woensdag 16 april 2014

Botsingen bij Aqsa-moskee na pogingen van Joodse groepen om op de Tempelberg te bidden

Israeli policemen run by the Dome of the Rock during clashes with Palestinians
(Reuters)

Israelische politie-eenheden hebben woensdag  de Haram al-Sharif (Tempelberg) in Jeruzalem bestormd en groepen jongeren uitgejaagd. Daarbij vielen tenminste 25 gewonden, de meesten door het inademen van te grote hoeveelheden traangas, meldt Ma´an News. De toegang tot het complex van de Aqsa moskee werd daarna afgesloten. Alleen bewakers van de het complex en ouderen boven de 65 werden nog toegelaten.
De Israelische krant Haaretz meldt het nieuws ook en geeft als reden voor het politiepoptreden dat de jongeren amok maakten en met stenen gooiden. Pas bij het persbureau Reuters komen we wat van de werkelijkhe achtergrond tegen: de jongeren kwamen in actie en begonnen met stenen te gooien toen een groep van 20 mensen onder politiegebegeleiding aanstalten maakte het complex te betreden. De gemoederen rond de heilige plaatsen in Jeruzalem verhit deze dagen waarin het joodse Pesach (Paas-) feest valt evenals het christelijke Pasen. Groepen rechtse Joden, onder wie ook prominente leden van de regeringspartij Likud, de partij van premier Benjamin Netanyahu, voeren al geruime tijd campagne om op de Tempelberg,waarop de Aqsa-moskee en de Rotskoepelmoskee zijn gesitueerd, te mogen bidden. Dat wordt vooralsnog, op grond van afspraken uit het verleden, door de Israelische politie tegengegaan, maar de Palestijnen zij er niet gerust op. Zij zien de situatie in Hebron, waar de Ibrahimi-moskee deels is geannexeerd en tot synagoge omgebouwd, en waar de moslim-gelovingen gedurende het joodse Pesach-feest nu niet eens meer worden toegelaten, als een precedent.
Het feit dat joodse supernationalistische gelovigen ter gelegenheid van deze Pesach hadden opgeroepen om de offerdienst in de joodse Tempel weer in ere te herstellen en nieuws van een eerdere poging, maandag, van Joden om op de Tempelberg te bidden, haalde ook alle Palestijnse media en het gevolg was dat groepen jongeren, die zich al twee dagen ter bescherming in de Aqsa moskee ophouden, in actie kwamen toen de groep bezoekers het complex op wilde gaan.

Behalve de moslims hebben ook de christenen zo hun klachten over de restricties die hen rond Pasen (en niet alleen dan) ten deel vallen in Jeruzalem, de stad waar volgens Israel alle geloven alle ruimte wordt gegeven. Alle belangrijkste christelijke organisaties in Jeruzalem hebben vorige week al geklaagd over de vele beperkingen die de christelijke Palestijnen worden opgelegd bij het vieren van hun Paasfeest. Buitenlandse bezoekers worden geen beperkingen opgelegd, maar christenen uit Bethlehem en omgeving wordt het, door het bestaan van ´´de Muur´´ en de checkpoints, vrijwel onmogelijk gemaakt Jeruzalem te bezoeken, terwijl hetzelfde geldt voor christelijke Palestijnen uit Jeruzalem die naar Bethlehem (de Geboortekerk bijvoorbeeld) willen gaan. Issa Kassissieh, de Palestijnse ambassadeur bij het Vaticaan, noemde het een "systematische politiek" om de uitoefening van het christelijke geloof te beperken, die de afgelopen drie jaar is geëscaleerd. Dat gebeurt ook doormiddel van afzettingen in de omgeving van de Heilig Grafkerk die het ook voor Palestijnen uit Israel en Jeruzalem zelf zelfs moeilijk maakt de kerk te bereiken. Kassissieh bracht in herinnering dat de binnenplaats van de kerk vorig jaar met Pasen nagenoeg leeg was, terwijl talloze christenen in de rij stonden voor de checkpoints en niet verder kwamen. Een video die verleden jaar werd gemaakt toont de situatie, evenals trouwens een incident waarin een Egyptische diplomaat en een Koptische priester door de politie van Jeruzalem worden mishandeld.
Ma´an News citeert een rapport uit 2012 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarin ook wordt gemeld dat Israelische restricties zowel Palestijnse moslims als christenen belemmeren bij het in vrijheid uitoefenen van hun religie. "Strikte afsluitingen en uitgaansverboden die de Israelische regering oplegt belemmeren de mogelijkheden van de inwoners om hun religie te belijden op heilige plaatsen zoals de Heilige Grafkerk en de Aqsa Moskee in Jeruzalem, en de Geboortekerk in Bethlehem," aldus het rapport. "De afscheidingsmuur verhindert christenen in het gebied in en om Bethlehem in belangrijke mate om de Heilig Grafkerk in Jeruzalem te bereiken en maken het afleggen van bezoeken aan christelijke plaatsen in Bethanië (Eizariyya) in Jeruzalem en Bethlehem moeilijk voor christenen die aan de Jeruzalemse kant van de Muur wonen."

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...