woensdag 23 april 2014
Toenadering tussen Fatah en Hamas terwijl Israel condities Abbas voor voorzetten gesprekken afwijst
Abbas op weg naar de bijeenkomst met Israelische journalisten waar hij dinsdag vertelde op welke voorwaarden hij bereid was vredesbesprekingen voort te zetten. Israel verwierp die voorwaarden nog dezelfde dag. (Foto Emil Salman/Haaretz)
Updated. Fatah en Hamas, respectievelijk de beweging van de Palestijnse president Abbas en de leidende beweging in de Gaza-strook, hebben een streep getrokken onder hun zeven jaar oude vete, zo heeft de premier van de Hamsa-regering in Gaza, Ismail Haniye, woensdag bekendgemaakt tijdens een gemeenschappelijk persconferentie met afgevaardigden van diverse PLO-fracties in Gaza.
De fracties zetten hun handtekening onder een overeenkomst waarin werd vastgelegd dat zij de eerdere ''afspraken van Cairo'' uit 2011 en de latere overeenkomt van Doha zullen uitvoeren. Dat komt erop neer dat de Palestijnse Autoriteit gemachtigd is om een datum vast te stellen voor verkiezingen, zowel voor een nieuwe president als voor een nieuwe Palestijnse wetgevende raad (parlement). Afgesproken zou zijn dat dit moet gebeuren binnen een termijn van ten hoogste een half jaar. Ook zullen de bewegingen over en weer gevangenen vrijlaten. Eerder was al bekendgemaakt dat is overeengekomen dat binnen vijf weken een nieuwe regering van Fatah en Hamas zal worden gevormd.
De gesprekken in Gaza die dinsdagavond waren begonnen, werden aan de kant van Hamas behalve door Ismail Haniye bijgewoond door Mussa Abu Marzouq, de nummer twee van Hamas, terwijl de delegatie van Fatah eveneens werd geleid door een zwaargewicht, namelijk Azzam al-Ahmed.
Azzam al-Ahmed (Fatah) begroet Mussa Abu Marzouq (Hamas) aan het begin van de onderhandelingen in Gaza. In het midden Ismail Haniye. (Foto Reuters).
Bij de hoopvolle berichten uit Gaza moet onmiddellijk worden aangetekend dat het zeker niet de eerste keer is dat Fatah en Hamas bekendmaken dat zij willen proberen een regering van nationale eenheid te gaan vormen en nieuwe verkiezingen te houden, c.q. de weg te openen voor het toetreden van Hamas tot de PLO. De laatste keer dat gesprekken op hoog niveau mislukten was in januari 2013 en tussentijds waren er soms wel gesprekken maar daar kwam evenmin iets uit.
Ditmaal spelen de gesprekken zich echter af tegen de achtergrond van het mislukken van de pogingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die de afgelopen negen maanden tevergeefs probeerde Israel en de Palestijnen dichter bij elkaar te brengen. Nog steeds is niet 100% zeker dat die mislukking ook echt definitief is, maar de kans dat er een voortzetting komt van de gesprekken ook na het verstrijken van de deadline van 29 april, is wel steeds miniemer aan het worden. Dinsdag spraken de twee delegaties weer zo'n vijf uur met elkaar onder leiding van de Amerikaanse afgezant Martin Indyk, maar opnieuw leverde dat in het geheel niets op.
President Abbas gaf intussen in Ramallah een persconferentie voor Israelische journalisten waarin hij duidelijk maakte onder welke voorwaarden de gesprekken volgens hem ook na de deadline kunnen worden vervolgd. De eerste voorwaarde was dat Israel alsnog de vierde en laatste groep van 26 langgestrafte gevangen vrijlaat, zoals het in juli verleden jaar had toegezegd te zullen doen, maar desondanks niet had gedaan. De tweede voorwaarde was dat tijdens de voortgezette gesprekken de grenzen van de te vormen Palestijnse staat binnen ten hoogste twee tot drie maanden zouden moeten worden gedefiniëerd, terwijl tegelijkertijd sprake moest zijn van een totale bevriezing van de bouw van de nederzettingen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem, aldus Abbas.
Het Israelische antwoord liet niet lang op zich wachten. Een hoge Israeli die niet met name genoemd wilde worden verwierp dezelfde dag nog categorisch alle Palestijnse voorwaarden. ''Wie voorwaarden stelt wil geen vrede,'' aldus deze functionaris Hij voegde eraan toe dat bouwen in Jeruzalem niet zou worden bevroren en dat Israel er nooit in had toegestemd de kwestie van grenzen los van andere hoofdzaken te bespreken. Die andere hoofdzaken betroffen volgens hem Jeruzalem, de Palestijnse vluchtelingen en ''erkenning over en weer''. Hij voegde eraan toe dat het onmogelijk zou zijn de grenzen te definiëren voor de andere zaken zouden zijn opgelost. Ook zei hij dat Israel overwoog sommigen van de laatste groep van vrij te laten gevangenen te verbannen naar de Gaza-strook of het buitenland. Dat was de Palestijnen verteld, zei hij, ''Israel heeft nooit toegezegd geen verbanningen uit te voeren''.
