maandag 16 september 2013

15 Oud-kopstukken doen beroep op EU om richtlijn aangaande nederzettingen te handhaven

Vijftien vroegere hoge ambtsdragers uit de Europese Unie, behorende tot de groep European Eminent Persons heeft een beroep op de EU gedaan om niet de nieuwe richtlijnen  ten aanzien de Israelische nederzettingen af te zwakken of vertraagd in werking te stellen. De nieuwe richtlijn geeft aan dat de EU vanaf 1 januari geen nieuwe samenwerkingsovereenkomsten kan aangaan met organisaties die banden hebben met nederzettingen in bezet Oost-Jeruzalem, de Westoever of de Golan Hoogvlakte.
De nieuwe richtlijn zal met name gevolgen hebben voor het samenwerking op wetenschappelijk gebied onder het programma Horizon 2020. Israel verzet zich krachtig tegen de nieuwe richtlijn, onder het motto dat het de Palestijnen zou aanmoedigen hun poot stijf te houden tijdens de huidige vredesonderhandelingen. De Amerikanen steunen Israel daarin. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry vroeg zijn Europese collega's vorige week de invoering van de richtlijn te vertragen om de vredesbesprekingen niet voor de voeten te te lopen. In de brief, die op 16 september werd verstuurd aan alle minister van Buitenlandse Zaken van de EU en aan Lady Ashton, de EU-hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Betrekkingen, heet het: “Met grote bezorgdheid hebben we kennis genomen van recente oproepen tot het vertragen, veranderen, of zelfs opheffen van de richtlijnen van de Europese Commissie met betrekking tot het financiële betrekkingen met instellingen in de gebieden die Israel sinds juni 1967 heeft bezet. We doen een beroep op u om de richtlijnen en hun volledige toepassing door instellingen van de EU te ondersteunen, met name in het licht van de huidige onderhandelingen over Israels deelname in Horizon 2020.”

De European Eminent Persons Group wordt geleid door de Franse ex-minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine, de vroegere Duitse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Wolfgang Ischinger en de vroeger Britse ambassadeur bij de VN, Jeremy Greenstock. Leden zijn onder meer Javier Solana, de vroegere NAVO-secretaris-generaal en Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken, de vroegere Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken en EU-commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen Benita Ferrero-Waldner, de vroegere Ierse premier John Bruton, de vroegere Nederlandse premier Dries van Agt en de vroegere minister van Buitenlandse Zaken en Eurocommissaris Hans Van den Broek.Opvallend was de handtekening van de Spaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Minister Miguel Moratinos, die geacht wordt in politiek opzicht dicht bij de Israëlische premier Netanyahu te staan.
Ook 1100 intellectuelen en onderzoekers - 600 uit Israel en 500 uit diverse Europese landen hebben eenbrieg aan de EU getsuurd met het  verxzoek de richtlijnen onverkort toe te passen. Intussen wordt uit Bruyssekl gemneld at Israel en de EU er tijdens onderhandelingen  niet in zijn geslaagd om een compromis-aanpak te vinden met betrekking tot de nieuwe richtlijn.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Het gerucht gaat ( o.a. verspreidt door vredesactiviste Angela Godfrey)dat de EU meer druk uitoefent op Israël, omdat in de Westbank door EU gefinancierde projecten, zoals waterleidingen, worden gesloopt door leger en kolonisten. Dit gebeurt ten oosten van Jeruzalem en in de Jordaanvallei. Ook sommige scholen worden gefinancierd door de EU en wederom maken kolonisten en soldaten het moeilijk voor Palestijnse jongens om naar school te gaan.

Anoniem zei

http://www.idfblog.com/2013/09/10/terrorism-in-judea-and-samaria-becoming-more-sophisticated/
Wie zijn de terroristen of waarom gebruikt men geweld tegen een nietsontziende bezetter?
Jose

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...