zondag 10 december 2017

Onrust blijft, vier dagen na beslissing Trump

Demonstratie bij de Amerikaanse ambassade in Beirut (EPA).

 Een demonstratie bij de Amerikaans ambassade in Beirut is zondag uitgelopen op een treffen tussen betoger en de Libanese politie, die waterkanonnen en traangas inzette. Aan de betoging namen honderden Palestijnen deel volgens al Jazeera. In Libanon wonen naar schatting een 450.000 Palestijnse vluchtelingen.  De betogers bekogelden de politie met stenen.
Andere protesten tegen de beslissing van president Trump om Jeruzalem als Israels hoofdstad te erkennen vonden plaats Jakarta, de hoofdstad van Indonesië waar zo'n 10.000 mensen zondag bij de Amerikaanse ambassade demonstreerden, en in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. 
Ook in de Israelische bezette gebieden en in Jeruzalem was het opnieuw onrustig.
Palestijnse bronnen gaven nog geen overzichten, maar Israelische kranten  meldden vooral aanvallen op Joden, zoals een man die werd neergestoken bij het centrale busstation in Jeruzalem en ernstig gewond raakte. Of een aanval met stenen op een auto van een koloniste op de weg langs Gush Etzion, waarbij een negenjarig meisje licht gewond raakte. 
Veel aandacht was er ook voor een demonstratie in het voornamelijk  door Palestijnse Israeli's bewoonde gebied Wadi Ara, waar zaterdag een demonstratie plaatsvond, met deelneming van het Palestijnse parlementslid Ahmed Tibi, waarbij de weg naar Jeruzalem werd geblokkeerd. Ook werden stenen gegooid naar een bus, die de vooruit verbrijzelde  en waarbij drie mensen licht gewond raakten.  Minister van Defensie Avigdor Lieberman, verklaarde zondag voor de legerrradio in een reactie dat de inwoners van de Wadi Ara regio geboycot dienen te worden. “Ze moeten begrijpen dat ze hier niet gewenst zijn, ze horen niet bij ons.  Ze hebben geen band met dit land,'' aldus de minister die al eerder bekend stond om zijn racistische uitlatingen. Minister van Onderwijs Naftali Bennet maakt de dreigende opmerking: "ze moeten niet ons geduld op de proef stellen.'' 
Opening van de Israelische kranten was overigens de bekendmaking van het leger dat, net nu,  weer een tunnel vanuit Gaza naar Israel was ontdekt en vernietigd. De tunnel zou onlangs zijn aangelegd. Israel noemt dit ''terreurtunnels'', Hamas heeft ze vooral gebruikt om terug te kunnen slaan als Israel  de Gazastrook binnenvalt, of ook wel om mensen te kunnen kidnappen die uitgewisseld kunnen worden tegen de duizenden Palestijnse gevangenen in Israel.    
Internationaal trok het nogal de aandacht dat de Amerikaanse vice president Mike Pence niet overal welkom is als jij later deze maand door Trump op tournee door de Arabische wereld wordt gestuurd. De Palestijnse president Abbas weigert hem te ontvangen. De voornaamste onderhandelaar van de PLO. Saeb Erakat, melde zelfs dat de PLO alle contacten met de VS zal mijden zolang president Trump zijn beslissing over Jeruzalem niet herroept. Afgezien van Abbas lieten ook de imam van de Azhar moskee in Egypte, Ahmad al Tayeb,  en de koptische paus Tawadros II weten dat ze Pence niet zullen ontmoeten. De Arabische minister van Buitenlandse Zaken riepen intussen tijdens een spoedzitting van de Arabische Liga de VS op om de beslissing over Jeruzalem te herroepen en samen te werken met de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat bij Israel het internationale recht naleeft.
Ze concludeerden dat Trumps maatregel juridisch geen waarde heeft, omdat het in feite een ernstige schending inhoudt van het internationale recht. Zij waarschuwden dat veranderingen van de juridische en historische status van Jeruzalem en de heilige plaatsen de gevoelens van moslims en christenen in de gehele arabische en moslim wereld geweld aandoet. De beslissing ondermijnt vredespogingen, verhoogt de spanningen, roept woede op en stuurt de regio naar meer geweld, chaos, bloedvergieten en instabiliteit'', aldus de Arabische ministers. Zij  riepen alle landen  op om de Palestijnse staat te erkennen binnen de grenzen van 4 juni  1967 met Oost Jeruzalem als hoofdstad en ze deden een beroep op de VN Veiligheidsraad om in een resolutie te verklaren dat de Amerikaanse beslissing in strijd is met vorige resoluties en het internationale recht.

1 opmerking:

Mr.johanyip zei

Misschien zouden de Palestijnen de Joden eens moeten omarmen, waarna de oplossing binnen handbereik is. Het gebruikte geweld geeft de Israelies een legitiem excuus om te doen wat ze doen.

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...