dinsdag 22 maart 2016

Israel sloopt weer, of dwingt eigenaars tot sloop: zes huizen in twee dagen

Het gesloopte huis van Majdi Idris. (Foto Wafa).

De autoriteiten in Jeruzalem hebben dinsdag weer drie huizen van Palestijnen gesloopt of laten slopen. Een dag eerder waren ook al drie huizen tegen de vlakte gegaan in Oost-Jeruzalem. Dit is geheel in overeenstemming met het sinds kort geïntensiveerde sloopbeleid van de Israelische regering, dat volgens een schatting van OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de VN, sinds het begin van het jaar al een 500-tal mensen dakloos heeft gemaakt.
In Beit Hanina, in het noorden van Oost-Jeruzalem kraakten Israelische bulldozers een mobiel huis van zo'n 100 vierkante meter van Majdi Idris. Majdi's vader, Jamal Idris, zei dat zijn zoon van plan was geweest in de komende dagen het huis te betrekken. De vernieling vond plaats op het moment dat hun advocaat op weg was naar een Israelische rechtbank om de sloop tegen te houden. Idris en zijn familie hadden nog maar net een paiertje aan het gebouw opgemerkt dat hen 72 uur de tijd gaf om in beroep te gaan. De sloop vond echter al plaats na 48 uur.
In Silwan, in de wijk Ein al-Luza, sloopte Imad al-Abbasi met zijn familie dinsdag zijn half afgebouwde appartement, nadat een Israelische order hem 24 uur de tijd had gegeven om een Israelische sloopactie af te wenden. Het appartement behoorde aan zijn vader, Khalil al-Abbasi. De eerste slooporder kwam drie weken geleden, zei Imad, maar de tweede kwam twee dagen geleden en gaf hem slechts 24 uur de tijd.
Khader Obeidat uit Jabal al-Mukabbir sloopte dinsdag zijn eigen winkel, nadat eerder die morgen Israeli's aanstalten maakte het te gaan doen en de winkel hadden omsingeld. Obeidat maakte de winkel leeg, liet een bulldozer komen en sloopte het gebouw vervolgens zelf, om te voorkomen dat er schade aan de winkel naast hem zou ontstaan. De gemeente drong er vervolgens op aan dat hij alsnog voor de sloop zou betalen. Obeidat zei dat de er twee slooporders waren uitgevaardigd die hij in Israelische rechtzaken had weten uit te stellen. De sloop kwam terwijl hij nog wachtte op een definitieve uitspraak van de rechtbank.
Maandag werd in Silwan, in de wijk Ras al-Amoud een half afgebouwd huis gesloopt, evenals de fundamenten van een huis in aanbouw in Jabal al-Mukkabir. Ook werd die dag de familie van Suleiman Abu Qalbein gedwongen hun eigen huis, eveneens in Ras al-Amoud, omver te halen, nadat de gemeente Jeruzalem hen daartoe 24 uur de tijd had gegeven.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...