazil en al-Sarsouriya en andere wijken van Rafah dichtbij de grens hebben te horen gekregen dat ze hun huizen moeten verlaten. De inwoners hielden een protestdemonstratie tegen de orders, waarbij ze onder meer autobanden verbrandden.
Het Egyptische leger heeft al 13 huizen vernield waarin ingang van tunnels werden aangetroffen. Een Egyptische legerwoordvoerder zei dat er nu 343 tunnels zijn vernield. Een militaire bron verduidelijkte tegenover Ma'an News dat de meeste tunnels in open veld nu zijn opgeruimd, maar dat het moeilijk is ingangen van tunnels te vinden die in huizen verstopt zitten.
De Egyptische legerwoordvoerder zei dat Egypte intussen ook het vissen in de buurt van de Egyptische wateren heeft verboden om eventuele smokkel onmogelijk te maken. Vrijdag werden vijf vissers uit Rafah met hun boot opgebracht, terwijl twee andere vissers gewond raakten nadat de Egyptische marine het vuur op een aantal boten had geopend.

4 opmerkingen:

Engelbert Luitsz zei

En Israel maar denken dat niemand dat in de gaten heeft nu alle blikken op Syrie gericht zijn. Net als die 1000 mensen die protesteren tegen het Prawer Plan. Blijven schrijven en blijven delen is de meest milieuvriendelijke weg naar een revolutie en dat pakken ze ons niet zomaar af.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Zo, Egypte hetzelfde pad op als Israël met betrekking tot Hamas/Gaza? Voor de gevolgen die dat zal hebben voor de burgerbevolking van Gaza, 1. 3 miljoen mensen, zal internationaal geen aandacht zijn...en het is een streep door Israëls strategie om 'het probleem Gaza' af te schuiven naar Egypte. Maar dit is toch wel 'second best', in Israëlische ogen, Gaza ook in het westen afgesloten.

Abu Pessoptimist zei

Jaap, voor zover ik het snap pakt het Egyptische leger de tunnelsmokkel aan omdat zich rond dat miljoenbedrijf een soort maffia heeft gevormd die de situatie in de N-Sinai destabiliseert. Wat hiermee gepaard zou moeten gaan is het openen van de grensovergang bij Rafah.Maar dan is er weer een ander probleem en dat is dat Egypte dan als het ware de zorg voor de bevoorrading van de 1,3 miljoen Gazanen op haar bordje krijgt.
Wat voorlopig uitermate stuitend is, is de geweldige vreugde bij de is hasbara-kliek om dit verhaal: 'Zie je wel! Egypte doet het ook. Gaan die Meulenbelts en zo nu tegen Egypte demonstreren?'(Ik kreg een dergelijke mail, maar luiert hem niet door omdat de afzender er een net iets te beledigende term aan jouw adres in had verwerkt. Kijk voor het overige bijv. bij die Palestijnen/Arabieren hater Brabosh). Wat die Israel-claque even vergeet, is dat de situatie primair het gevolg is van Israels blokkade. Als de grenzen open waren geweest, Gaza een haven een een vliegveld had gehad (zoals in 'Oslo' was afgesproken) waren er ook geen tunnels geweest aan de grens met Egypte.

j zei

Dank, verhelderend wat je schrijft over de relatie tunnel-'smokkel' en de situatie in Sinaï; neemt niet weg dat er meerdere politieke motieven kunnen zijn achter de Egyptische wijze van handelen. Ook je slotzinnen zijn verhelderend: even terug in de tijd. Het hele 'probleem Gaza' is een wond die verkeerd behandeld is, omdat de diagnose niet deugt.

Dode in Hebron en diverse gewonden in ondermeer el-Bireh

Mo'men Jaber Israelische militairen hebben in al-Khalil (Hebron) dinsdagmiddag een 17-jarige jongen dodelijk verwond. De 17-jarige Mo...