vrijdag 27 september 2013

Frankrijk buigt voor Israel: diplomate die uit auto werd gesleurd wordt overgeplaatst

Frankrijk is gezwicht voor Israelische druk en gaat de diplomate Marion Fresneau-Castaing, cultureel attaché van het Franse consulaat in Oost-Jeruzalem, in december overplaatsen. De diplomate begeleidde vorige week een transport van tenten en hulpgoederen voor het dorpje Khirbet Makhoul in het noorden van de Jordaanvallei dat eerder door Israel met de grond gelijk was gemaakt. Daarbij werden 120 mensen - onder wie ook een behoorlijk aantal kinderen - dakloos.
De Franse diplomate.
Het konvooi werd staande gehouden door Israëlische grenspolitie en eenheden van het leger, die de vrachtauto met hulpgoederen in beslag namen. Fresneau-Castaing verzette zich daartegen en wilde de auto niet verlaten. Zij werd daarop uit de auto getrokken en over de grond gesleurd. Op een video zou te zien zijn dat zij vervolgens haar hand hebben opgeheven. Israel suggereerde dat ze een agent zou hebben geduwd (van dat laatste is overigens niets te zien op het filmpje).  
Israel, dat een klacht van de EU over het in beslag nemen van de hulpgoederen met kracht van de hand wees,  ging ook tekeer tegen de diplomate. Een agent diende een klacht tegen haar in omdat ze hem zou heben geduwd en Israel zei ook dat zelf op de grond was gaan liggen. Jeruzalem noemde haar gedrag ' onaanvaardbaar en in strijd met de gedragscode voor diplomaten'.
Het liet weten te overwegen haar aan te merken als persona non grata en haar vervolgens uit te wijzen. Frankrijk heeft daarop - na onderhandelingen tussen de Franse ambassadeur en het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, het hoofd gebogen en besloten haar in december over te plaatsen om de goede betrekkingen niet verder te schaden, meldt Haaretz.
Slap, vind ik. Heel slap van de Fransen. Alsof het geoorloofd is diplomaten, vrouwelijke nog wel, uit auto's te sleuren. Fresneau-Castaing had groot gelijk. Israel maakt grove inbreuken op alle internationale regels die het verplichten de burgerbevolking in bezet gebied te beschermen, als het dorpjes met de grond gelijk maakt omdat ze in de buurt liggen van een militair oefenterrein of om welke reden dan ook. En Israel heeft dan ook volstrekt niet het recht om - schermend met Israelische wetgeving die dwars op de internationale regels staat - hulpgoederen in beslag te nemen, zeker niet als het gaat om hulpverlening door de VN. Een gemiste kans van de Franse diplomatie om Israel te laten zien dat het Frankrijk,. en de EU, menens is met de steeds herhaalde ferme uitspraken over de illegaliteit van nederzettingen en de verplichting van Israel om de Palestijnse burgerbevolking goed te behandelen.    

10 opmerkingen:

Engelbert Luitsz zei

Reuters meldt ook nog dat ze dreigtelefoontjes kreeg en dat men haar adres en foto's van haar huis online heeft gezet, dus ze zit nu ondergedoken (in Israel!).

Anoniem zei

Abu,

Ik zag dit bericht eerder vandaag via een tweet van Leonie van Nierop (NRC correspondent). Ik vind Van Nierop een zeer goed journalist in de I/P onderwerpen. De beste in onze MSM, vandaag de dag. Vergeleken met die oude Zionistise NRC zwatelaar Salomon Bouman...

Egbert

ps als jij die drek van "trees" doorlaat, hoef ik toch niet zo zuiver te zijn?

Abu Pessoptimist zei

Na Engelberts reactie gekeken wat Reuters schreef (had eerder op de avond geen tijd). Daarvan deze aanvulling:
A Reuters reporter saw soldiers pull Castaing out of a truck carrying the supplies before driving it away. She told Reuters: "They dragged me out of the truck and forced me to the ground with no regard for my diplomatic immunity".

After picking herself up from the ground, she jabbed an Israeli soldier on the mouth. Israel's foreign ministry described that as a "blunt violation of the law".

Aid groups had urged Paris to stand by Castaing, but neither France nor other EU governments appeared willing to confront Israel over the highly unusual confrontation.

EU-funded projects for impoverished Palestinian communities depends on the permission of Israel, and complaints over access to Israeli-controlled areas have been limited to private diplomatic communications, to avoid tension, sources say.

