zondag 20 april 2014

Pasen en Pesach in Jeruzalem: problemen bij de Heilig Grafkerk en op de Tempelberg


Christenen  vierden zaterdag '"Heilige Zaterdag'', de zaterdag die vooraf gaat aan Pasen. Dat wordt gevierd met processies en een ceremonie waarbij de gelovigen het licht (in de vorm van een kaarsvlammetje) aan elkaar doorgeven. In en om Jeruzalem was de Israelische politie voor deze feestdag in groten getale uitgerukt. Duizenden werden tegengehouden bij checkpoints en bereikten dus nooit hun plaats van bestemming. De politie stond ook met flink wat manschappen tot in de kerk van het Heilig Graf, wat een  bizar gezicht oplevert. Dit is klaarblijkelijk wat Israel de mogelijkheid noemt voor alle geloven om hun religieuze plechtigheden in vrijheid te kunnen uitoefenen''. Christenen klagen elk jaar opnieuw, maar het is desondanks al enige jaren met Pasen de praktijk in het bezette deel van Jeruzalem.   .   
 
(Foto's Heilig Grafkerk: Younes Arar)
Ook de Nederlandse VN-diplomaat Robert Serry kwam er zaterdag, met een groep collega's en een aantal anderen er niet door, hoewel daarover wel afspraken waren gemaakt. Nu.nl schrijft: De Nederlandse VN-gezant Robert Serry heeft uitgehaald naar de Israëlische veiligheidsautoriteiten. Die weigerden zaterdag een groep van Palestijnse christenen en diplomaten de toegang tot de Heilig-Grafkerk in Jeruzalem. Serry liet weten ''onthutst'' te zijn over het optreden van de autoriteiten, melden de Verenigde Naties. Serry en andere diplomaten waren uitgenodigd voor een paasoptocht naar de kerk. Bij een controlepost werd de stoet echter tegengehouden.
 
 Problemen waren er overigens niet alleen voor de christenen. Ook de moslims kregen hun deel. De Israelische politie voerde zondagmorgen een grootscheepse charge uit tegen moslims in en om de Aqsa-moskee op de Haram al-Sharif/Tempelberg. De Zo'n 400 man bestormden de moskee en sloegen flink wat mensen in elkaar, en 25 man werden gearresteerd. In de moskee werden de nodige vernielingen aangericht en moslim-gelovigen werden buiten het complex tegengehouden. De Israelische politie verklaarde dat de arrestanten waren opgepakt wegens het gooien van stenen naar politiemensen. De verklaring vertelde er echter niet bij dat de rellen uitbraken, nadat  groepen ultra-orthodoxe Joden onder politiebegeleiding op de Haram al-Sharif waren  verschenen. Onder hen was ook Moshe Feiglin, een lid van het Israëlische parlement voor de Likud en een bekende activist die regelmatig zijn  gezicht op de ''Tempelberg'' laat zien om het recht voor Joden op te eisen om daar te kunnen bidden.   
Aan de botsingen van Eerste Paasdag gingen de afgelopen dagen meerdere clashes vooraf, doordat groepen Joden hun opwachting maakten op de plazza van de Haram al-Sharif. Een honderdtal jonger moslims verbleef dag en nacht in de Aqsa-moskee omdat gevreesd werd dat Joden gevolg zouden geven aan de oproep van extremistische Joodse groepen om tijdens Pesach, het joodse paasfeest, dat ook deze dagen plaatsvindt, op de plaza te komen bidden. De moslims vrezen een situatie als in Hebron, waar de Ibrahimi-moskee, de tweede plek in belangrijkheid voor de moslims in Palestina,  in de Pesach-week zelfs voor moslims helemaal gesloten is. Daar was het ook begonnen met Joden die het recht opeisten er af en toe te komen bidden.    


(Foto Ma'an)

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren houdt voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...