woensdag 9 april 2014

Israelisch hof: atleet uit Gaza kreeg terecht geen toestemming voor deelname aan marathon

Nader al-Masri

Het Israelische hooggerechtshof heeft dinsdag een beroep afgewezen tegen de weigering van het Isaelische militaire bestuur om de marathonloper Nadir al-Masri uit Gaza toe te laten tot de Westoever. Al-Masri wilde deelnemen aan de marathon van Bethlehem die wordt gehouden op vrijdag 11 april. Het beroep was ingesteld door de mensenrechtenorganisatie Gisha. Al Masri had verleden jaar ook aan de marathon willen deelnemen toen die voor het eerst werd gehouden, maar ook toen kwam hij de Westoever niet in.
De reden dat Al-Masri's vraag om naar Bethlehem te reizen was afgewezen was dat het geen zaak betrof van 'humanitaire aard'', zoals bijvoorbeeld een medische behandeling.
Althans dat stond op de geschreven motivatie, die de Israelische militaire eenheid die de beslissing nam om Al-Masri niet toe te laten aan het Hof overhandigde. ''In de huidige tijd is,met het oog op de diplomatieke- en veiligheidssituatie, de toegang van inwoners van de Gaza-strook tot de Westoever niet toegestaan, behalve in uitzonderlijke gevallen van humanitaire aard, met een nadruk op dringende medische gevallen,'' luidde de formulering.
Het Israelische hooggerechtshof legde zich daarbij neer, zoals het dat altijd doet als de militairen of geheime diensten ''veiligheidsredenen'' aanvoeren. Wel liet het hof echter versluierd een beetje kritiek horen. Het stelde namelijk dat de huidige regelingen wel toelaten dat Israel voetballers en anders sporters uit de Gaza-strook toelaat tot de Westoever, en het deed een beroep op de verantwoordelijke Israelische autoriteiten dat wat vaker te doen.
Ik (AbuP) vermoed dat Al-Masri met die kritiek van het hof wel blij zal zijn. Hij mag dan wel niet meelopen, komende vrijdag, maar die militairen zijn toch maar mooi op hun vingers getikt. De affaire brengt het geval in herinnering van de voetballer Mohammed Sarsak die in juni 2009 van Gaza naar de Westoever wilde om te trainen met het Palestijnse nationale voetbalelftal waar hij lid van was. Hij werd gearresteerd en werd vastgezet onder een Israelische wet, de ´onwettige strijders wet´, waaronder Palestijnen zonder vorm van proces kunnen worden gearresteerd. Al-Sarsak was voor zover bekend de enige die onder deze wet gevangen werd gehouden. Israel beweerde dat hij lid was van de Islamitische Jihad en ooit een keer een bom had geplaatst. Sarsak weet nog altijd niet hoe ze daarbij kwamen. Er was ook geen bewijs en daarom kwam hij nooit voor een rechter. Pas drie jaar later, in 2012, werd Sarsak vrijgelaten na eerst drie maanden in hongerstaking te zijn geweest. Zijn carrière als voetballer - hij was toen inmiddels 28 - kon hij wel vergeten. Het geval-Sarsak is één van de redenen waarom op verschillende plaatsen actie wordt gevoerd tegen Israels lidmaatschap van de FIFA. 

1 opmerking:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Een marathonloper die niet mag lopen, een voetballer die niet mag voetballen, de Gazastrook die nog steeds niets kent wat lijkt op vrij verkeer van personen en goederen -ook aan de Egyptische kant overigens- waarom protesteert Israël toch zo als het woord 'boycott' valt? Het geeft zelf het goede voorbeeld.

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...