woensdag 30 april 2014

Nieuwe prijskaart aanvallen op drie plaatsen in Israel

 
Muur van de moskee van Fureidis. (Foto Arab 48).

Inwoners van de Arabische plaats Fureidis in noord Israel (in de buurt van Haifa) merkten dinsdagmorgen dat de banden waren doorgesneden van een 20- tot 30tal auto's en dat de muren van de moskee waren beklad met een Davidster en onder meer de tekst 'Sluit moskeeën, niet yeshivot' (yeshivot zijn Joodse religeiuze scholen). 
Uit protest is het dorp in staking gegaan. Scholen, openbare diensten en winkels lagen woensdag plat. De avond tevoren was er een protestbijeenkomst geweest die door 25000 mensen werd bijgewoond, onder wie ook mensen uit de naburige Joodse plaats Zikhron Yaacov.  
Woensdag waren er echter opniewu ''prijskaart aanvallen'' op Palestijnen in Noord-Israel. In Akka werden de banden doorgesneden van diverse auto's en ook in Nazareth gebeurde dat met de banden van een auto. In beide gevallen werden de auto's ook met spuitbussen voorzien van racistische leuzen en van Davidsterren.

‘Prijskaartaanvallen' worden zowel in de bezette gebieden uitgevoerd als in Israel zelf. Op 18 april werd graffiti gesprayed en brand gesticht bij een moskee in de stad Umm al-Fahm. Een week later werden anti-christelijke leuzen als ''Maria is een koe'' geschreven op de muren van een klooster in de buurt van Jeruzalem. Daarbij werden ook de banden van auto's doorgesneden. In maart werden de banden doorgensnedne van meer dan 40 auto's in Oost-Jeruzalem.  De bedrijvers van de aanvallen worden  eigenlijk haast nooit opgepakt. De Israelische regering weigerde een aantal maanden geleden de prijskaart-aanvallencategorie op te nemen in de lijst van terroristische misdaden. Als zij dat wel had gedaan had de staat Israel de schade moeten vergoeden. Nu hoeft dat niet. In principe komen in Israel alleen Joden die schade lijden door aanvallen van Palestijnen in aanmerking voor compensatie. 

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...