maandag 14 april 2014

Israel confisqueert 100 hectare Palestijnse privé-grond en legaliseert zo een illegale outpost


De tekst op het bord: "Staatsland, verboden toegang''.  (Foto Ma'an News)

Israel heeft afgelopen donderdag een beslissing openbaar gemaakt om ongeveer 1,000 dunam (100 hectare) privé land van Palestijnen te confisqueren bij het stadje Al-Khadr, ten zuiden van Bethlehem.
De plaatsvervangende burgemeester van al-Khadr, Ismail Issa, meldde dat hoge Israelische militairen samen met een groep kolonisten door het gebied was getrokken en borden had laten plaatsen met de tekst dat het om staatsland ging in gebieden die in Al-Khadr bekend staan als Khallat al-Fahm, al-Zaytouna en al-Abasiyya. Ook werden kopieën achtergelaten van een verklaring dat 984 dunam privé grond wordt onteigend en dat de eigenaars 45 dagen krijgen om in beroep te gaan.
De Israelische krant Haaretz meldt nu, maandag, dat het gaat om een beslissing van minister van Defensie Moshe Ya'alon om gebied van en rondom de tot nu toe ook volgens de Israelische opvattingen illegale '' outpost'' Netiv Ha'avot met terugwerkende kracht te ''legaliseren'' voor de Israelische wet.

Netiv Ha’avot ligt naast de nederzettingen Elazar en Alon Shvut, die deel uitmaken van het Gush Etzion blok. Er wonen ongeveer 50 families. Ook Ze’ev Hever, bijgenaamd Zambish, de secretaris van Amana, het fonds en de ''bouwonderneming'' achter de de bouw van alle illegale ''outposts'' (en ook wel illegale projecten uitvoert in zogenaamde legale nederzettingen)is ook een inwoner van Netiv Ha'avot. De uitbreiding van Netiv Ha´avot met deze bijna 1.000 dunam zal de nederzetting in staat stellen uit te groeien tot een grote nederzetting met honderden woningen.
De nederzetting heeft een geschiedenis: In 2002 bepaalde het hooggerechtshof dat een commissie moest onderzoeken hoe het zat met het eigendom van de grond waarop de nederzetting in 2001 zonder vergunning was gebouwd, nadat twee grondeigenaren bezwaar hadden gemaakt. Maar de regering heeft die commissie nooit geformeerd. In 2008 was er een nieuwe zaak, aangespannen door Vrede Nu, en zegde de staat toe alsnog een commissie aan het werk te zetten. In oktober 2010 werd voor de derde keer een verzoekschrift ingediend, maar het hooggerechtshof verwierp dat, omdat die commissie na twee jaar nog niet klaar was met haar werk. Pas een maand na deze uitspraak stelde de commissie vast dat 60% van Netiv Ha´avot was gebouwd op privé grond. En nu is er dus de volgende aflevering in deze serie en wordt zowel de nederzetting als een flinke lap privé grond eromheen, alsnog geconfisqueerd.
Dit soort onteigeningen zijn tegenwoordig overigens zeldzaam, voegt Haaretz er nog aan toe op gezag van Dror Etkes, een expert die de nederzettingenpolitiek als jaren kritisch volgt. Want nadat het Israelische leger in de jaren ´80 en ´90 een kleine miljoen dunam (100.000 hectare) grond tot ´´staatsland´´ had verklaard, was de gedachte dat dit voldoende zou zijn voor de uitbreiding van de nederzettingen in de 21ste eeuw. ´´Maar de huidige stap geeft getrouw weer wat de politiek van de regering-Netanyahu is, ´aldus Etkes, ´´en maakt korte metten met wat er nog restte van de onderhandelingen met de Palestijnen.´´

1 opmerking:

Anoniem zei

Israel heeft misschien geluk, als de Palestijnen net zoals de Russen/Oekrainiers in opstand zouden komen, dan zou de wereld moeten reageren.Of de Palestijnen zouden pech hebben en gearresteerd, in elkaar geslagen worden en beschoten met alles wat los en vast zit.
gr. Jose