vrijdag 9 juli 2010

De objectieve Amerikaanse media II, oftewel Fadlallah en de Westerse schizofrenie


De begrafenis van groot-ayatollah Fadlallah: honderdduizenden waren uitgelopen. De presentielijst las als een who is who in the Arabische wereld. (Foto AP)
 
Het ontslag van Octavia Nasr, de onfortuinlijke senior editor Midden-Oosten van CNN die werd weggestuurd na een tweet waarin ze de overleden Libanese religieuze leider Fadlallah prees, echo't na. Veel mensen vragen zich af hoe het kan dat in de Verenigde Staten een tweet van mevrouw Nasr te ver gaat, terwijl tegelijkertijd Nuri al-Maliki, premier van de door de VS gesteunde regering in Irak, naar de begrafenis van Fadlallah afreisde en de overleden ayatollah prees omdat hij: 

 provided the “Islamic library” with “tens of books in jurisprudence, interpretation and Islamic culture.”
“He devoted his life for serving big Islamic causes in the front line during contemporary cultural and political struggle arenas,” said Maliki.While acknowledging the big loss in the Islamic world, Maliki said Fadlallah would remain a living example “that we all adhere to.”
Enigszins logisch toch wel, want Fadlallah was de geestelijke leidsman van ....nee, niet van Hezollah,  maar wel van de Da'wa partij waartoe Al-Maliki behoort.

Minder logisch, maar wel opvallend was de volgende blog-post van de Britse ambasadeur in Beirut, Frances Guy op de website van het Foreign Office in Londen:
When you visited him you could be sure of a real debate, a respectful argument and you knew you would leave his presence feeling a better person. That for me is the real effect of a true man of religion; leaving an impact on everyone he meets, no matter what their faith. Sheikh Fadlallah passed away yesterday. Lebanon is a lesser place the day after, but his absence will be felt well beyond Lebanon's shores. I remember well when I was nominated ambassador to Beirut, a Muslim acquaintance sought me out to tell me how lucky I was because I would get a chance to meet Sheikh Fadlallah. Truly he was right.
 Maar wie nu deze post op de website probeert na te lezen zal vergeefs zoeken. The Guardian weet te melden dat het stukje is verwijderd op last van minister William Hague. Ook werd de Britse vertegenwoordiging bij de begrafenis afgewaardeerd. Niet ambassadeur Guy ging, maar haar eerste secretaris en dat terwijl Frankrijk en Italië wel ambassadeurs stuurden. (Ik ben benieuwd wie er voor Nederland heenging, waarschijnlijk alleen de chauffeur van de ambassade). De reden van Hague's ingrijpen was dat de Israëli's hun beklag hadden gedaan over Guy's prijzende woorden voor een man die zelfmoordaanslagen op Israëlische militairen goedkeurde. (Militairen die ruim een derde van Libanon bezet hielden, maar dat zeiden de Israëli's er vermoedelijk niet bij).

Het heeft iets komisch, deze Westerse schizofrenie.

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren houdt voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...