dinsdag 5 december 2017

Heftige reacties op Trumps plan om Jeruzalem te erkennen als Israels hoofdstad

 Amerikaanse ambassade in Tel Aviv.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag gezegd dat, als de Amerikaanse president Trump besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel, Turkije de betrekkingen met Israel zal verbreken. Dat is een "rode lijn voor moslims," aldus de Turkse president.
De ongewoon felle reactie van Edogan kwam nadat Nabil Shaath, de diplomatieke adviseur van de Palestijnse president Abbas, bekend maakte dat de Palestijnen ''alle contacten met de Vs zullen verbreken als Trump deze beslissing neemt. ''Meneer Trump zou komen met de ''deal van de eeuw of de moeder van alle overeenkomsten, zoals Saddam Hussein zou hebben gezegd. Maar de moeder van alle deals sterft hier op de rotsen van Jeruzalem als hij morgen zegt dat een verenigd Jeruzalem de hoofdstad is van Israel. Het maakt een einde aan alle kansen dat hij een rol zal spelen bij een regeling. Er is geen overeenkomst die begint met het vernielen van de twee staten oplossing.'' Als Trump de beslissing doorzet zullen de Palestijnen zich wenden tot anderen, zoals China, Rusland, of de Europese landen.
De berichten dat Trump van plan is Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen begonnen afgelopen vrijdag. Ook zou hij nog steeds overwegen om de Amerikaans ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Het Congres nam in 1995 een wet aan die dat voorschreef maar alle Amerikaanse presidenten hebben sindsdien steeds een ''ontheffing'' getekend die de beslissing om redenen van nationaal belang zes maanden uitstelt. Verwacht wordt weliswaar dat Trump die ontheffing ook opnieuw zal tekenen. Maar woordvoerder van het Witte Huis Hogan Gidley zei dat de beslissing de komende dagen genomen wordt en voegde eraan toe dat het niet een kwestie was ''van of maar van wanneer''. De president zou trouw zijn aan de beslissing die hij tijdens zijn verkiezingsperiode al aankondigde.
Het bericht van Trumps mogelijke beslissing werd intussen op tal van plaatsen met afkeuring begroet. De Franse president Macron belde met Trump en verzocht hem van de beslissing af te zien totdat er een vredesregeling zou zijn. Hij was de enige Europese leider die de moed had zijn stem te verheffen. Des temeer afkeuringen waren er echter in de Arabische wereld. Onder meer Jordanië, Egypte en ook Saudi Arabië waarschuwden tegen zo'n ommezwaai die een streep zet door alle aanspraken van de Palestijnen op Oost Jeruzalem. "De erkenning zal heel ernstige gevolgen hebben en zal een provocatie zijn van de gevoelens van alle moslims,'' zo citeerde het Saudische persbureau SPA een niet nader genoemde official van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga vergaderden er dinsdag over. De Palestijnse leiders overwogen of zij zouden vragen om een Arabische topconferentie.
Ook in Israel waren er bezwaren. Zo'n 25 vroegere ambassadeurs, vredeactivisten en academici zonden maandag een brief aan Jason Greenblatt, de speciale ambassadeur van Trump voor vredesbesprekingen, waarin zij zich uitspraken tegen de beslissing. Onder de ondertekenaars waren oud diplomaten als Ilan Baruch, Alon Liel, de vroegere directeur generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en Elie Barnavi.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...