zaterdag 30 december 2017

Israelische politie: niemand schuldig aan doodschieten wiskundeleraar door de politie

 Luchtfoto van de Israelische politie waarop de twee politiemannen te zien zijn die het vuur openen op de auto van de wiskundeleraar. (Adalah)

De afdeling Onderzoek van de Israelische politie (Israeli Police Investigations Division, PID) heeft geconcludeerd dat geen enkele politieman verantwoordelijk is voor de dood van  Ya'akub Abu-Al-Qi'an en heeft het onderzoek naar zijn dood afgesloten. De groep Adalah – het juridische centrum voor de rechten van de Arabische minderheiden in Israel – heeft dat deze week meegedeeld.
Abu Al-Qi'an, een 50-jarige wiskundeleraar uit  Umm al-Hiran in de zuidelijke Naqab (Negev), werd op 18 january 2017 door de Israelische politie doodgeschoten toen hij met zijn auto probeerde het dorp te verlaten. De politie was met grote sterkte uitgerukt, omdat het Bedoeïenendorp zou worden gesloopt ten einde plaats te maken voor een nieuw, uitsluitend  Joods dorp, Hiran  genaamd. Abu al-Qi'an werd er na dit incident van beschuldig dat hij met een ''ramaanval'' een politieman had doodgereden. Onderzocht werd of hij niet onder invloed stond van het islamistische ISIS.  Dat bleken later loze beschuldigingen (de agent werd overreden nadat Abu al-Qi'an  al was aangeschoten en vermoedelijk gedood).
Adalah diende dezelfde dag van de gebeurtenis een verzoek in dat de PID dit geval zou onderzoeken. Het feit dat dit onderzoek nu is afgesloten zonder een schuldige aan te wijzen betekent, volgens Adalah, ''dat de PID het gebruik van dodelijk geweld van de politie tegen Arabisch burgers van Israel legitiem acht.  Hoewel het vanaf het begin duidelijk was dat één van de politiemannen het vuur opende op een burger zonder dat daar een reden voor was en in strijd met de  eigen schietinstructies van de politie, lijkt het erop dat de PID opnieuw een van de ernstigste incidenten witwast,'' aldus Adalah. ''Precies zoals de PID er niet in slaagde politiemensen verantwoordelijk te stellen voor het doden in de maand oktober 2000, en het daarna doden van meer dan 50 Palestijns Arabische burgers van Israel, is dit opnieuw een   bewijs van het systematisch falen van de PID.'' 
Adalah voegde eraan toe dat de politie en de minister die verantwoordelijk is voor veiligheid intussen doorgaan met het verspreiden van de leugen dat het om een ''ramaanval'' ging, terwijl dat herhaaldelijk door getuigenverklaringen en video-opnnamen is ontkracht. Verder verweet Adalah de PID dat de weduwe van Abu Al-Qi'an ondanks haar verzoeken nooit het verslag van de sectie op het lichaam van haar man heeft gekregen, evenmin trouwens als updates over de voortgang van het onderzoek. Adalah vindt dat de schuldigen alsnog moeten worden gevonden en moeten worden berecht.

Geen opmerkingen:

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...