donderdag 1 juli 2010

Monitor rassendiscriminatie: Antisemitisme neemt niet toe maar af

De Tweede Kamer heeft op 29 juni een Motie Van der Staaij aangenomen die de regering oproept een plan van actie op te stellen om antisemitisme tegen te gaan dat zou zijn toegenomen. Ook werd een een Motie Voordewind aangenomen waarin werd gevraagd de politie voortaan apart antisemitische incidenten te registeren. Een Motie Arib/Voordewind om zogenoemde 'lokjoden' in te zetten, werd teruggetrokken. In Amsterdam drong de PvdA-fractie, onder aanvoering van Ahmed Marcouch, aan op maatregelen van B&W tegen antisemitisme.

Dit alles was het gevolg van het feit dat Marcouch met een plan was gekomen om lokjoden te gaan gebruiken, nadat hij bij een ontmoeting van een Joods-Marokkaans platform van Joodse kant had gehoord dat veel Joden niet meer over straat durven. SGP-er Van der Staaij vroeg daarop om een 'spoeddebat' in de Tweede Kamer en het CIDI sprong erop in met een inderhaast in elkaar gezet rapport waarin een toename van het aantal incidenten werd geregistreerd.

Maar alle commotie blijkt op niets te berusten. De persbureaus ANP en Novum melden vandaag:
Het aantal meldingen van antisemitisme in Nederland neemt af. Dat is de tendens van de afgelopen jaren. Alleen rond incidenten in het Midden-Oosten waarbij Israël betrokken is, is er een korte stijging van het aantal meldingen in Nederland, blijkt donderdag uit de Monitor Rassendiscriminatie.
Over de langere termijn is er sprake van een afname van het aantal antisemitische incidenten. Ook zijn extreemrechtse straatformaties in Nederland in omvang afgenomen. Wel is het internet nog een belangrijk medium voor discriminerende uitingen.

De monitor keek onder meer naar het aantal meldingen bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) en het Meldpunt Discriminatie Internet. Bij beide organisaties kwamen in de jaren 2006 tot 2009 minder meldingen binnen over discriminatie van joden. Ook zijn er minder antisemitische incidenten afgehandeld door justitie.
De conclusie over de afname van aantal antisemitische incidenten is in strijd met de toegenomen commotie over antisemitisch geweld van de laatste tijd, waaruit ook de inzet van lokjoden voortvloeide. Onder meer het Cidi zelf stelde juist een toename van het aantal antisemitische incidenten vast.
Een woordvoerder zegt op Radio 1 dat het verschil komt doordat de onderzoekers een andere methode gebruiken. Zo kijkt het Cidi ook naar meldingen per e-mail. Verder zouden de cijfers van de monitor ouder zijn dan die van het Cidi.
De monitor, die wordt opgesteld in opdracht van het ministerie van Vrom, richtte zich niet alleen op antisemitisme. Discriminatie zou over de hele linie licht zijn afgenomen. Marokkanen zijn de groep met de meeste discriminatie-ervaringen. Volwassen autochtone mannen worden verreweg het vaakst genoemd als dader.

Geen opmerkingen:

Protesten tegen diefstal grond in Beita eisen achtste slachtoffer

Ali Khabisa  De demonstraties tegen de Israelische diefstal van grond in het Palestijnse dorp Beita ten zuiden van Nablus hebben vrijdag opn...