vrijdag 11 april 2014

Israel stopt ook de afdracht van voor de Palestijnse Autoriteit geïnde belastingen

Secretary of State John Kerry with former US Ambassador to Israel Martin Indyk at the State Department in Washington, Monday, July 29, 2013, as he announces that Indyk will shepherd the Israeli-Palestinian peace talks. (Photo credit: AP/Charles Dharapak)
Kerry en Martin Indyk. De foto is van 2013 toen Kerry aankondigde dat Indyk gespreksleider bij de vredesbesprekingen zou worden. (Foto AP)  

Israel is opnieuw met strafmaatregelen jegens de Palestijnen gekomen, terwijl paradoxaal genoeg intussen ook nog steeds gesprekken plaats vinden om te kijken of er toch niet een overeenkomst bereikt kan worden over een eventuele  verlengen van de vredesbesprekingen tussen de twee partijen.
De jongste Israelische maatregelen als straf voor het zich aansluiten bij 15 verdragsorganisaties door de PLO, zijn dat Israel betaling aan de Palestijnse Autoriteit stopzet van de ongeveer 111 miljoen dollar aan belastinggelden die het maandelijks int ten behoeve  van de PA. Dit bedrag is ongeveer een derde van de totale inkomsten van de PA. Daarnaast schort Israel ook de samenwerking met de PA op betreffende het ontwikkelen van een gasveld voor de kust van Gaza.

De Israelische maatregelen geven de verhoudingen tussen de partijen naar mijn bescheiden mening vrij goed weer. In feite verhouden ze zich als meester en knecht. Israel is de meester en de PA de werknemer of knecht, van wie naar believen loon kan worden ingehouden of kan worden gekort op vakantie en andere emolumenten, als hij zich niet gedraagt zoals het de meester belieft.
 Meester en knecht onderhandelen intussen niettemin toch ook nog op een schijnbare voet van gelijkwaardigheid verder over een eventueel voortzetten van de vredesbesprekingen na het verstrijken van de deadline van 29 april.  Donderdag was er weer een bespreking onder leiding van de Amerikaanse onderhandelaar Martin Indyk. Volgens Kanaal 2 van de Israelische televisie zou er toch nog wel een doorbraak mogelijk zijn. Dat zou dan moeten gebeuiren op basis van een eeder plan van Amerikaanse minister John Kerry, waarbij Israel alsnog 26 gevangenen vrijlaat en Amerika  de spion Jonathan Pollard laat gaan om Israel gunstig te stemmen. De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Jen Psaki, bevestigde dat de Amerikaanse onderhandelaar Indyk nog deze week naar Washington terugkeert voor overleg met minister Kerry en het Witte Huis. Maar ze zei dat er nog geen beslissing was betreffende een eventueel vrijlating van Pollard.
In Israel lijkt het er intussen op alsof Naftali Bennett, de leider van de partij HaBayit HaYehudi, een spaak in het wiel zal gaan steken als het zover komt. Bennett dreigde de coalitie van Benjamin Netanyahu te verlaten als de 26 gevangen Palestijnen vrijkomen. Eerder had Bennett er bij Netanyahu op aangedrongen de Israelische nederzettingen en ''Area C'', het gebied onder de Oslo-akkoorden waarin veruit de meeste nederzettingen liggen, te annexeren nu de besprekingen met de Palestijnen zijn mislukt.
Bennett had dit plan ook tijdens de laatste Israelische verkiezingen naar voren gebracht als een van de projecten war zijn partij voor stond. Area C omvat 60% van het gebied van de Westoever. Het wordt bewoond door slechts enkele tienduizenden Palestijnen. Die zouden volgens Bennett het Israelische staatsburgerschap aangeboden moeten krijgen.    

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren houdt voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...