zaterdag 10 juli 2010

Libisch hulpschip vertrekt vandaag, Israël gaat het tegenhouden

Voorheen de Amalthea, nu Al-Amal. (Zie update)

Israël  heeft vrijdag in een brief aan secretaris-generaal Ban Ki Moon van de VN aangekondigd dat het een Libisch schip met hulp voor Gaza niet zal doorlaten. In de brief vroeg Israëls ambassadeur bij de VN, Gabriela Shalev, om de tussenkomst van Ban Ki Moon om het schip tegen te houden. Volgens Shalev zou het schip niet meer nodig zijn, want Israël heeft inmiddels, nadat het de blokkade van Gaza heeft verzacht,  gegarandeerd dat alle humanitaire hulp 'via andere kanalen' Gaza kan binnenkomen.
 Het schip, de Amalthea, vaart onder de vlag van Moldavië. Het zou vandaag, zaterdag, vertrekken vanuit de Griekse haven Lavrio en doet er ongeveer 80 uur over om Gaza te bereiken. Het  heeft 27 man aan boord van wie 15 Libische vrijwilligers en een bemanning van 12 man uit diverse landen. Het is door een Libische humanitaire organisatie die geleid wordt door een zoon van Muammar Qadhafi, geladen met 2000 ton voedsel en medische hulpgoederen.
Libië stuurde in december 2008 ook een schip met hulpgoederen naar Gaza. Dat werd toen opgebracht door de Israëlische marine.

Update zondag 11/7:
De Amalthea, die in tussen de Arabische naam Al Amal (De Hoop) heeft gekregen, zet koers naar Gaza, ondanks Israëlische berichten van het tegendeel. Haaretz berichtte gisteren dat het schip koers zou zetten naar de Egyptische haven El Arish. Daartoe zou het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken contact hebben opgenomen met Griekenland, Moldavië en de Egyptische chef van de geheieme dienst, Omar Suleiman. De Israëlische parlemetariër Ahmed Tibi mldde echter dat de humanitaire organisatie van Qadhafi's zoon Seif al-Islam al-Qadhafi het schip gewoon naar Gaza stuurt, al wil zij een confrontatie vermijden.  
Ook Hossam Zaki, de woordvoerder van het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken zei voor zover hij weet heyt schip koers zet naar Gaza. 'Dit gaat niet om het verzoek van de Israëli's, zei hij. 'Dit gaat om wat de Libiërs beslissen. En van hun kant is geen verzoek ontvangen om aan te leggen in een Egyptische haven.'

2 opmerkingen:

Noa zei

Het gaat nu wel een klein beetje 'too much' en haast pathetisch worden al die (in mijn opinie) zogenaamde hulpschepen (want als ze echt willen helpen hadden ze een andere methode gekozen, nl over land), en ook de aandacht die het toch nog krijgt. Ik zag op tv dat het volgeladen werd met oa van die zakken meel, waar op dit moment volgens mij niet echt gebrek aan is. Het probleem in Gaza is nu liquide middelen vanwege het ontbreken van een economie. T zal nu toch wel duidelijk zijn voor iedereen dat zo'n schip (en de schepen die gaan volgen) alleen ter progaganda zijn, zelfs voor de Palestijnen wat volgens mij ook de palestijnen in Gaza geen goed doet.

Abu Pessoptimist zei

Niet mee eens, Noa. Het gaat misschien niet zozeer om de hulpgoederen - die overigens ook na het 'verlichten' van de de blokkade nog lang niet allemaal Gaza in mogen - maar het gaat erom de aandacht te vestigen op de blokkade zelf. Gaza heeft geen economie, zeg je, en dat klopt. Maar zonder vrij verkeer van personen en goederen (in en uit Gaza) blijft dat zo.