Security personnel from the French consulate moved Castaing from her Jerusalem home on Wednesday after she received threatening phone calls and her address and pictures of her house were published online, a French official told Reuters.

Reuters schrijft ook:
Israel cites a ruling by its high court backing its decision to evict the Palestinians from land that Israeli authorities say does not belong to them. The Palestinians say their families have lived there for generations.

Palestinians accuse the Israel of taking over historic grazing lands, either earmarking it for military use or for Jewish settlements which dot the occupied West Bank, land Israel captured in a 1967 war.

The U.S.-based Human Rights Watch has condemned the Israeli eviction orders, saying that "under international humanitarian law in effect in the occupied West Bank, the deliberate unlawful forced transfer of a population is a war crime".
http://www.reuters.com/article/2013/09/27/us-palestinians-israel-france-idUSBRE98Q0WD20130927

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Foei, een Israëlische agent zonder aanleiding op zijn mond slaan: gedrag een diplomate onwaardig.Overplaatsing op zijn plaats!

Esther zei

"Uit de auto gesleurd". Tja, je moet op een of andere wijze blijven hetzen en leugens vertellen

http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=12201

Reuters is een antisemitisch 'nieuws'kanaal dat o.a. overal kinderspeelgoed fotografeerde in Gaza en vervolgens zei dat kinderen waren gedood.

Elisabeth zei

Ja, Leonie van Nierop had ook een goed stuk in de NRC over het inpikken van landbouwgrond door de settlements.Vergeleken met Trouw en Volkskrant is NRC verreweg het beste

Likoed Nederland zei

De beelden zijn duidelijk: zij werd niet 'gesleurd', maar sloeg zelf wel:
http://likud.nl/2013/09/europese-diplomate-gaat-op-de-vuist/


Walgelijk wangedrag, zeker van een diplomaat.

Abu Pessoptimist zei

Likoed, inderdaad is er in Israel nu een video in omloop waarop te zien is dat ze een (zacht) tikje uitdeelt aan een agent. Is dat walgelijk wangedrag? Dat had ze misschien niet moeten doen, maar hoe zou u zich voelen als u een (vrouwelijke) diplomaat was die uit een auto was gesleurd die hulp kwam brengen aan illegaal door de Israelische staat dakloos gemaakte Bedoeïenen en vervolgens op de grond was gesmeten? (Inderdaad niet te zien op de korte Israelische video, dat sleuren, maar wel beschreven door getuigen, onder wie een verslaggever van Reuters).
U hebt gelijk. Dit was een duidelijk geval van wangedrag. Maar niet van de diplomate als u het mij vraagt.

Unknown zei

De reactie van de Fransen maakt me kwaad.

Het grootste probleem is dat het dorp Mak-hul nog steeds zonder een fatsoenlijk dak boven hun hoofd zit, omdat het Israëlische leger 'oefenterrein' nodig heeft. Is de Negev niet groot genoeg?

Deze dame deed haar werk, door te kijken of de EU hulpgoederen (het zijn geen VN hulpgoederen) wel aankomen. De tenten konden niet opgezet worden. Het enige wat ze heeft gedaan is in een vrachtwagen zitten.

Ik had gehoopt dat door deze situatie de politieke druk op Israël opgevoerd zou worden, we willen tenslotte niet dat spullen die geleverd worden van onze belastingcenten is een of andere legerbasis verdwijnen.

Maar nee, deze diplomate wordt zwart gemaakt en overgeplaatst. Een bloody shame.

Abu Pessoptimist zei

Het ergste is, Jennifer, dat Frankrijk en de EU hun poot niet stijf houden. Israel geeft de EU en de Fransen een grote bek en omwille van het bewaren van de lieve vrede binden Frankrijk en de EU maar in. Daarmee weten we dus zeker dat het een volgende keer net zo zal gaan. De Palestijnen zullen blij zijn met de hulp van zulke standvastige en betrouwbare hulpverleners!
Het VN-bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Hulp (OCHA) gaf na het incident een verklaring uit. Daaruit had ik begrepen dat ook de VN met de hulp te maken had. Maar OK, het waren dus EU-hulpgoederen die Israel straffeloos in beslag heeft kunnen nemen.

Israelische politieman maakt zich schuldig aan executie

Hamdi Mufleh  Een lid van de Israelische grenspolitie heeft vrijdagavond vroeg in Huwara (even ten zuiden van Nablus ) een openbare executie...