vrijdag 5 september 2014

´´Wederopbouw Gaza kost $ 7,8 miljard en gaat minimaal vijf jaar duren´´

Destroyed industrial structure in Rafah (Photo: Reuters)
Gebombardeerd winkelcentrum in Rafah. Zo´n 80 winkels werden hier in één klap vernield. 

De herbouw van de Gaza-strook zal 7.8 miljard dollar gaan kosten en zeker vijf jaar gaan duren. Tenminste, als Israel de blokkade van Gaza volledig opheft. Dat heeft een groep van Palestijnse experts de ´´Palestinian Economic Council for Development and Reconstruction´´, becijferd. Deze groep van 13 experts begeleidt en overziet gewoonlijk projecten die door donors worden gefinancierd.
De groep heeft een document van 200 pagina´s gepubliceerd waarin de hulpverlening en wederopbouw worden gekoppeld aan de strategie voor duurzame ontwikkeling om de werkloosheid en armoede van de 1,8 miljoen inwoners van de Gaza-strook terug te dringen. In het document worden de rechtstreekse verliezen van Israels aanval becijferd op 4,4 miljard dollar. Daarnaast zou volgens de Groep nog eens 3,02 miljard dollar nodig zijn voor het ontwikkelen van de noden van Gaza, zoals een haven en een ontziltingsinstallatie voor de drinkwatervoorziening.
A Palestinian firefighter tries to put out a fire at Gaza's main power plant, which witnesses said was hit in Israeli shelling, in the central Gaza Strip July 29, 2014. REUTERS/Ahmed Zakot
Gaza´s enige elektriciteitscentrale staat in brand, 29 juli 2014. (Foto Reuters)

Om het plan werkbaar te maken, moet echter aan diverse voorwaarden worden voldaan. Eén van de belangrijkste daarvan is dat de Israelische blokkade, die sinds 2006 van kracht is en die mede in stand wordt gehouden door Egypte, volledig wordt opgeheven en dat de bewegingsvrijheid van personen en goederen - waaronder bouwmaterialen -volledig wordt gegarandeerd. Israel heeft bij het jongste staakt-het-vuren toegezegd de blokkade te verlichten. Dat heeft er echter nog niet toe geleid dat bouwmaterialen als staal en cement de Strook binnen konden komen.
Wat de schade van de jongste Israelische aanval betreft, becijfert het document dat ruim 60,000 wooneenheden zijn beschadigd, en dat 20,000 daarvan volledig onbewoonbaar zijn geworden. De schade hiervan wordt begroot op $1.38 miljard. Dit nadeel heeft echter ook een voordelige kant, want de naar schatting tussen de 1,8 en 2,2 miljoen ton aan puin, kunnen worden gebruikt als bouwmateriaal voor de herbouw of eventueel ook voor het uitbreiden van het territorium van Gaza in zee.
De schade aan de diverse onderwijsfaciliteiten wordt geschat op $55 miljoen, voor de gezondheidssector is dat $90 miljoen, voor de energiesector $54 miljoen (de enige elektriciteitscentrale van Gaza vloog in brand en is uitgeschakeld), en voor de economische sector $200 miljoen (tientallen fabrieken en fabriekjes werden door de Israeli´s verwoest). De landbouw leden een schade van $250 miljoen, de sectoren cultuur en toerisme leden beide een geschatte schade van $20 miljoen, de sector communicatie verloor $30 miljoen, en aan infrastructuur ging 180 miljoen dollar verloren. De indirecte verliezen van de Israelische aanval worden geschat op twee miljard dollar. Later deze maand zal een internationale donorconferentie worden gehouden, hetzij in Egypte, hetzij in Noorwegen, het land dat het initiatief ertoe nam.
De tol aan mensenlevens van de aanval die duurde van 8 juli tot 26 augustus, is intussen de 2.150 gepasseerd. Er zijn rond de 11.000 gewonden, van wie r zo´n 530 in ziekenhuizen op de Westoever, of in Egypte, Turkije, Jordanië en Duitsland worden verpleegd. En nog steeds overlijden bijna dagelijks mensen aan verwondingen die zij eerder in de oorlog opliepen. Donderdag overleed in het Makassed ziekenhuis in Jeruzalem de 23-jarige Mariam Abu Amra uit Deir al-Balah. Met haar dood kwam het aantal doden als gevolg van de operatie Protective Edge op 2,154.Woensdag overleed Nasir Abu Marahil (40) in een ziekenhuis in Jeruzalem aan verwondingen die hij in het Nuseirat-kamp opliep op 25 juli. Dinsdag stierf Basim Ajjur (55) eveneens in een ziekenhuis in Jeruzalem. Basim werd ruim  twee weken geleden getroffen door een luchtaanval in Gaza-stad, waarbij zijn 20-jarige zoon Sa´ad werd gedood. Eerder stierven tenminste zes andere Palestijnen aan hun verwondingen nadat het staakt/het/vuren op 26 augustus was ingegaan.
Camels killedToen Zaid Hamad Ermelat kon terugkeren naar zijn kamelenboerderij, trof hij zijn 20 kamelen (waarde per stuk zo´n 2500 euro) dood aan. Ze waren één voor één met geweerkogels afgemaakt door de Israëlische troepen.

