vrijdag 8 december 2017

Twee doden, bijna 800 gewonden bij Palestijnse protesten tegen beslissing Trump

Protest in Jabalya kamp in Gaza. 

Updated. Tijdens de derde dag van demonstraties en protesten tegen de Amerikaanse beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel, zijn twee doden gevallen en tegen de 800 gewonden.  De Rode Halve Maan zei dat zij 767 verwondingen had behandeld in de Gazastrook, Oost Jeruzalem en op de Westoever. 
Volgens het verzamelden zich honderden mensen op verschillende plaatsen bij het grenshek in de Gazastrook en gooiden zij met stenen of verbrandden zij banden. Het leger meldde dat er ''selectief'' werd geschoten op de honderden die zich hadden verzameld. De 30 jarige Mahmoud Al-Masri was één van degenen die werd getroffen in de buurt van Khan Younis. Hij overleed. Later meldde het persbureau Wafa dat ook een tweede man was gestorven,  dit slachtoffer was de 54-jarige Maher Atallah. Elders in Gaza werden op diverse plaatsen marsen en betogingen gehouden. 
In totaal werden tenminste 23 mensen getroffen door scherpe munitie, niemand van hen werd echter levensgevaarlijk gewond; 55 mensen liepen verwondingen op door zogenoemde ''rubberkogels'', volgens de Rode Halve Maan. Tientallen werden behandeld voor een overdosis traangas.
In Jeruzalem, waar de protesten begonnen na de ochtendgebeden, verliepen de demonstraties over het algemeen redelijk vreedzaam. Er werden Israelische vlaggen verbrand en leuzen geroepen, Israelische politie en leger vuurden met traangas en rubberkogels. Andere protestbetogingen vonden plaats in steden als Bethlehem, Hebron, Nablus. Qalqiliya en elders.  
In het buitenland vonden grote demonstraties plaats in Iran, Turkije,Egypte, Jordanië, Libanon,  
Tunisië, Somalië, Jemen, Maleisië en Indonesië.
De landen van de EU volgen niet het voorbeeld van de VS en blijven bij de oude opvatting dat de status van Jeruzalem moet worden beslist tijdens onderhandelingen. Alleen Tsjechië was een uitzondering. Het land erkende alleen West Jeruzalem als Israels hoofdstad.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...