maandag 23 september 2013

Amnesty bekritiseert Palestijnse politie wegens overmatig gebruik van geweld

Dozens of Palestinian police attacked peaceful protesters during two demonstrations in Ramallah in July 2012.
Palestijnse politie in actie tegen vreedzaam demonstrerende Palestijnen in Ramallah, juli 2013. (Foto AFP/Getty/Abbas Moman).

Amnesty International tikt de politie van de Palestijnse Autoriteit op de vingers in een rapport dat maandag is uitgebracht. De Palestijnse politie, die wordt getraind door de Amerikanen en die op de been wordt gehouden met donorgelden van onder meer de EU, maakt zich schuldig aan nodeloos gebruik van geweld. Ook de PA krijgt een uitbrander, want gewelddaden van de politie worden niet bestraft, volgens Amnesty.
De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat de politie van de PA de afgelopen maanden schuldig was aan de dood van twee Palestijnen. Op 8 mei stierf Khaleda Kawazbeh onder niet opgehelderde omstandigheden tijdens een politie-inval in het dorp Se’ir bij Hebron. Daarbij vielen ook acht gewonden. Op 27 augustus  kwam Amjad Odeh, 37, om het leven door een schot in het hoofd, dat hij opliep tijdens het onderdrukken door de PA-politie van een protestdemonstratie in de buurt van Nablus. 

De PA-politie heeft zich verder onderscheiden door excessief gewelddadig optreden tijdens demonstraties. Dat gebeurde onder meer op 30 juni en 1 juli verleden jaar, bij demonstraties tegen een ontmoeting van president Mahmoud Abbas met een Israelische minister. Ten minste vijf mensen raakten gewond. Wegens de woede die dat opwekte zag president Abbas zich gedwongen een commissie van onderzoek in te stellen, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken haar eigen onderzoek startte. Maar volgens Amnesty is - ondanks de uitkomst van die onderzoeken - niemand gestraft. Volgens Philip Luther, de directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty,  leidt die straffeloosheid tot verdere incidenten. Dat zou ook onder meer blijken uit tenminste vier nieuwe incidenten die zich voordeden in de maanden juli en augustus van dit jaar tijdens demonstraties, waarbij demonstranten en journalisten werden aangevallen, soms door agenten in burgerkleren.
Amnesty doet een dringend beroep op de PA om de politiemacht ter verantwoording te roepen en overmatig gebruik van geweld af te straffen. Ook roept Amnesty de VS en andere donorlanden (waaronder Nederland) die de PA-politie trainen of giften hebben gegeven op om van de PA te verlangen dat die haar politie internationale normen en wetten laat naleven.“De donorlanden moeten de PA ervan doordringend dat zij niet bereid zijn voortdurende schendingen van de mensenrechten door de politie van de PA door de vingers te blijven zien en dat hulp in de toekomst afhankelijk is van de vraag of of de PA haar politie ter verantwoording zal roepen,'' aldus Philip Luther.
(Meer over de Amerikaanse (en Jordaans en Israelische) betrokkenheid bij de Palestijnse politie, de Dayton-troepen zoals ze wel genoemd werden naar de Amerikaanse generaal die de oprichting ervan begeleidde, staat hier. Nederland heeft onder meer voetuigen aan de PA-politie geleverd en enkele jaren geleden ook officieren om de troepen trainen). 

12 opmerkingen:

trees zei

Het is wel weer verdomd mooi dat Israel deskundigen naar Nairobi heeft gestuurd om Kenia te helpen tegen het islamitisch gespuis. Waarom horen we je daar dan weer nooit over, Abu? Gemiste kans.

Abu Pessoptimist zei

Ik mis wel meer kansen, trees. Ik moet wel, ik ben namelijk geen dagblad. En uit Nairobi kan ik volgens mij niet zodanig nieuws brengen dat het toegevoegde waarde heeft.

trees zei

Nairobi ligt echt niet zoveel verder dan Jeruzalem, beste Abu. En ook in Kenia hebben ze kranten en andere media, dus je kunt het makkelijk volgen zonder de deur uit te gaan.

