woensdag 2 maart 2016

Elf maanden cel voor Palestijnse journalist

Een Israelische militaire rechter heeft maandag een Palestijnse journalist tot 11 maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens "het uiten van verzet'' jegens de militaire bezetting. Het Palestijnse Centrum voor Gevangenenstudies meldde dat Ahmad Hamed al-Betawi (35) door de rechter in de nederzetting Ofer ook tot een boete van 2000 shekel (400 euro) werd veroordeeld. Betawi, uit Nablus, is redacteur van het nieuwsagentschap Quds Net News.
Betawi werd in februari 2014 voor een periode van drie maanden onder huisarrest geplaatst, waarbij hij zijn huis elke dag slechts één uur mocht verlaten. Later werd hij op borgtocht vrijgelaten, maar in juni  2015 werd hij opgepakt omdat hij de voorwaarden voor deze vrijlating zou hebben geschonden. Tijdens de arrestatie werd zijn huis in Nablus overhoop gehaald, en werden zijn computers en telefoons in beslag genomen. Sindsdien zit hij in Ofer in de gevangenis.

Nadat zijn proces meerdere malen was uitgesteld, werd hij maandag tenslotte tot 11 maanden veroordeeld. Behalve het uiten van verzet tegen de bezetting werd hem ook tenlaste gelegd dat hij zich bezig had gehouden met ''nationalistische zaken'' als de zaak van Palestijnse gevangenen. Behalve Betawi zijn nog nog enkele tientallen anderen slachtoffer geworden van toegenomen Israelische repressie jegens Palestijnse journalisten en anderen die van ''het uiten van  verzet'' worden beschuldigd. Een flink aantal van hen wordt in administratieve detentie gehouden, aldus de mensenrechtengroep Addameer. De journalist Mohammed al-Qiq, die onlangs een hongerstaking van 94 dagen beëindigde na een belofte dat zijn straf niet zou worden verlengd, was één van hen. 

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...