zondag 9 september 2018

Regering-Trump schrapt ook steun aan Palestijns kankercentrum en oogziekenhuis

Augusta Victoria ziekenhuis (Foto Wikipedia)

De Verenigde Staten heeft een nieuwe ''bezuiniging'' aangekondigd op de hulp aan Palestijnen. Zaterdag maakt de VS bekend 20 miljoen dollar aan hulp aan ziekenhuizen in bezet Oost-Jeruzalem te zullen schrappen. Een vijftal ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem zullen hiervan de gevolgen ondervinden. Daaronder zijn het Augusta Victoria Hospitaal bij de Scopusberg, dat een belangrijk centrum voor kankertherapie en diagnostiek runt, beenmergtransplantanties kan uitvoeren en als het enige Palestijnse ziekenhuis radiotherapie kan toepassen. Een andere ziekenhuis is het Sint Johannes Oogziekenhuis, het belangrijkste oogziekenhuis voor de Palestijnen in Oost-Jeruzalem en de bezette gebieden.
De Amerikaanse beslissing komt nadat de regering-Trump eerder 200 miljoen dollar hulp aan civiele projecten van de Palestijnse Autoriteit schrapte en nadat zij iets later bekend maakte dat de VS alle hulp aan de VN-hulporganisatie UNRWA voor de Palestijnen stopt. De beslissingen krijgen langzamerhand het karakter van een oorlog die de regering-Trump tegen de Palestijnen voert. En dat kan kloppen, want president Trump vertelde donderdag een conferentie van Joodse leiders in de VS dat hij van plan is alle hulp aan de Palestijnen te stoppen tot ze akkoord gaan met zijn ''vredesplannen'' en terugkeren naar de onderhandelingstafel met Israel.

Geen opmerkingen:

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...