zaterdag 17 juli 2010

Zandverstuivingen, een aanrader

Wie een oprechte belangstelling heeft voor het Midden-Oosten moet deze week het special report van de Economist over Egypte lezen. Max Rodenbeck, hun Midden-Oostenredacteur, geeft een naar mijn gevoel uitstekend beeld van de onzekere situatie waarin Egypte verkeert. Onder de titel Shifting Sands legt hij uit hoe grote aantallen Egyptenaren moe zijn van dertig jaar stagnatie onder president Mubarak, een gevoel dat nu nog versterkt wordt door het feit dat Mubarak 82 is en duidelijk ziek. Er moet een verandering komen, maar hoe? Er is niet alleen geen duidelijke opvolger, de kwestie is vooral dat het systeem om zo'n opvolger aan te wijzen dichtgetimmerd zit, dat er geen echt goed functionerende politieke partijen zijn (afgezien van de Moslim Broederschap) dat er geen vertrouwen is in een systeem waarin verkiezingsuitslagen al tientallen jaren lang worden vervalst.
Rodenbeck wijst erop dat de onzekerheid groot is. El-Baradei, die zich op heeft geworpen als het boegbeeld  van een beweging tot verandering zorgde voor een sneeuwbaleffect, maar dat effect is volgens Rodenbeck al weer een beetje aan het smelten. Wat er gaat gebeuren is onzeker. Waarschijnlijk is dat het regime zichzelf wel weer zal prolongeren via een nieuwe sterke man, maar er zijn ook andere mogelijkheden volgens Rodenbeck. Vast staat alleen dat in Egypte volop discussie gaande is - met name op internet en onder een relatief heel groot aantal actieve bloggers - en dat een jongere generatie Egyptenaren het gevoel heeft dat zij niet genoeg aan de bak komt.
De special van Rodenbeck geeft ook bijzonderheden over de, slechte staat van het onderwijs, over rijkdom en armoede, over het leven in de corrupte politiestaat en over de economie die verrassend genoeg veel beter gaat - buitenlandse hulp maakt nog maar 1% uit van het GDP en ondanks het feit dat de bevolking sinds de jaren tachtig ongeveer verdubbeld is, wordt er nu minder voedsel geïmporteerd dan toen. En ook nog geschreven in een heldere, vlotte stijl. Kortom een aanrader, klik hier.

Geen opmerkingen:

ICJ geeft Israel opdracht onmiddellijk voedselkonvooien naar Gaza door te laten

  Het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft Israel donderdag opgedragen ongehinderd voedsel, water en hulp door te laten n...