maandag 30 september 2013

Israel verklaart gesloopt Bedoeïenendorpje Khirbet Makhoul tot 'gesloten militair terrein'


De video laat zien hoe tenten die het Rode Kruis op 20 september had gebracht aan de 120 inwoners van Khirbet Makhoul, die door de sloop van hun dorpje dakloos waren geworden, door het Israelische leger worden afgebroken. Op de video zijn duidelijk de resten te zien van gesloopte tenten en schuren waarin de inwoners van het dorpje tot 16 september woonden. De dorpelingen zijn intussen ook nog eens verdreven van hun grond. 

Het Israelische leger heeft maandag het dropje Khirbet Makhoul, een Bedoeïenendorpje met 120 inwoners in het noorden van de Vallei van de Jordaan, tot  gesloten militair terrein verklaard. Dat  hoorde het  Palestijnse persbureau WAFA van Aref Daraghmeh, het hoofd van de dorpsraad van Al-Maleh, het conglomeraat dorpen waartoe Khirbet Makhoul behoort.
Een order waarin een gebied tot gesloten militair terrein wordt verklaard, is een veel toegepaste maatregel van het Israelische leger om mensen te verwijderen en te verhinderen dat wie dan ook het gebied nog binnenkomt. Daraghmeh vertelde dat het leger de weg naar het dorp met roadblocks heeft afgesloten. Daarmee wordt voorkomen dat Palestijnse en internationale sympathisanten met de Bedoeïenenfamilies die dakloos zijn gemaakt doordat hun dorp op 16 september door het Israelische leger werd gesloopt, hen kunnen bereiken.
Het leger heeft het dorp in totaal vier keer afgebroken in de afgelopen weken en pogingen verhinderd om de dorpelingen te hulp te komen en hen van tenten te voorzien die bescherming kunnen bieden tegen de zon, die voor temperaturen boven de 40 graden celsius zorgt in de vallei. Bij de laatste poging, een konvooi van  de Europese Unie en het Rode Kruis dat door diplomaten van diverse Europese landen werd vergezeld, werd een vrachtauto met hulpgoederen in beslag genomen. Een Franse diplomaten werd daarbij uit de auto getrokken en over de grond gesleurd. Hulpverleners hadden gehoopt dat de steun van de EU-diplomaten het mogelijk zou maken Khirbet Makhoul te hulp te komen en dat dit diplomatieke incident voor een keerpunt zou zorgen. In plaats daarvan ging Frankrijk door de knieën voor  bezwaren van Israel, dat aanvoerde dat de diplomate een van haar belagers een tikje had gegeven, en besloot Parijs dat de diplomate - om de lieve vrede ter bewaren - zal worden overgeplaatst. De EU liet Israel winnen. Het lot van de dorpelingen van Khirbet Makhoul is daarmee bezegeld.

2 opmerkingen:

Engelbert Luitsz zei

Ontoelaatbaar deze praktijken. De houding van de EU is ronduit griezelig. Als dit geaccepteerd wordt, dan zullen ze ook wel een oogje toeknijpen bij andere onfrisse zaken.
PS December in de eerste regel moet september zijn neem ik aan.Abu Pessoptimist zei

Ja september. Dank voor de correctie.

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...