dinsdag 1 april 2014

Van de Israelische officiersopleiding getrapt wegens het tekenen van een karikatuur van Hitler

Illustratie uit de New York Review of Books:  Hitlerkarikatuur van David Levine.


Het Israelische leger heeft een aspirant-officier van de officiersopleiding verwijderd omdat hij een karikatuur had getekend van Hitler, meldt de krant Haaretz. De kadet had tijdens de les in zijn schrift karikaturen getekend van David Ben Gurion, Mickey Mouse, Moshe Dayan, en Harry Potter.  - En dus ook van  Hitler. Na de les wilde hij ze weggooien, maar een vrouwelijke kadet zag ze, vond ze goed gelijkend en mooi en deed ze in een plastic mapje dat aan haar tas was vastgemaakt. Op die manier werden ze gezien door de bevelvoerende officier. Beiden werden daarna - na overleg met de commandant van de betreffende legerbasis - van de officierscursus getrapt.
Nadat de kadetten waren verwijderd, noemde de bataljonscommandant in een speech voor de overige kadetten het maken van een karikatuur van Hitler een onvoorstelbare en ernstige misdaad. Als een psycholoog hiervan zou horen, zou hij de tekenaar ongetwijfeld zou laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis, meende hij. Hij verweet de 300 andere kadetten dat niemand actie had ondernomen, en hij vergeleek hun rol met die van mensen die weet hadden gehad van de nazi-misdaden, maar hadden gezwegen.
Hij vertelde ook nog dat hij de tekenaar had gevraagd of het ook in hem was opgekomen een tekening van een soldaat te maken die de schedel van een baby verbrijzelt. De soldaat had daarop ''nee''gezegd. Maar het tekenen van Hitler die de schedels van een miljoen Joodse babies had willen verbrijzelen, had hem op de een of andere manier in de haak geleken, aldus de bataljonscommandant.
De van de opleiding getrapte soldaat had aangevoerd dat hij gewoon wat had zitten tekenen omdat hij zich verveelde. Hij had niets kwaads gezien in het maken van een karikatuur van Hitler. Hij zei ook  nog dat hij een kleinkind van Holocaust-overlevenden was en dat hij tijdens het uitstapje van de aspirant-officieren naar Yad vaShem, de gedenkplaats van de Holocaust-slachtoffer in Jeruzalem, zelfs had gehuild.
Maar dat had hem dus niet geholpen.
Ik vond dit bericht - net al de redacteuren van Haaretz blijkbaar - een fraaie illustratie van hoe de Holocaust in Israel langzamerhand haast religieuze proporties heeft aangenomen en hoe geflipt sommigen daar blijkbaar mee omgaan. Ik denk dat als een psycholoog dit zou lezen, hij ook wel mensen rijp voor een behandeling zou vinden. Maar of dat dan de twee zouden moeten zijn die werden weggestuurd van de cursus??

4 opmerkingen:

Ben zei

Abu,
Een beetje vreemd.. ja.
Ik krijg ook langzamerhand de indruk dat de Shoah plus de sta(a)tus aparte van Israël - een staat I continu in oorlog en zich vervreemd heeft van haar omgeving - een cocktail oplevert dat daar ziekmakend is.
Voer voor psychologen, of misschien beter, voor psychiaters.

Feng Chsang zei

Waarom is het tekenen van A.Hitler een slechte zaak voor de Holocaust?

Abu Pessoptimist zei

Feng,
Eigenlijk zou je die vraag moeten stellen aan de bataljonscommandant die de twee aspirant-officieren wegstuurde, en aan diens superieuren. Maar ik zal een poging doen: Een karikatuur van Hitler verandert diens beeld van iemand die het absolute kwaad symboliseert. En als de demon Hitler een andere dimensie krijgt, maakt dat de Holocaust-slachtoffers wellicht iets minder heilig. (Zoiets zal het waarschijnlijk zijn. Vrij ziek dus, als je het mij vraagt).

Feng Chsang zei

Inderdaad dom.
Mij lijkt een bovenmenslijke status van Hitler, het waarschuwingssysteem te verzwakken.
Er lopen er genoeg rond met dezelfde intenties - zelfs onder je eigen mensen - die niet zo'n jurk aan hebben.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...