Hierbij valt wat mij, AbuP., betreft aan te tekenen dat de Israelische functionaris zoals gebruikelijk, volstrekt geen oog had voor de ironie dat zijn uitspraak ''wie voorwaarden stelt wil geen vrede'' net zo goed, zoniet nog meer, van toepassing zou kunnen zijn op Israel zelf. Immers hoe zou je anders willen noemen dat Israel niet los van andere zaken wil praten over grenzen, het bouwen in Jeruzalem niet wil opgegeven, of de eis stelt dat de Palestijnen Israel erkennen als ''Joodse staat'' (de functionaris gebruikte het eufemisme ''over en weer elkaar erkennen'' maar dit is wat hij bedoelde).
Kortom, de kans dat het nog wat wordt met die gesprekken is eigenlijk buitengewoon klein. En dat is ongetwijfeld ook de reden waarom de zaken aan het Palestijnse politieke front, tussen Fatah en Hamas in beweging zijn. Het was ook de reden waarom er de laatste dagen geluiden opgingen om de Palestijnse Autoriteit dan maar te ontmantelen. Palestijnse onderhandelaars zouden tegen de Amerikaanse afgevaardigde Indyk hebben gezegd dat dit maar beter zou zijn als de vredesgesprekken niet verder gingen, omdat de Autoriteit toch in feite geen enkele autoriteit bezit, en omdat zij was opgezet op grond van de Akkoorden van Oslo om de weg te bereiden voor een Palestijnse staat die er waarschijnlijk nooit zal komen. Toponderhandelaar Saeb Erakat relativeerde dit dinsdag echter weer. "De daden van Israel hebben weliswaar alle juridische, politieke, veiligheids-, economische, en operationele aspecten van de Palestijnse Autoriteit ondermijnd," zei Erakat, ''maar er is geen Palestijn die praat over een initiatief om de Autoriteit te ontmantelen.'' Eerder had Jennifer Psaki, de woordvoerder van hert Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het een ''extreem'' plan genoemd en gezegd dat het zeker gevolgen zou hebben voor de Amerikaanse hulp aan de Palestijnen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram
Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden. Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...
-
Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boerenIsraelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News) Let op: 24x u...
-
De tv-rubriek OP1 haalde Mirjam Bikker "van de ChristenUnie erbij om het demonstratierecht aan de orde te stellen. De Volkskrant cite...
-
Begrafenisprocessie van de gedode leden van de familie Abu Hattab in Gaza (Foto Palestinian Chronicle) De druk op Israel om een bestand aa...
2 opmerkingen:
Dit is werkelijk goed nieuws als het stand houdt (het is al eerder geprobeerd nietwaar.) Die hele eenzijdige terugtrekking van Israel uit Gaza was een succes als het ging om het uit elkaar spelen van wat toch 1 volk met dezelfde belangen is.
Als ik aan Gaza en de bevolking daar denk komt me altijd weer in herinnering hoe in een verklaring van een lid van een van de bewapende Zionistische groeperingen (Hagana of Irgun) die ik zag op youtube het refrein telkens was "we chased them to Gaza".(Neumann heette de man geloof ik.) 70 procent van de bevolking daar komt oorspronkelijk helemaal niet uit Gaza maar stamt af van mensen die toen uit Israel (oeps, toen Palestina) zijn verjaagd.
Verder sluit ik me volledig aan bij de reacties op je vorige bericht van de vele mensen die je blog trouw lezen. Ik ben daar ook een van en ik vind jouw werk geweldig en van grote waarde. Ik was werkelijk blij toen ik las dat je lezersaantal blijft groeien!
Dit is niet de eerste keer dat men 'reconciliate". laten we hopen dat het dit keer iets gaat worden, dat zijn ze verplicht aan de Palestijnse bevolking. Een jaar of 2/3 gelden was er ook zo'n reconciliation ronde. Ik was in ramallah de dag dat de overeenkomst om 13.00 uur getekend zou worden. De taxichauffeur vertelde me dat nu alles goed zou komen. Om 13.00 uur zette hij zijn taxi aan de kant en vanwege het heuglijke feit hoefde ik mijn ritje niet te betalen. Wat zijn ze weer besodemieterd door hun eigen zgnd leiders. Aan deze man heb ik gisteravond veel moeten denken. Zal hij nog zo enthousiast zijn?En dan de schandelijke verklaring van Israel en Amerika. Een reconciliation met Hamas is tegen het 'peace process". welk peace process, ooooo dat peace proces dat Israël constant aan het traineren is? Waarom zou je tegen zijn als een volk weer maatjes wordt met elkaar? Waar bemoeien ze zich mee. Hoewel ergens denk ik dat Israël naar buiten toe doet alsof ze tegen zijn, maar eigenlijk erg opgelucht zijn. Nu hebben ze weer een reden om het "peace proces" tegen te houden en niet meer te praten, want men praat niet met "terroristen". Wat een klucht allemaal. Ik hoop van harte dat hier iets uit komt waar het Palestijnse volk wat aan heeft. Hoewel ik ook daar weer aan twijfel. Ik wil niet negatief zijn, maar het is niet anders.
Een reactie posten