zaterdag 16 december 2017

Israelische militairen doodden deze week vijf mensen, van wie één zonder benen

De neergeschoten Muhammad al-Adam. (Ma'an)

Twee keer Ibrahim Abu Thurayya
Vier Palestijnen zijn afgelopen vrijdag gedood bij verschillende  manifestaties tegen de beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel. De afgelopen  week waren  het er trouwens vijf, want Hamda Zubeidat, een vrouw van 60, overleed dinsdag als gevolg van een hartaanval, nadat Israelische soldaten na middernacht de deur van haar huis in het dorp Zubeidat (ten noorden van Jericho) intrapten en ''stungranaten'' gooiden of afschoten. De reden van de razzia was

trouwens onduidelijk. Wellicht gewoon een routine razzia, zoiets hoort bij de bezetting. Om de angst voor het Israelische leger erin te houden.
Bij de vier andere sterfgevallen waren er ook twee die eruit sprongen, hetzij wegens de manier waarop het einde kwam, of wegens de extra tragiek.
Om met het laatste te beginnen:  In de Gazastrook werd de 29 jarige Ibrahim Abu Thurayya tijdens een demonstratie met een schot in zijn hoofd gedood. De soldaat die dit deed vermoordde een man die in 2008/9 bij de toenmalige inval van Israel al zijn beide benen verloren was. Hij zat sindsdien in een karretje. Tijdens de demonstratie probeerde hij een Palestijnse vlag vast te maken aan het grenshek waar hij in was geklommen. We moeten aannemen dat de soldaat in kwestie zich hierdoor bedreigd voelde en dus gerechtigd was hem volgens de Israelische schietinstructies dood te schieten.
Een tweede die in de Gazastrook werd gedood was Yassir Sokhar, 31, uit de wijk al-Shuja'iyya in het oosten van Gaza stad. Ook hij werd doodgeschoten bij een demonstratie bij het hek rond Gaza.
 In Anata, bij Jeruzalem werd bij ongeregeldheden de 29-jarige Bassel Mustafa Muhammad Ibrahim in de borst geschoten. Hij overleed korte tijd later.
En dan het tweede opmerkelijke sterfgeval: in al Bireh, in Area A, waar Israelische militairen of politie volgens de Oslo Akkoorden eigenlijk niets te zoeken hebben, werd vrijdag de 18-jarige Muhammad Amin Aqel al-Adam neergeschoten. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. Volgens de Israelische grenspolitiemannen probeerde hij een aanval uit te voeren met een mes en verwondde hij een politieman licht. Op de video die Palestijnse journalisten  van het geval maakten is hieronder  te zien dat Muhammed wegrent, wordt neergeschoten met twee schoten, en vervolgens als hij met de beste wil van de wereld geen bedreiging meer kan vormen, met nog een paar schoten als een hond wordt afgemaakt.
Er werden 367 mensen behandeld voor diverse verwondingen, 14 mensen belandden in ziekenhuizen met diverse schotwonden, onder wie een jongen van 15 die met een ''rubberkogel'' in zijn gezicht werd geschoten. Hij ligt nog in coma. 

1 opmerking:

joop zei

Zou wel eens willen weten wat er zal gebeuren als een jood zonder benen in een rolstoel doodgeschoten zal worden in een Europees land? WO3?

Netanyahu gaat ten langen leste akkoord met uitstel, maar het is de vraag of dat genoeg is

Netanyahu heeft maandag in de loop van de dag besloten de voortgang van zijn wetgevend proces tijdelijk te stoppen, vermoedelijk tot na het ...