maandag 21 april 2014

Kolonisten in actie: olijfboompjes omgezaagd bij Ramallah, kippenfarm afgebrand bij Nablus

طفلان من قرية "رأس كركر"، يتفقدان شجيرات زيتون اقتلعها المستوطنون. (عدسة:بهاء نصر/وفا)
Twee kinderen uit het dorp Ras al-Karkar bekijken de afgezaagde boompjes. (Foto WAFA).

Israelische kolonisten hebben zondag ongeveer 100 vijf jaar oude olijfboompjes omgezaagd bij het dorp Ras Karkar ten zuidwesten van Ramallah. Azmi Samhan, de eigenaar, vertelde het Palestijnse persbureau WAFAdat meer dan 15 kolonisten aan deze actie deelnamen. Samhan zei dat aanvallen van kolonisten op inwoners en eigendommen van het dorp bijna dagelijks voorkomen.
Afgelopen vrijdag staken kolonisten in het dorp Madama in de regio Nablus een kippenfarm in brand, meldt de International Solidarity Movement. De farm brandde tot de grond toe af, de schade bedraagt $12,500 voor 3,500 kuikens en voedsel en  $100,000 voor het gebouw. De Palestijnse eigenaar van de farm verkocht zijn auto en een deel van zijn land om de farm op te zetten. Onlangs kocht hij de 3.500 kuikens.  Hij is nu alles kwijt en heeft geen inkomen meer. 
Madama is voortdurend te lijden van aanvallen van de kolonisten van de nederzetting Yitzhar. Hetzelfde geldt voor de buurdorpen Burin en Assira. In Madama werden onlangs twee huizen, een auto en diverse olijfbomen door brand verwoest. Yitzhar was in 2011 de nederzetting die volgens gegevens van het VN Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Activiteiten (OCHA) bovenaan de lijst prijkte van nederzettingen die de meeste agressieve daden jegens Palestijnen bedreven.

11 opmerkingen:

Feng Chsang zei

Hallo Abu,

Wat 'n vreselijk onrecht!

Daarbij komt dat het kennelijk niemand meer wat kan schelen, want sinds een week of drie is er niemand meer die nog reageert op jouw artikelen.

Toch hoop intense dat je door blijft gaan.
Je verhalen zijn te belangrijk.
Ze leren je lezers dat het huidige Zionisme niets met de oorspronkelijk Joodse intenties te maken heeft. Dit vooral ook in het licht van de Tsunami die zich onderhuids tegen Israel (het Zionisme laten we hopen) aan het opbouwen is.

We leven in gevaarlijke tijden. Onderscheid kunnen maken is nu van levensbelang... en is afhankelijk van eerlijke en zo neutraal mogelijke informatie.

Feng Chsang

Abu Pessoptimist zei

Feng,
Het is waar dat er niet zo veel reacties komen op wat ik schrijf, maar dat betekent niet dat het niet gelezen wordt. Ik kan namelijk zien hoeveel lezers ik heb en ik hoef niet te kalgen. Het beweegt zich ook nog steeds in stijgende lijn.
Maak je geen zorgen, ik ga nog wel even door met dit blog. En weinig reacties zegt niet zoveel. Ik kreeg vroeger als kranten-redacteur ook weinig brieven, maar wel veel positieve reacties als ik lezers persoonlijk ontmoette.

Ben zei

Feng Shsang,
Abu blog is zo ongeveer dagelijkse kost voor mij.
Soms wil ik reageren.

Trees zei

Hallo Feng. Ook ik open het minstens 2 x per dag om te kijken of er weer iets nieuws opstaat, en ben vaak teleurgesteld als dat niet zo is. Ik denk dat een heleboel mensen niet echt reageren omdat ze het gewoon eens zijn met Abu, en dan heb je niet zoveel te zeggen. En reageren op die idiote trees, Anja ( geloof ik) en nog wat van dat soort lijkt me niet nodig, ze maken zichzelf al belachelijk. ga lekker door Abu.Klein nadeel vind ik wel dat ik die letters die je moet typen zodat ze weten dat je geen robot bent, vaak niet kan lezen, zo ook nu, ik zie het vaak niet goed, en dan moet ik 3 of 4 pogingen doen. Ligt dat aan mij of aan die letters.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Wijlen Philip Mok placht dan in het Nieuw Israëlitisch Weekblad steevast te schrijven dat 'de Palestijnen hun eigen olijfbomen slopen (of: in brand steken), om de joden de schuld te geven.’ Die manier van denken is niet verdwenen met het overlijden van Mok.

