dinsdag 10 september 2013

Weer ongewenst Joods bezoek op de Haram al-Sharif en ander Palestijns nieuws


Opnieuw hebben dinsdag enkele tientallen rechtse Israelische Joden, begeleid door een politiemacht, een bezoek gebracht aan het terrein van de Aqsa-moskee in Jeruzalem. De Joden kwamen kwamen binnen via de Mughrabi poort en verlieten het terrein weer via de Salsala-poort. Onderweg werd er gebeden en gezongen. Waarschijnlijk zeiden de Joodse bezoekers selichot-gebeden, speciale gebeden ter gelegenheid van de nadering van Grote Verzoendag, aanstaande zaterdag.
Het is de laatste tijd herhaaldelijk voorgekomen dat Joden gebeden kwamen zeggen op wat zij de Tempelberg noemen. Voor de moslims is dat echter de Haram al-Sharif, die onder de jurisdictie van de islamitische Waqf valt en die derde plaats in heiligheid op aarde is. De minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit heeft tegen de inbreuk op de islamitische zeggenschap over de plek geprotesteerd en om een spoedzitting van de Arabische Liga en van de VN-Veiligheidsraad gevraagd. De PA veroordeelde ook de opmerking van de Israelische politiechef Yohanan Danino die deze week verklaarde dat het bezoeken van de Tempelberg een ''onbetwistbaar recht van de Joden is''. Volgens het ministerie was dat ''een oproep tot religieuze oorlog in de regio en een officiële aanmoediging aan extremistische Joodse groepen om de Aqsa-moskee te bestormen en te vernielen''.

Het hoofd van het Hoge Islamitische Commité, sheikh Ekrima Sabri,verklaarde tegenover Ma'an News dat de herhaalde wederrechtelijke bezoeken van Joodse extremistische groepen ''een indicatie zijn voor de Israelische ambities en de risico's die de moskee loopt''. Hij wees daarbij op de Ibrahimi-moskee in Hebron, waar sinds het begin van de jaren '70 onder druk van extremistische kolonisten middenin de moskee een synagoge is verrezen. De islamitische autoriteiten van Jeruzalem vrezen dat ook voor de Aqsa-moskee 'een Ibrahimi-scenario' in de maak is. Overigens heeft het militaire bestuur van de Westoever  de Ibrahimi-moskee dinsdag ter gelegenheid van de joodse feestdagen geheel voor islamitische gelovigen gesloten. Dat gebeurde vorige week ook al op donderdag en vrijdag, ter gelegenheid van het joodse Nieuwjaar.
Ander nieuws:
Tientallen Israelische militairen drongen dinsdag hetArroub vluchtelingenkamp ten noorden van Hebron binnen, verschaften zich met geweld toegang tot tientallen huizen, waarbij flinke schade werd aangericht, en namen 17 Palestijnen mee. Diverse Palestijnen werden aangevallen en er werden pamfletten uitgedeeld waarin werd gewaarschuwd voor 'ernstige consequenties als de plaatselijke jongeren doorgaan met het gooien van stenen naar kolonisten en militairen'. Vorige week was er ook al een inval in het kamp. Toen werden meer dan 30 arrestaties verricht.

Een rechtbank in Jeruzalem heeft de 17-jarige (!) Tariq Khaled Odeh veroordeeld tot een gevangenisstraf van 38 maanden, oftewel ruim drie jaar, wegens het gooien van stenen en vuurwerk naar de Joodse nederzetting Beth Yonathan in de wijk Silwan, waar hij woont. Ishaq Odeh, de broer van Tariq, zei dat Tariq in januari was gearresteerd en 22 dagen was opgesloten in een cel in het politiehoofdkwartier Moskovia tot hij bekende. In die tijd mocht hij geen advocaat zien en zelfs geen schone kleren ontvangen. De rechtszaak tegen hem was achter gesloten deuren. Een neef van Tariq die toch probeerde binnen te komen werd door de politie in elkaar geslagen.Het was overigens de vierde keer dat Tariq was opgepakt. Eerder kreeg hij onder meer huisarrest.

Several of the olive trees damaged early Sunday morning in the South Hebron Hills/Photo: Operation Dove
Vernielde bomen van Ibrahim Rabai (Foto Operation Dove)
In Zuid Hebron, hebben kolonisten van de nederzetting Havat Maon zondag tenminste tien olijfbomen ernstig beschadigd. De bomen waren eigendom van Ibrahim Rabai uit het dorp At-Tuwani.  In Hebron werden maandagavond twee Palestijnen in elkaar geslagen door Israelische militairen. Een van hen belandde in het ziekenhuis, de ander werd gearresteerd.  In Ath-Thouri ten zuiden van Jeruzalem werden in de nacht van maandag op dinsdag de banden van drie bussen doorgesneden. De bussen zelf werden met anti-Arabische 'prijskaart' leuzen beklad.

1 opmerking:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Provocatie op provocatie, met willige medewerking van de staat.

Maar het tijdstip is goed gekozen: daar komt Grote Verzoendag, om in één keer alle zonden te delgen.

Kom daar eens om bij Palestijnen: die blijven zonder reden stenen gooien naar joden die slechts gebeden willen zeggen.

Wat is dat toch, met die Palestijnse genen?

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...