woensdag 25 september 2013

Economie en gezondheidssituatie in Gaza ernstig bedreigd na sluiting Egyptische grens


De Wereld Bank heeft eind 2012 een in verhoogd tempo gebouwd project opgeleverd voor de behandeling van rioolwater en de zuivering van drinkwater in Gaza, waar de waterkwaliteit voor 90% onder de maat was. Maar nu kampt het project met brandstoftekorten.

Egypte zal de grensovergang van de Gaza-strook bij Rafah aanstaande zaterdag drie dagen openen om studenten en mensen die om humanitaire redenen de Gazastrook uit moeten (patiënten bijvoorbeeld) de gelegenheid te geven uit te reizen. Dat heeft de ambassadeur van de Palestijnse Autoriteit in Egypte meegedeeld. De situatie in Gaza is ernstig verslechterd nadat Egypte de laatste tijd honderden 'smokkeltunnels' aan de grens met Gaza heeft vernield en bovendien sinds kort ook de grens heeft gesloten in verband met de onrust in de Noord-Sinai. De Israelische blokkade van de Strook deed zich daardoor des te meer voelen. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ismail Fahmy heeft Hamas gewaarschuwd dat het zich moet onthouden van steun aan de islamitische rebellen in de Sinai op straffe van een langdurige sluiting van de grens. De betrekkingen tussen Egypte en Hamas, dat ooit een afdeling van de Moslim Broederschap was, zijn sterk bekoeld na het afzetten van de islamitistische president Morsi in Egypte.
Tot de humanitaire gevallen die vanaf zaterdag de grens over zullen gaan, behoren een kleine 1000 patiënten die behandeld worden in Egyptische ziekenhuizen. Zij konden de afgelopen tijd niet naar Cairo. Per maand worden ongeveer 300 mensen uit Gaza in Egypte behandeld.
Afgezien daarvan is de situatie in Gaza door de Egyptische actie tegen de tunnels ook in algemene zin ernstig verslechterd.
De Palestijnse Autoriteit publiceerde een rapport, waaruit blijkt dat er een groot brandstoftekort heerst.  De centrale van Gaza draait daardoor op een sterk verminderde capaciteit. Gaza heeft slechts acht uur stroom per dag. De waterzuiveringsinstallaties liggen daardoor stil en de diverse gemeenten pompen hun rioolwater de zee in, aldus het rapport.
Ziekenhuizen kampen eveneens met stroomtekort en tekorten aan brandstof voor hun aggregaten, zodat veel medische behandelingen op de tocht staan. Onder meer dialysebehandelingen dreigen verminderd te worden. Ook is er een groot tekort aan medicijnen aan het ontstaan. Wat betreft voedsel, kleding en basisbehoeften wordt slechts 40% via de Karam Salem overgang tussen Israel en de Gaza-strook ingevoerd. Ook in dat opzicht dreigen dus grote tekorten. Verder is er een groot tekort aan brandstof voor bussen, taxi's en ander vervoer, terwijl visserij, landbouw en de bouw met hetzelfde probleem te maken hebben. Bouwprojecten liggen door tekort aan brandstof grotendeels stil. Weliswaar heeft Israel sinds kort de invoer goedgekeurd van nog eens 50 vrachtwagens per dag met bouwmaterialen als ijzer, grind en cement (boven de al eerder goedgekeurde invoer van 20 vrachtauto's van die materialen), maar vervoersproblemen en andere problemen die met het brandstoftekort te maken hebben, maken dat er nauwelijks gebruik van kan worden gemaakt.
Het Chinese persbureau Xinhua schreef ongeveer een week geleden dat de regering van Hamas door de ontwikkelingen in financiële moeilijkheden is geraakt. Hamas loopt zo'n 40% van zijn begroting mis door inkomsten die het kreeg uit belasting over de handel door de tunnels. Daarnaast zou Hamas  22 miljoen per maand die het kreeg van Iran, nu moeten missen omdat de beweging niet langer de Syrische regering steunt in de strijd tegen de opstand. Volgens Xinhua heeft de Hamasregering op dit moment niet de 37 miljoen dollar, die nodig zijn om de maandsalarissen te betalen van haar ambtenaren.

Geen opmerkingen:

Ha, eindelijk steekt Israel weer een broedplaats van Hamas terreur in brand

Aftocht uit het ziekenhuis Vandaag, vrijdag, was de dag waarop de Israelische militaire machine eindelijk het Kamel Adwan ziekenhuis in Noor...