vrijdag 18 april 2014

Slachtoffer van een aanval van kolonisten uit de nederzetting Yitzhar

Fuad Shehadeh and his son Mohammed at Ichilov HospitalFuad Shehadeh en zijn zoon Mohammed in het Ichilov ziekenhuis in Tel Aviv. Fuad Shehadeh is een aantal weken geleden aangevallen door kolonisten uit de nederzetting Yitzhar. Hij liep onder andere tien botbreuken op. (Foto Haaretz/Alex Levac).

De onverbeterlijke Gideon Levy, journalist van de krant Haaretz, wilde laten zien dat de kolonisten van de nederzetting Yitzhar ook nog wel andere dingen aanvallen dan militairen. Yitzhar was namelijk pas in het nieuws met het bericht dat ze de tenten van een legerpost hadden verwoest en de banden hadden doorgesneden van meerdere militaire voertuigen, als wraak voor het slopen door het leger van een paar ongeautoriseerd neergezette mobiele huizen in een voorpost van de nederzetting.
Levy ging naar het Icholov ziekenhuis in Tel Aviv en sprak daar met Fuad Shehadeh, een man die gordijnen maakt in het dorp Huwwara bij Nablus. Shehadeh (54) was op 28 februari, toen hij terugkeerde van zijn olijfboomgaard in de buurt van het dorp, aangevallen door een groep van ongeveer 15 gemaskerde kolonisten die hem met ijzeren staven bewerkten. Daarbij werd zijn arm, waarmee hij zijn hoofd beschermde, op twee plaatsen gebroken, en een van zijn benen liep acht breuken op. Dat alles afgezien van talloze kneuzingen over zijn hele lichaam.
Israelische militairen, die van een afstand toekeken, kwamen niet in actie. Pas toen Shehadehs metgezel, Ahmed Odeh de kolonisten met het gooien van stenen probeerde te verjagen, maakten ze de kolonisten duidelijk dat het zo wel genoeg was. Shehadeh werd later door vrienden in een ziekenhuis in Nablus afgeleverd. Een paar weken later werd hij overgebracht naar de orthopedische afdeling van het Ichilov-ziekenhuis in Tel Aviv. Het zal nog wel een paar weken of maanden duren voor hij weer kan lopen.
Levy schrijft dat de mishandeling van Shehadeh geen aandacht kreeg in de Israelische pers (wat niet hoeft te verbazen, want zoiets haalt de kranten er vrijwel nooit). Levy voegt eraan toe dat ook de Israelische politie niets heeft gedaan, en zelfs niet met Shehadeh heeft gesproken. Ook dat is echter de normale gang van zaken. Veel van dit soort mishandelingen worden nooit gerapporteerd en de zaken die wel worden aangebracht, worden niet onderzocht. De mensenrechtenorganisatie Yesh Din (een ironische naam, hij betekent: ''Er is recht''), die de zaak van Shehadeh heeft aangebracht, meldt dat van de 45 zaken die zij hebben aangemeld betreffende misdragingen van de inwoners van Yitzhar, er precies één heeft geleid tot een vervolging. Levy, die na Shehadeh te hebben bezocht, contact zocht met de politie van ''Judea en Samaria'' kreeg daar te horen dat de aanval op Shehadeh er niet bekend was. Nadat hij had opgebeld, hebben ze echter alsnog even iemand in het Ichilov ziekenhuis langsgestuurd........
Dit is de realiteit van de Israelische bezetting. Tenzij Levy een Israel-hater is die de feiten verdraait. En die Shehadeh is natuurlijk een Palestijn. En die liegen toch altijd, dat weet toch iedereen? Toch?      

Geen opmerkingen: