donderdag 31 mei 2018

Israel bouwt nieuwe nederzetting vrijwel op de plek van een nog te slopen Bedoeïenendorp

 Kfar Adumim (Foto Vrede Nu)

Israels ''Civil Administration'', de wonderlijke en bedrieglijke naam voor het militaire bestuur van de Westoever, staat op het punt de bouw goed te keuren van 92 nieuwe huizen voor de nederzetting Kfar Adumim. De nieuwe buurt komt ongeveer een halve kilometer te liggen van het Bedoeïenendorp Khan al Ahmar, waarover een panel van drie rechters van het hooggerechtshof juist vorig week besliste dat het in zijn geheel mag worden gesloopt.
Het gaat om een plan dat 122 dunam (12,2 hectare) beslaat. dat de Hogere Raad voor Planning van de 'Civil Administration'' moet goedkeuren. Het is onderdeel van een groter plan voor 322 nieuwe huizen op 660 dunam (6,6 hectare) dat in de eerste fase is goedgekeurd in februari 2017. De nieuwe buurt van de nederzetting zal Nofei Bereishit heten, vertaald: het landschap van het begin/oftewel het landschap van het Eerste bijbelboek.De grond heet in het plan ''staatsland'', maar de plannen geven aan dat de grond waarop gebouwd gaat worden, grond is van het Palestijnse dorp Anata.
Nofei Bereishit wordt een ''studentencampus'' die diensten gaat verlenen aan alle omringende nederzettingen in het gebied. De gelden komen van de Afdeling nederzettingen van de Zionistische Wereld Organisatie (de WZO), meldt Haaretz. (Ik hoop dat de Nederlandse leden van degeeft ok WZO, met name van de zogenaamde progressieve organisatie ''ARZA'' even meelezen. Die zijn zogenaamd tegen de nederzettingen. Maar dat meelezen zal wel teveel gevraagd zijn).
Overigens is dit plan onderdeel van de plannen die minister Lieberman van Defensie vorige week al aankondigde. Hij had het toen over de bouw van 3.900 nieuwe huizen, 2.500 nu en 1,400 later.  De planning commissie heeft intussen plannen voor 1,958 huizen goedgekeurd en tenders uitgeschreven voor 1,162 andere. Samen is dat 3,120 nieuwe huizen in de nederzettingen. Volgens de telling van Vrede Nu. Het verschil zit hem erin dat Vrede Nu hier en daar wat huizen heeft afgetrokken die al in eerdere plannen waren begrepen.Vrede Nu geeft ook weer welke aatallen waar worden gebouwd. Ik vind dat langzamerhand niet meer zo relevant (de twee staten oplossing is toch niet meer realiseerbaar), maar wie het wil nalezen, kijk hier.  Wat nog wel opmerkelijk is, is dat in deze plannen ook de stilzwijgende legalisering van twee zogeneomde ''outposts'' is inbegrepen: Brosh (in de noordelijke Jordaanvallei) en Zayit Ra'anan (ten westen van Ramallah). Sinds Netanyahu in 2009 werd gekozen zijn 17 ''outposts'' gelegaliseerd, meldt Vrede Nu, dat dit allemaal bijhoudt. 

Geen opmerkingen: