woensdag 30 april 2014

Kerry haalt bakzeil wat zijn gebruik van het ''A-woord'' betreft

Kerry Urges EU to Postpone Funding Ban in Israeli-Occupied TerritoriesDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft maandag een verklaring afgegeven waarin hij steun voor Israel uitsprak en spijt uitdrukte over zijn woordgebruik. Kerry kwam met de verklaring nadat hij tijdens een besloten zitting van de zogenoemde Trilaterale Commissie, een gezelschap Amerikaanse Westeuropese, Japanse en Russische experts, had gezegd dat Israel dreigde een apartheidsstaat te worden als het geen vrede zou sluiten en akkoord zou gaan met een twee-statenoplossing. Nadat deze opmerking was uitgelekt in de Daily Beast ontstond er rumoer in Israel en in de Joodse pers. Onder meer de Israellobby in Amerika, AIPAC, gaf als reactie dat ''elke suggestie dat Israel een apartheidsstaat zou zijn of op het punt zou staan het te worden beledigend en misplaatst is. Israel is de enige stabiele democratie in het Midden-Oosten en beschermt de rechten van minderheden ongeacht hun etniciteit of religie,'' aldus AIPAC.

Kerry zei in zijn  verklaring van maandag, dat hij altijd - in zijn jaren als senator - een verklaard supporter van Israel was gewest en dat hij zonodig ook de daad altijd bij het woord had gevoegd. ''Als ik de band zou kunnen terugdraaien zou ik een ander woord hebben gekozen om mijn overtuiging uit te drukken dat de enige weg om op lange termijn een Joodse staat te hebben en twee naties die in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan loopt via een twee-statenoplossing,'' aldus Kerry. ''Op de lange termijn kan een unitaire, binationale staat niet de democratische Joodse staat zijn die Israel verdient, of de welvarende staat met volledige rechten die het Palestijnse volk verdient.''
Kerry had natuurlijk tijdens de onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen die hij leidde regelmatig gewaarschuwd dat in Israel, als het niet met een twee-statenoplossing akkoord zou gaan, de Joodse meerderheid in gevaar zou komen. In dat geval zou Israel voor het dilemma komen te staan dat het ofwel zou moeten ophouden een democratie te zijn, ofwel het idee van een Joodse (meerderheids)staat moeten opgeven. Wat nieuw was aan Kerry's opmerking in de Tripartiete Commissie was dus alleen dat hij het beestje een naam gaf en het ''A-woord'' noemde, zoals dat in de Amerikaanse pers heette. Zo ontzettend wereldschokkend was dat waarschijnlijk nu ook weer niet. Waarom het dan toch vermelden op dit blog? Om één duidelijke reden eigenlijk: om nog maar weer eens te illustreren hoe in de Amerikaanse politiek over dit onderwerp de ficties heilig zijn en harde feiten niet al realistisch benoemd kunnen worden of soms zelfs beter helemaal ongenoemd dienen te blijven. Neem alleen al AIPACs commentaar dat Israel de rechten van minderheden beschermt, ongeacht hun religie of afkomst. Ik ben bang dat de minderheden in Israel daar zelf toch wel enigszins genuanceerder over denken en natuurlijk is dat ook in de VS - zeker bij de pers en de politici - in brede kring bekend. Maar owee als je daar in het openbaar harde dingen over zegt.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Who's the boss?

Anton

Martijn zei

Danny Danon reageert zo mogelijk nog gebetener dan AIPAC op deze en eerdere (volstrekt terechte) opmerkingen van Kerry. In een ingezonden stuk trekt hij op grond van die opmerkingen ‘het vermogen van de Amerikaanse regering om als een eerlijke bemiddelaar te fungeren’ in twijfel.

Zo mogelijk nog stuitender en veelzeggender dan Danons bewuste misinterpretatie van Kerry’s woorden over apartheid is zijn opmerking: ‘Keer op keer komen Kerry’s onjuiste uitlatingen gevaarlijk dicht in de buurt van de suggestie dat Israël en zijn opponenten [lees: de Palestijnen] moreel gelijkwaardig zijn.’

Verder verwijt hij Kerry dat hij er nooit in is geslaagd de Israëlische bevolking duidelijk te maken waarom onderhandelingen en vrede in hun belang zijn.

Als het niet zo in en in triest was, zou je je er kapot om lachen.

Zie www.politico.com/magazine/story/2014/04/we-will-not-be-threatened-106172.html#.U2ELvDnNsSo

Carlos Kort zei

Wat is dan een Apartheid staat werkelijk...?? Wat is het wat Israel doet...?? Twee verschillende behandelingen, en de hele wereld kijkt toe en weet dat Israel zijn Politiek alleen maar op discriminatie is opgebouwd, maar het niet durft te zeggen. Apartheid en democratie verdraagt zich niet, je kan niet een wolf en een lam te gelijk zijn. Voor deze gehuichel gaat Israel eens een dag de rekening gepresenteerd krijgen, en die zal heel duur uit vallen, dat is wat Kerry probeerde uit te leggen. Cajosh

Abu Pessoptimist zei

Martijn,
Danon scoorde heel hoog bij de interne verkiezingen van de Likud. Hij wordt gezien als één van degenen die straks wel eens het stokje van Netanyahu zou kunnen overnemen - als Likud tenminste nummer één blijft. Het kan namelijk ook zomaar gebeuren dat Liebermans partij, sowieso een uiterst racistische club, het beter gaat doen dan de Likud. Kortom: Niemand hoeft zich illusies te maken over waar het straks heengaat met Israel.