zaterdag 21 september 2013

Israel schoffeert diplomaten bij poging hulp te verlenen aan Bedoeïenen in Jordaanvallei


De Franse diplomate Marion Castaing ligt, nadat zij met geweld uit een auto is gesleurd, aan de voeten van Israelische militairen. De foto werd op 20 september genomen op de Westoever door een Westerse hulpverlener die liever anoniem wilde blijven.

De leider van OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Hulp van de Verenigde Naties in bezet Palestijns gebied, James Rawley heeft vrijdag zijn “grote bezorgdheid” uitgesproken over Israelische obstructie van pogingen om humanitaire hulp te verlenen aan Bedoeïenen in de Vallei van de Jordaan van wie enkele dagen geleden de huizen zijn gesloopt door het Israelische leger.
De Bedoeïenen in kwestie waren 120 inwoners van het dorpje Khirbet Mahkhoul dat maandag 19 september in zijn geheel door het Israelische leger onmver werd gehaald.Vrijdag probeerde een konvooi van een internationale hulporganisatie, begeleid door diplomaten van Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Spanje, Australië en leden van de staf van de vertegenwoordiging van de Europese Unie, tenten te brengen voor 48 mensen, onder wie 16 kinderen, die ''dringend behoefte hadden aan noodopvang na herhaalde sloopactie van het Israelische leger'', zo luidde een persverklaring van Rawley. Maar het leger (of naar de foto te oordelen, leden van de grenspolitie) kwamen tussenbeide. Leden van hulporganisaties en diplomaten van een aantal landen die aanwezig waren, werden op ruwe wijze bejegend. Onder meer werd een Franse diplomate uit een auto getrokken en over de grond gesleurd, iets wat een duidelijke inbreuk is op internationale diplomatieke codes. De auto waarin de diplomate zat werd daarna door de Israeli's in beslag genomen, evenals een lading tenten. De diplomate gaf als commentaar: ''Dit is hoe het  internationale recht hier wordt nageleefd.''
مواجهات بين المواطنين وجيش الاحتلال الاسرائيلي ،خلال منع الاحتلال اعادة بناء خربة مكحول بعد هدمها للمرة الثالثة.(عدسة: ايمن النوباني/وفا)
De Israeli's gebruikten ook overmatig veel geweld bij de arrestatie van inwoners van Khirbet Makhoul en hulpverleners die probeerden tenten op te zetten. (Foto WAFA).

Rawley zei dat de VN en haar partners vastbesloten zijn om humanitaire bijstand te blijven verlenen aan leden van de bevolking die in noord verkeren en ''de gevolgen te verminderen van sloopacties die de laatste maanden aan het toenemen zijn met hun gevolgen van het verdrijven van mensen en het verlies van middelen van bestaan''. Rawley riep Israel op ''haar verplichting als bezettingsmacht na te komen en gemeenschappen waarvoor zij verantwoordelijk is te bescherming te verlenen, onder meer door te stoppen met het slopen van Palestijnse huizen en bezittingen''. ”
Het Israelische leger reageerde met een verklaring, waarin het zei dat ''tientallen Palestijnen en Europese activisten [sic] trachtten een illegale voorpost op te zetten in een gebied dicht bij de gemeenschap Hemdat (een nederzetting, AbuP.). De Palestijnse activisten gooiden stenen naar de eenheden van het leger die hen kwamen verwijderen. Drie oproerkraaiers die weigerden weggestuurd te worden en de soldaten aanvielen, werden gearresteerd en de vrachtauto werd in beslag genomen.” Een konvooi van het Rode Kruis dat dinsdag had geprobeerd naar het gebied te komen,werd eveneens terug gestuurd.
Khirbet Makhoul is - inclusief de laatste sloopactie - nu vier keer tegen de vlakte gegaan. De PLO kwam naar aanleiding van de gedwongen verhuizing met een rapport dat de Jordaanvallei, die wegens haar vruchtbaarheid en ruime aanwezigheid van water, een gebied is waar Israel duidelijk haar begerigheid heeft laten blijken. Het gebied, dat valt in 'Area C' onder de Akkoorden van Oslo, oftewel het gebied waar Israel de exclusieve zeggenschap over heeft, beslaat 28% van de Westoever. Er zijn 37 nederzettingen gevestigd en slechts een kleine 8,5% van het gebied is toegankelijk voor Palestijnen. De rest wordt in beslag genomen door nederzettingen, wegen voor Joden, parken, en 'gesloten militaire gebieden'. Palestijnen hebben vergunningen nodig om te kunnen bouwen en die worden slechts in 6% van de gevallen verleend. Sloop en verjaging van bewoners komen regelmatig voor. 

مواجهات بين المواطنين وجيش الاحتلال الاسرائيلي ،خلال منع الاحتلال اعادة بناء خربة مكحول بعد هدمها للمرة الثالثة.(عدسة: ايمن النوباني/وفا)(Foto WAFA)

4 opmerkingen:

Unknown zei

Beste Abu,

Er was zowel leger van de legerbasis vlak bij het dorp, als drie meisjes uit het 'gewone' leger die niets anders deden dan foto's maken, als grenspolitie, als reguliere politie als een Israëlische ambulance aanwezig. Ze kwamen overigens niet allemaal teglijkertijd aan.Er stonden zo'n 100 Israëlische soldaten.

Verder heb ik geen steen gezien, de jongens werden gearresteerd voor het duwen van soldaten en het klimmen op de vrachtwagen.

Groetjes van een ooggetuige

Abu Pessoptimist zei

Dank, Jennifer. Natuurlijk werden er geen stenen gegooid. Alleen al de foto's spreken boekdelen wat dat betreft. Maar ik ben blij als ooggetuigeverslagen de loze opmerkingen van het leger kunnen ontkrachten. De Israelische legervoorlichtingsdienst ontmaskert zichzelf op deze manier stukje bij beetje als één van de grootse leugenfabrieken van het land.

Esther zei

Wederom ben je een fantast en klets je maar wat want die troela en leugenaar deed een palywoodje, ging gauw op de grond liggen. maar ja, je moet je islamofiele achterban behagen en ophitsen tegen Israël. Overigens is dat element geen diplomaat maar een medewerkster van een antisemietische NGO, dus een handlanger van terroristen.

Jij bent geen journalist.

Abu Pessoptimist zei

Dat 'element' is wel degelijk een diplomaat. Ze vertrekt in december nadat Frankrijk het hoofd heeft gebogen voor de harde taal van Israel en haar overplaatst om de goede betrekkingen niet (nog verder) te beschadigen. Zie mijn bericht daarover hierboven.

Palestijnse jongen en Israelische student dood door geweld, Israel pakt een dader

Saíd Odeh Israelische soldaten hebben woensdagavond in het dorp Odla ten zuiden van de Palestijnse stad Nablus de 16-jarige Sa id Yousef Moh...