zondag 22 september 2013

Israeli gedood en Palestijn gewond in Hebron bij rellen voor de Ibrahimi-moskee

Ibrahimi Mosque
 Palestijnen hebben geen toegang tot de Ibrahimi-moskee op joodse feestdagen als Nieuwjaar of Sukkot.

Een Israelische militair is zondag ernstig gewond geraakt bij een checkpoint bij de Tombe van de Patriarchen?de Ibrahimi moskee in Hebron. Hij werd in de nek getroffen door wat waarschijnlijk een kogel was afgevuurd door een Palestijn. Hij werd per helikopter afgevoerd naar het Hadassah ziekenhuis in de wijk Ein Kerem van Jeruzalem, waar hij later overleed,  zoals ook het leger bevestigde.  Israel kondigde direct een uitgaansverbod af voor heel Hebron. Helikopters vlogen over de stad terwijl militairen die in gaten en hoeken doorzocht.  
De Israeli was de tweede die dag die bij de Tombe gewond raakte. Eerder op de dag werd een 22-jarige Palestijn, Nimr Salaymeh, in de nek getroffen door een zogenoemde rubberkogel (een met rubber overtrokken metalen kogel) en naar een ziekenhuis in Hebron vervoerd. Salaymeh werd getroffen tijdens schermutselingen die uitbraken toen Israelische militairen een aantal Israelische kolonisten begeleidden die in de Tombe wilden gaan bidden. Dat lokte een reactie uit van Palestijnen die zelf gedurende het joodse Sukkot-feest twee dagen lang hun moskee niet mogen bezoeken, omdat die dan alleen open is voor Israeli's die er  middenin een synagoge hebben. Het leger reageerde met traangas en rubberkogels.
De sfeer in Hebron was ook gespannen omdat het Israelische leger diezelfde dag een Palestijns huis in het oosten van Hebron had overgenomen om er een legerpost in te vestigen die de kolonisten moest beschermen.  De militairen drongen het huis van Salim al-Salayman om twee uur s nachts binnen en sloten hem en zijn 17 familieleden enige tijd op in een kamer op de eerste verdieping, terwijl zijzelf de tweede verdieping in bezit namen en er militair materieel neerzetten.
 Het huis van Salayman kijkt uit over een bypass-weg tussen de nederzetting Kiyat Araba en de Tombe van de Patriarchen. Al-Salayman deed een beroep op de Palestijnse Autoriteit om tussenbeide te komen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De kogel kwam van een Palestijnse sluipschutter, wordt hier herhaald, is er ook enig bewijs voor dit vermoeden? Controle door de bezettingsmacht zal moeilijk worden als de Palestijnen met goede wapens gaan werken. Genoeg reden om keihard in te grijpen en de onderhandelingen te bevriezen.

Abu Pessoptimist zei

Ik overtreed mijn eigen regels door uw reactie te plaatsen, u bent namelijk anoniem. Maar ik plaats u uit overwegingen van curiositeit. Ik neem aan dat u ook vindt dat de Palestijnen maar moeten ophouden met onderhandelen? Er zijn namelijk sinds de hervatting van het overleg al zes Palestijnen door Israeli's vermoord.

UNCTAD-rapport: Israelische bezetting dwingt Palestijnen tot werken in de nederzettingen

De ''Muur'' tussen Jeruzalem en Abu Dis (Wikipedia) Vaak horen we uit de koker van de Israel-lobby - de ''deskundige...