maandag 26 december 2016

Jeruzalem gaat weer bouwplannen goedkeuren voor huizen in bezet gebied

 Ramot.

Update: De plannen zijn woensdag weer in de ijskast geplaatst, kort voordat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry een rede zou houden over oplossingen van het Israelisch Palestijnse conflict. Het bureau van premier Netanyahu ontkent dat het verzoek daartoe van hem kwam. Volgens de krant Haaretz is dat echter wel het geval.

De Commissie voor Planning en Bouwen in Jeruzalem gaat weer plannen goedkeuren voor het bouwen van huizen over de ''Groene Lijn''. Volgens de kant Haaretz gaat het om 618 nieuwe appartemeneten in Joodse wijken (nederzettingen) in het bezette deel van de stad. Het besluit valt  woensdag. Van de 618  komen er 140 in Pisgat Ze’ev, 262 in Ramat Shlomo en 216 in Ramot. Mogelijk worden de aantallen voor Pisgat Ze’ev en Ramot nog iets verruimd.
De beslissing is niet een gevolg van de recente uitspraak van de VN Veiligheidsraad, die al het Joodse bouwen in bezet gebied, inclusief in Oost Jeruzalem afgelopen vrijdag nog eens als illegaal heeft aangemerkt. De zitting was al vastgelegd voor de stemming in de Veiligheidsraad, volgens Haaretz. De beslissing volgt de trend was dit afgelopen jaar, die was dat er toch al opmerkelijk meer in bezet Oost Jeruzalem werd gebouwd dan de jaren ervoor.
In 2014 en 2015 was een veelgehoorde klacht dat het bureau van premier Netanyahu plannen tegenhield die als politiek gevoelig werden gezien. Zo werden in 2014 775 bouwplannen voor nieuwe huizen goedgekeurd en in 2015 395. Maar in dit jaar zijn dat er tot dusver al 1,506. Vooral sinds Donald Trump tot president van de VS is gekozen, is het aantal opmerkelijk gestegen.
Ook het aantal gesloopte Arabische huizen vertoont een duidelijke opwaartse trend volgens Haaretz. Vorige jaren waren dat er tussen de 40 en 70 per jaar. Dit jaar waren dat er 130.

Geen opmerkingen:

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...