zondag 8 september 2013

Palestijnen klagen over afwezigheid vooruitgang bij vredesoverleg, Israel klaagt over lekken

Tzipi Livni, Isaac Molho, and Saeb Erekat meeting in Jerusalem.
De Israelische onderhandelaars Yitzhak Molcho en Tzipi Livni (vlnr) met de Palestijn Saeb Erakat. (Foto Israelisch regeringspersbureau)

De Israelische gedelegeerde naar de vredesonderhandelingen met de Palestijnen,. Yitzhak Molcho, heeft dit weekeinde een krachtig protest ingediend bij de Amerikaanse delegatieleider Martin Indyk wegens het feit dat diverse Palestijnse bronnen hebben gelekt over de gang van zaken bij het overleg. Met de VS was afgesproken dat er geen mededelingen over de gang van zaken naar buiten gedaan zouden worden. Israel heeft zich daaraan gehouden, aldus Molkho, en de Palestijnen niet.
Verschillende Palestijnse zegslieden hebben de afgelopen dagen commentaar gegeven op wat er tijdens de  tot nu toe gehouden bijeenkomsten - in totaal waren dat er zes - aan de orde is geweest. De rode draad bij die Palestijnse lekken was frustratie over een totaal gebrek aan vooruitgang.
Donderdag zei Nabil Sha'ath, een van de topmannen Fatah, in een gesprek met het persbureau Ma'an dat Israel sinds de vredesbesprekingen anderhalve maand geleden zijn hervat, ''nog niets heeft voorgesteld ten aanzien van de onderwerpen die moeten worden besproken." Sha'ath zei dat Israel weigert flexibiliteit te tonen over de kwestie van het behouden van de Israëlische controle over de Jordaanvallei (iets waar de PLO fel tegen is). Ook liet hij doorschemeren dat Israel opteert voor 'interim-oplossingen'. Maar daar zal de PLO niet mee akkoord gaan,' aldus Sha'ath, ''uit vrees dat dit Israel genoeg tijd zal geven om de ruimte op de Westoever die nu nog open is te vullen met nederzettingen''.
Sha'ath zei ook dat Israel zich niet wenst te houden aan overeenkomsten die het eerder heeft getekend, inclusief de Akkoorden van Oslo en de Roadmap. Dat is waarom de Palestijnen willen dat de Amerikanen zich bij de gesprekken opstellen als hun bondgenoot en niet als een bemiddelaar, aldus Sha'ath. Maar om die reden is Israel tegen de aanwezigheid van de Amerikaanse afgezant Martin Indyk. ''Indyk heeft pas één zitting bijgewoond,'' aldus Sha'ath.
De secretaris generaal van het PLO hoofdbestuur, het Uitvoerend Comité, Yasser Abed Rabbo, zei vorige week eveneens dat er geen vooruitgang was geboekt in de gesprekken. Een andere hoge Palestijn die anoniem wilde blijven vertelde het persbureau AP  dat Israel een voorstel had gedaan voor interim-oplossing, waarbij  een Palestijnse staat zou worden gecreëerd binnen 'voorlopig grenzen' op 60 procent van het grondgebied van de Westoever. .
Weer een andere Palestijn die anoniem wilde blijven, zo meldt Haaretz, vertelde het Chinese persbureau Xinhua woensdag dat Israel tot nu toe alleen over veiligheidsaspecten had willen praten. Het had wat dat betreft 17 punten aan de orde gesteld. Verder zei deze functionaris dat tijdens de gesprekken een ruzie was uitgebroken over het feit dat de Palestijnen geen enkele Israelische militaire aanwezigheid willen in Palestijns gebied.
Israel had op geen van deze lekken gereageerd, aldus Haaretz. Maar nadat de Palestijnse president Mahmoud Abbas dit weekeinde bij een bezoek van Arabische atleten verklaarde dat Israel het principe van 'uitwisseling van gebied' weigerde, was Molcho in actie gekomen. Het principe van de uitwisseling van gebied ('land swaps'') gaat uit van een Palestijnse staat binnen de de grenzen van voor juni 1967, maar met behoud van de grote nederzettingenblokken, waarvoor dan weer land binnen Israel ter compensatie aan de Palestijnen wordt teruggegeven. Onder de vorige Israelische premier Ehud Olmert zijn daar - informele - afspraken over gemaakt. Maar Israel had tot nu toe geweigerd daarop voort te bouwen, aldus Abbas, die werd aangehaald in de  krant Al-Hayat al-Jadida..   
Een Israelische functionaris, die eveneens anoniem wilde blijven, vertelde Haaretz intussen dat de Palestijnen informatie lekken die niet klopt. Hij ontkende dat er een voorstel was gedaan voor een 'interim-oplossing'.

3 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Opmerkelijk hoe het oordeel over de aanwezigheid/positie van Indyk is gaan schuiven. Van 'onwenselijk' (Falk en anderen, maar nu Israël!) naar 'onmisbaar' (Palestijnen nu).

't Kan verkeren, en 't zal wel nogmaals verkeren.

Franklin Ryckaert zei

Wat we al hadden verwacht blijkt te kloppen : deze hele "onderhandelingen" zijn niets anders dan een truc om tijd te winnen om zoveel mogelijk woningen en nederzettingen op de West Bank bij te bouwen. Als einddoel wil Israel hoogstens 60% van de West Bank afstaan - vandaar de truc van een "interimoplossing" - , geen gebieds uitwisselingen accepteren en de Jordaanoever annexeren (voor de "veiligheid" natuurlijk). Maar zelfs dat einddoel wil Israel liefst zo ver mogelijk voor zich uit schuiven, vandaar de vertragingstactiek. Als je al van te voren bepaalt dat de onderhandelingen "minstens 9 maanden" moeten duren geeft dat al aan dat er geen goede trouw in het spel is. De Palestijnen onderhandelen vanuit een positie van zwakte. Het zijn net de Indianen van weleer die moesten onderhandelen met de oprukkende blanken over de omvang van hun steeds meer krimpende reservaten. Een trieste zaak.

Engelbert Luitsz zei

Israel gokt (of weet het wellicht zeker) op een oorlog met Syrie. Daarmee is het zoveelste "vredesproces" van de baan.
De afgelopen weken zijn het Israëlische leger en de kolonisten weer beestachtig te keer gegaan. In mijn ogen is dat doelbewuste provocatie, in de hoop dat er weer aanslagen worden gepleegd. Dan kan Israël weer keihard toeslaan en de Palestijnen deze keer misschien wel de genadeklap toebrengen.
Onder de dekmantel van 20 jaar "onderhandelen" heeft Israël praktisch de gehele West Bank in handen gekregen.
Als je wilt begrijpen wat er met de Palestijnen gaat gebeuren, moet je naar Egypte en Syrië kijken, niet naar de West Bank.

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...