maandag 7 april 2014

Israel sloopt bedrijfsruimten bij Jenin en neemt 200 ton hout mee

Barta'a - برطعه : منظر عام
Bartaa, (Foto Palestine Remembered)

Israeli bulldozers hebben maandagmorgen vroeg diverse structuren gesloopt en 200 ton hout in beslag genomen in diverse dorpen in de buurt van Jenin, zo meldt het Palestijnse persbureau Ma'an News.
In het dorp Bartaa al-Sharqiya ten westen van Jenin werd een stalen structuur gesloopt die eigendom was van Muhammad Ibrahim Qabaha. Ook werd een garage gesloopt die eigendom was van Walid Wakid.
In het nabijgelegen dorp Zabda vielen de Israeli's ook binnen met een aantal voertuigen. Ze plunderden er  een houtskoolfabriek van Nour en Khaled Ibrahim Amarnah en namen 200 ton hout in beslag. Een verzoek van Ma'an om commentaar werd niet beantwoord door een Israelische legerwoordvoerster.
Israel heeft sinds het in 1967 de Westoever veroverde tenminste 27,000 Palestijnse huizen en bezittingen gesloopt, volgens gegevens van het Israelische Comité tegen de Sloop van Huizen (ICAHD). In 2013 werden volgens gegeven van OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Activiteiten van de VN, zeker 663 Palestijnse eigendommen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem gesloopt. Daarbij werden 1.101 mensen dakloos. Sinds het begin van 2014 raakten nog eens 241 mensen dakloos.

3 opmerkingen:

Elisabeth zei

Het leger steelt nu openlijk mee met de kolonisten? En alles is natuurlijk weer onaangekondigd vernield door de rechtsstaat Israel. Ik zou willen dat er eens een overzicht van dit stelselmatige wegpesten van de Palestijnse bevolking verscheen in de NRC of de Volksrant of Trouw. (De NRC is toch nog het beste wat betreft de berichtgeving over Israel/Palestina vergeleken met de Volkskrant en Trouw naar mijn idee).

Zou jij datniet willen doen?

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Natuurlijk is de NRC toch de beste van de Nederlandse kranten, ook in dit opzicht. (Maar net zomin volledig betrouwbaar als de andere , vandaar dat ik ze in mijn vorige stukje noemde).
Een overzicht? Tja, dat is de stukken bij elkaar passen: water- en landroof, roof van andere grondstoffen en vervuiling, terreur van kolonisten en het leger. Apartheid via de Muur, de checkpoints en het gescheiden wegenstelsel, en de tweedeling van het recht en de rechtspraak. Gebrek aan bouw- en andere vergunningen, de moeilijkheid om het land in- en uit te komen (en de mogelijkheid dat je je status als inwoner verliest als je net iets te lang wegblijft), de geringe werkgelegenheid door im- en exportbeperkingen, de manier waarop Israel de werking van het Palestijnse parlement onmogelijk heeft gemaakt (Hamas had de meerderheid), de manier waarop de VS, Israel en de EU een onwettig PA-bewind aan de macht houden en de wurging van Gaza in stand houden... De reeks is schier eindeloos.
Ik hoop het verhaal een keer te maken, maar heb voorlopig geen tijd. Helaas.

Elisabeth zei

Dat je geen tijd hebt kan ik begrijpen! Maar de stukken in de krant, ook al gaan ze over deze dingen, blijven vaak zo abstract: Zoveel huizen vernietigd per jaar etc. Maar een concreet voorbeeld als dit spreekt boekdelen. Of zo'n voorbeeld waarbij mensen onaangekondigd hun huis tegen de vlakte zien gaan en dan ook nog de rekening daarvoor moeten betalen, keurig volgens de regel van Israelische wet.
(Ik ben een groot voorstander van concrete voorbeelden, daar hamer ik ook altijd op als ik werkstukken moet begeleiden.)