maandag 7 maart 2016

Recht op z'n Israelisch: vier en acht jaar voor het onderhouden van contacten met gevangenen

De Issawi's: van rechts naar links: Shireen, Samer en Medhat, 

Een Israelische rechtbank heeft maandag de Palestijnse advocate Shireen Tareq al-Issawi (38) tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het onderhouden van contacten met gevangenen. Ook zou zij de gevangenen van geld hebben voorzien. Haar broer Medhat (42) kreeg zelfs acht jaar voor hetzelfde vergrijp. Volgens de Israelische krant Times of Israel zouden beiden zijn opgetreden als ''boodschappers'' van Hamas. In de democratische rechtsstaat Israel is het onderhouden van contacten met (politieke) gevangenen een misdrijf.   
Shireen en Medhat al-Issawi zijn de broer en zus van Samer Issawi die in 2012 en 2013 een wereldrecord hongerstaken vestigde met een staking van 266 dagen.
Na deze staking, die de wereldpers haalde, werd hij vrijgelaten. Maar in 2015 werd hij onder alsnog opgepakt en veroordeeld de resterende 20 jaar van zijn straf uit te zitten, op de uiterst aanvechtbare grond dat hij de voorwaarden van zijn vrijlating zou hebben overtreden.
Shireen en Medhat werden al in 2014 gearresteerd. Zij hebben twe jaar in administratieve hechtenis gezeten voordat zij deze maandag hun ogetwijfeld onpartijidge vonnissen te horen kregen. Shireen kreeg bekendheid doordat zij als advocaat van haar broer Samer optrad. Zij heeft eerder vastgezeten en kreeg een keer enkele maanden huisarrest. Medhat, vader van een dochter, heeft bij elkaar al zo'n 20 jaar in Israelische gevangenissen doorgebracht.

3 opmerkingen:

Trees zei

Volgens mij is de familie Issawi to taal geen hamas fan, zijn ze eerder van de PFLP. Ook niet geliefd bij Israel en bij Fatah.

Abu Pessoptimist zei

Trees,
Ik had hetzelfde idee: PFLP. Maar misschien heeft ze/hebben ze wel contact met clienten van Hamas gehad. Beide schijnt in Israel genoeg te zijn voor een flinke straf.

Anoniem zei

Niet PFLP maar DFLP. Samer Issawi is een lid van het Centraal Comité van DFLP. Scheelt niet veel want beide groeperingen zijn Marxist-Leninist. Heel wat anders dan Hamas.

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...