maandag 23 september 2013

Netanyahu doet na dood militair Palestijns huis in Hebron cadeau aan de kolonisten

The controversial Beit Hamachpela in Hebron (photo credit: Miriam Alster/Flash90)
'Beit Machpela', Netanyahu's cadeau aan de kolonisten.

 De Israelische premier Netanyahu heeft, zoals te verwachten was, ferm gereageerd op het doodschieten van de 20-jarige Israelische sergeant Gabriel Koby, zondag bij een checkpoint in Hebron. Netanyahu gaf het militaire bestuur van de Westoever (Civil Administration) zondagavond opdracht de noodzakelijk stappen te nemen, opdat kolonisten die in april 2012 door het leger uit een Palestijns huis vlakbij de Ibrahimi moskee werden gezet, het huis weer in bezit kunnen nemen. 
''Iedereen die probeert ons te verdrijven uit de stad van onze aartsvaders zal het tegenovergestelde bereiken,'' zei Netanyahu. "We zullen het terrorisme blijven bevechten … met de ene hand, terwijl we met de andere de nederzettingen versterken." Het betreffende huis, dat door de kolonisten Beit Machpela is gedoopt (Huis van de grot van Machpela) werd in maart 2012 door de kolonisten bezet. In april werden ze er door het leger weer uitgezet. In oktober 2012 bepaalde een militaire rechtbank dat de kolonisten, die aan hadden gevoerd dat ze het huis van de Palestijnse eigenaar hadden gekocht, de koopacte hadden vervalst.
In hoger beroep werd later bepaald dat het proces moest worden overgedaan omdat er vormfouten of iets dergelijks waren gemaakt,. Maar volgens de krant Haaretz was, anders dan de kolonisten willen doen geloven en door sommige media was gemeld, de koop niet alsnog goedgekeurd. Na de dood van sergeant Koby, waren er onmiddellijk stemmen opgegaan in de kolonistengemeenschap van Hebron om het huis nu weer aan de kolonisten terug te geven. Volgens Haaretz houdt de opdracht van Netanyahu echter in dat de zaak eerst nog de administratieve molen moet alvorens de kolonisten het huis, dat sinds april 2012 ook niet meer toegankelijk is voor zijn Palestijnse eigenaars, weer feestelijk kunnen gaan bezetten. 
In de regering-Netanyahu dringt intussen een aantal ministers aan op het stopzetten of bevriezen van de onderhandelingen met de Palestijnen. Die geluiden waren er al na de moord op een luchtmacht-sergeant, twee dagen eerder. Onder meer minister Bennet (Huisvesting), staatssecretaris Damon (Defensie) en de leider van Israel Beiteinu Lieberman spraken zich daarvoor uit. Ook wordt gepleit voor het niet laten doorgaan van de afspraak dat Israel opnieuw een aantal langgestrafte Palestijnen vrijlaat. Bij de hervatting van het vredesoverleg was afgesproken dat 104 gevangenen 'in fasen' zouden vrijkomen; 26 van hen zijn intussen vrij, een nieuwe lichting is rond deze tijd aan de beurt.. 
In Hebron zijn  intussen militaire versterkingen aangerukt.en is een heftige zoekactie aan de gang naar de man die sergeant Koby heeft doodgeschoten. Er werden tot nu toe twee jachtgeweren gevonden. De eigenaars zijn gearresteerd. Ook tien anderen zijn opgepakt. De stad was zondag met behulp van checkpoints hermetisch van de buitenwereld afgesloten, maar volgen het leger is die afsluiting maandag weer ongedaan gemaakt. Minister Ya'alon van Defensie riep maandag een zitting van het 'veiligheidskabinet' bijeen. geroepen. 

Geen opmerkingen:

Egyptische president el-Sisi heft uitzonderingstoestand op

El-Sisi (Wikipedia) De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft aangekondigd dat de sinds 2017 bestaande, in het hele land geldende u...