4 opmerkingen:

Freek zei

Komt er van als je samenwerkt met moordenaars en terroristen. Dat lamlendige volk, want presteren doet het niet en een levensvatbare economie zal er nooit komen omdat al het gedumpte geld uit de VS en de EU (de EU als financierder van moordenaars en terroristen en daarom een criminele organisatie) regelrecht in de zakken van de Hamas-lafbekken terechtkomt die veilig in terreurstaat Qatar zitten. Maar desondanks mag dat volk in de Gazastrook creperen, liever gisteren dan vandaag want het enige wat zij voortbrengen is addergebroed en daarom is de uitspraak van Ayalet zeer terecht, iedereen is vijand en dient daarom vernietigd te worden, zowel jong als oud. Het zeer te hopen dat tijdens de volgende oorlog die over een jaartje komt niemand van de 'burgers' ontzien wordt maar de strook geëgaliseerd wordt.

En ja, ook mijn belastinggeld gaat helaas weer naar dit uitschot, maar dat is te verwachten want in Brussel zit het zelfde subhumane volk.

Abu Pessoptimist zei

Freek,
Wijlen Adolf Hitler zou blij zijn geweest met uw woorden. Alleen ging het toen over andere mensen dan waar u het over hebt.

Wim Minnaard zei

Met betrekking tot de kosten van herstel van de wederopbouw las ik een interessant bericht van de journalist Jonathan Cook in Nazareth. Een paar dagen geleden schreef hij dat Israel het beleid heeft dat voor de herbouw van Gaza slechts goederen worden doorgelaten die in Israel zijn vervaardigd. Staal, cement en andere bouwmaterialen leveren dus voor Israelische bedrijven heel wat handel op. Waarschijnlijk zal de internationale gemeenscap, inclusief de EU, een flink deel van deze kosten betalen.

Hierbij de link naar het artikel van Cook: http://www.jonathan-cook.net/blog/2014-09-03/defrauding-gaza-israels-vulture-culture/ In zijn artikel en in het bericht dat hij aanhaalt wordt het woord 'chutzpah'gebruikt. Volgens mijn informatie is dit een van oorsprong Jiddisch woord dat zoiets betekent als 'schaamteloze brutaliteit'.

Wim

Abu Pessoptimist zei

Wim Minnaard,
Tja, wat zal ik zeggen?
Iets anders is dat ''chutzpah''een Hebreeuws woord is dat gewoon brutaliteit betekent. Er is een yiddish equivalent dat in het (Amsterdams) Nederlands is ingeburgerd als chotspe (gotspe, volgens de officiële maar m.i. foute spelling).

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...