Abu Pessoptimist zei

Bullshit, trees. Ik moet kiezen. Misschien dat ik erover geschreven had als ik een staf van een paar man had gehad, maar waarschijnlijk is dat niet. Ik weet weinig van Somalië, nog minder van Kenia, en dan: branden, ongelukken en gevechten verslaan terwijl ik er niet bij ben?? Ik kijk wel uit. Dat is meer iets voor zulke experts als Roel Geraedts van RTL of Sander van Hoorn van de NOS.

trees zei

Je kiest inderdaad altijd voor de teksten die Israel en de joden zwart maken, dat is al vele jaren opvallend. Maar je bent toch geen racist . Hmmmm

trees zei

Je woont toch gewoon in Amsterdam of ben ik nu gek? Ik kan me herinneren dat je laatst nog op de Dam was bij een betoging tegen iets met Israel en dat jullie weer zwaar zaten te overdrijven met het aantal betogers , want er was bijna geen hond. IK kon dat toen mooi bekijken via de webcam op de Dam.

Abu Pessoptimist zei

'Teksten die joden zwart maken'? Doe me een plezier, trees, en kijk ajb even naar de kop boven het stukje waaronder jouw commentaar verschijnt, ja?
Ik woon in A'dam, was laatst nog in Israel, heb gewoond in Egypte waar ik nog regelmatig kom, en ken de meeste landen in het Midden-Oosten uit ervaring. Als ik wèl over gevechten of dergelijke zaken schrijf, bijv. Gaza of de opstanden in Egypte, doe ik dat vanuit achtergrondkennis (die ik niet heb over Kenia) en op basis van verslagen van kranten en ooggetuigen (Twitter) die ik ken en vertrouw. Zulke kranten en zulke ooggetuigen ken ik niet in Kenia of Somalië. Duidelijk genoeg, zo?

Anoniem zei

Ik heb het op de radio gehoord dat Amerikaanse en Israelische 'deskundigen'naar Kenia zijn gestuurd. Dus iedereen zou het kunnen weten. Dan hoeft Abu van mij dit niet nog eens op zijn weblog te melden. Ik kijk op deze weblog omdat ik daar lees wat de media weigeren te melden.
Corrie

trees zei

Hmmm,. ik had altijd al het idee dat je nogal selectieve ooggetuigen had, met een nogal beperkte visie. Maar de rest van je info komt dus inderdaad gewoon via de media.

Anoniem zeiAlternatieve visie:

DE KENIANEN ZITTEN OP ONS WATER

Owwww shit. De Kenianen zijn de lul.


Ze zitten op ons water.


Heel erg veel water, genoeg om daar in Kenia de komende 70 jaar geen dorst meer te hoeven hebben. Dat betekent dat daar nu ook democratie moeten gaan brengen enzo. Er zit vast heel veel Al CIAida. En weapons of mass destruction.


Klootzakken. Ons water. Hoe kan dat nu daar in de grond zitten? Iedereen weet toch dat alles op aarde van Monsanto, Nestle, Dow enz. en co. is?


Ik laat het aan Obama over om die gasten op te voeden. Zo zie je maar terrorisme is overal.

http://zaplog.nl/zaplog/article/al_shabaab_claimt_aanval_winkelcentrum_kenia

--------------------

Al-Shabaab claimt aanval winkelcentrum Kenia

Herinnert u het artikel "De Kenianen zitten op ons water" water nog van 11 september 2013 geschreven door Patman? We zijn nog geen 11 dagen later en het is al zover.

De VS zal wel hebben gedacht. We moeten er snel bij zijn voor dat de Chinezen....

http://zaplog.nl/zaplog/article/al_shabaab_claimt_aanval_winkelcentrum_kenia

Herman

Ben zei

Prachtig welk Samaritaans werk gedaan wordt bij het Syrische front door het Ziv medisch centrum te Safed. (VK vandaag)
Dat lees ik liever dan het bekrompen geleuter van trees.

Anoniem zei

Trees, waarom bemoei je je zo onhebbelijk aan tegen de onderwerpkeuzes van Abu, en begin je niet een eigen blog? Daar kun je in alle toonaarden de loftrompet steken over de aanwezigheid van Israëliërs in Nairobi en andere zaken van je voorkeur. Anderen verwijten dat zij dat niet doen terwijl je het om te beginnen zelf nalaat, is niet alleen een zwaktebod van jewelste, maar op den duur ook buitengewoon irritant.

En, Abu: keep up the good work!

Martijn.

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...