donderdag 12 september 2013

Gewonden bij onlusten rond het bezoek van 1400 Joden aan Josefs Tombe in Nablus

Jews praying at Joseph's Tomb
Biddende Joden in de Tombe van Josef, bij Nablus op de Westoever. (Foto Moti Milrod/Haaretz)  

Zeven Palestijnen zijn donderdagmorgen gewond geraakt bij onlusten toen zo'n 1400 Joden met bussen en onder zware bewaking van eenheden van het leger en van de grenspolitie naar de Tombe van Joseph kwamen om te bidden. De Tombe ligt in de buitenwijken van de stad Nablus op de Westoever, vlakbij de Balata- en Askar vluchtelingenkampen. De leger- en politie-eenheden sloten de toegang tot het gebied af en werden daarop door Palestijnse jongeren bekogeld met stenen en molotov-cocktails. Het leger beantwoordde dat met het afschieten van traangas- en drukgranaten en zogenaamde rubberkogels.
Volgens het leger werd er ook door een Palestijn met scherp op hen geschoten. De militairen schoten terug, maar de Palestijn, hoewel gewond, vluchtte naar het Askar-kamp. Daar braken opnieuw onlusten uit die door het leger met traangas- en stungranaten de kop werden ingedrukt. Hier vielen de meeste gewonden. De gevluchte man, Husam Qatanani, werd alsnog ingerekend. Hij werd later overgebracht naar een ziekenhuis in Israel. Vier anderen werden eveneens gearresteerd.

Haaretz meldt dat het leger in 2011 heeft besloten om iedere drie weken Joden toe te laten die in deze tombe in bezet gebied willen bidden. Dat heeft vaker tot onlusten geleid. Haaretz meldt ook dat  in 2011 een neef van de minister van Cultuur en Sport, Limor Livnat, werd gedood toen Palestijnen het vuur openden op biddende Joden en dat vijf anderen daarbij werden gewond.
Dat bericht is helaas onjuist, Haaretz had dat behoren te checken. De neef van Livnat en de anderen die gewond raakten, zaten in auto's die op weg naar Josefs Tombe weigerden te stoppen voor een Palestijns checkpoint. De Palestijnse Autoriteit heeft de drie veiligheidsagenten die het checkpoint bemanden en in feite hun plicht deden, een jaar gevangenisstraf gegeven. Israel heeft de drie nadat zij vrijkwamen alsnog uit hun huizen gehaald en gearresteerd. Hun wacht een nieuwe veroordeling.

1 opmerking:

Engelbert Luitsz zei

"Wij zijn allemaal verschillend, maar als we Gods zegen vragen moeten we niet vergeten dat God ons allen gelijk geschapen heeft."
Vladimir Poetin