Leon de Winter laat geen gelegenheid onbenut om te beweren (ik wilde schrijven: ‘betogen’, maar dat is teveel eer) dat het een volkssport geworden is om Israël (in zijn woorden: ‘de joden’, en NOOIT: de Israëli’s, of ‘de Israëlische regering’, of een andere variant) de schuld te geven van alles wat er mis is in het Midden Oosten. Daarmee suggereert hij –willens en wetens- dat alle kritische opmerkingen over Israëls gedragingen niet anders zijn dan een verkapte vorm van antisemitisme.

Ron vd Wieken tenslotte, voormalig voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente en tegenwoordig voorzitter van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom, zei het 16 januari op een bijeenkomst zo: “De Palestijnen hebben natuurlijk recht op hun eigen grond, en wij wijzen de inbreuk van gewelddadige settlers af”. “Maar…”volgde een riedel over Abbas die niet deugt en Europa waar het niet pluis lijkt.
Let op wat van der Wieken zei, en vooral op wat hij NIET zei:

‘eigen grond’….NIET: een eigen staat

‘inbreuk’….enkelvoud en NIET: misdragingen, wandaden, aanvallen,

en NIET: de almaar talrijker en door het Israëlische leger toegelaten wandaden

en NIET: gericht tegen Palestijnen enz.

‘gewelddadige settlers’…NIET: kolonisten, NIET: afwijzing van de kolonistenbeweging als geheel.

Vd Wieken suggereert daarmee: het gaat slechts om incidenten door een specifieke categorie ‘settlers’.

Dat ben ik met hem eens, maar het is een onvolledige opmerking: het gaat om een bestendig patroon van gewelddadige kolonisten die opereren, aangemoedigd door politici in Israël, en met niet eens altijd stilzwijgende permissie van het Israëlische leger en het Israëlische bestuur op de Westelijke Jordaanoever.

Wandaden tegen Palestijnen, en hun aanwezigheid en hun bezit kortom, zijn vast verankerd in de bezetting.

Abu Pessoptimist zei

Ha Trees,
het ligt aan die letters. Het is een soort anti-spam voorziening, maar ik ben er niet echt blij mee. Als ik tijd heb zal ik kijken of ik het kan afschaffen. Tja, en dat je vaak teleurgesteld bent dat er niets nieuws op mijn blog staat, is heel vaak óók een kwestie van tijd. Ik woeker echt met tijd, de laatste weken en maanden. Ik moet vaak dingen laten schieten, helaas.

Anoniem zei

Ik lees de artikelen en plaats ze vaak op websites of mijn facebookpagina. Ik heb erg veel bewondering voor de lezers en schrijver, wij houden vol met het doorgeven van zijn informatie.
gr. jose

Daniella zei

Ik sluit me aan bij Jose en de anderen, kijk eens op dit blog zeg ik vaak tegen mensen die weer eens wat eenzijdigs roepen. Die hoor je vervolgens niet meer terug, eerlijkheid heeft soms zwijgen tot gevolg. Bedankt Abu, dsgelijkse leeskost, dit blog. jammer dat je niet meer over Egypte schrijft maar er zijn ook weer grenzen aan treurigheid :( dat begrijp ik helemaal.
Hartelijke groet, Daniella

Abu Pessoptimist zei

Daniella,
Ik schrijf - afgezien van tijdgebrek - vooral niet zo veel meer over Egypte omdat er eigenlijk niet zo veel meer te melden valt. Na de coup van het leger zijn we terug bij af en eigenlijk nog verder terug dan dat. Maar ik volg het nieuws nog wel hoor (zie ook m'n Engelse blog).

Anoniem zei

Ik kijk ook bijna dagelijks op deze weblog en plaats dan de artikelen meestal op mijn facebook. Ook verwijs ik mensen vaak naar dit weblog. Ik hoop dat je doorgaat Abu, zolang als nodig is.

Corrie

Abu Pessoptimist zei

Ik moet jullie allemaal danken voor deze attente opmerkingen. Ik word er een beetje verlegen van. Gesterkt door jullie reacties beloof ik dat ik mijn uiterste best zal blijven doen om met dit blog op minimaal dezelfde voet verder te gaan.