donderdag 3 april 2014

Israel sloopt bezittingen van Bedoeïenen bij Jeruzalem en van boeren in Z-Hebron

مواطنون يتفقدون أثار هدم الاحتلال لمساكنهم في جبل البابا ببلدة العيزرية (عدسة:بهاء نصر/وفا)
Een van de bewoners van Jabal al-Baba temidden van de vernielingen die de Israelische bulldozers hebben aangericht. (Foto WAFA). 

Israelische gewapende eenheden begeleid door bulldozers hebben donderdag onderkomens van Bedoeïenen vernield in Jabal al-Baba, een gebied ten oosten van de wijk al-Ezariya van Oost-Jeruzalem,  meldt het Palestijnse persbureau WAFA. Het ging om bouwsels van metalen platen, aldus de woordvoerder van het Volkscomité van Abu Dis, Hani Halabiya, die deels gebruikt werden als woning voor Bedoeïenenfamilies, en deels voor onderkomens van hun dieren.
Halabiya voegde eraan toe dat de Israeli's ook schuren voor dieren vernielden in Ahfad Younes, een dorp dat de Bedoeïenen hadden geprobeerd opnieuw neer te zetten teneinde hun land te beschermen tegen de pogingen van Israel het in bezit te nemen. Ahfad Younes ligt in het gebied dat wordt aangeduid als ''E1'', het stuk land tussen de nederzetting Ma'aleh Adumim en Oost-Jeruzalem. Israel heeft al lang plannen dit stuk te bebouwen teneinde de stad en Ma'aleh Adumim met elkaar te verbinden (wat de Westoever effectief in tweeën zou knippen). Halabiya zei dat alles wat in Jabal al-Baba is gebouwd wordt bedreigd. Het gaat om 22 gebouwen op een terrein van 1.000 dunum (100 hectare). Israel heeft voor alle 22 bouwsels een slooporder afgegeven.Remains of a shelter destroyed by Israel Wednesday morning/Photo: Operation Dove
Een van de schuilhokken na de sloop. (Foto Operation Dove)

Woensdag heeft het Israelische leger, in samenwerking met de grenspolitie, met behulp van een bulldozer, zes betonnen schuilhokken gesloopt in het Palestijnse dorp At-Tuwani in the heuvels van Zuid-Hebron. De schuilplaatsen (die nog niet allemaal waren afgebouwd) waren opgericht op land waarop koren en olijfbomen worden gecultiveerd. Ze dienen om de boeren bescherming te geven tijdens de oogsttijd in de zomer, als ze lange dagen maken op het land terwijl dan de zon op z'n warmst is. De sloop werd uitgevoerd terwijl staf van de mensenrechtenorganisatie B'tselem toekeek, evenals internationale activisten en de inwoners van At-Tuwani, en het buurdorp Al-Mufaqarah. Beide dorpen liggen in ''Area C'', het gebied van de Westoever dat onder volledige controle van Israel valt. Dat betekent dat alles wat er gebouwd wordt door Israel moet worden goedgekeurd. Volgens gegevens van OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Interactiviteit van de VN, geeft Israel in 70% van Area C (dat is 44% van het gebied van de hele Westoever) nooit bouwvergunningen aan Palestijnen, terwijl in de resterende 30% van Area C strenge restricties gelden.
De nederzettingen in de buurt van At-Tuwani en Al-Mufaraqah breiden zich intussen flink uit. Het gaat om de (ook volgens de Israelische maatstaven illegale) nederzettingen Avigail, Havat Ma'on en Karmel.

1 opmerking:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Veelbelovend perspectief: Israël erkennen als 'joodse staat'...

Na zulke berichten maar even een eindje om...

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...