dinsdag 12 december 2017

Palestina: gematigde protesten maar aantal gewonden blijft oplopen

Fawzi al Junaidi (16) uit Hebron moet woensdag voorkomen. Tijdens zijn arrestatie werd hij onder meer geslagen met een geweer. Fawzi ontkend stenen te hebben gegooid, hij rende gewoon weg. De foto is de hele wereld overgegaan. (Anadolu)  

 Twee Palestijnen op een motorfiets zijn dinsdag in Beit Lahiye in Gaza omgekomen door onhandige omgang met explosieven. De twee, Hussein Ghazi Hussein Nasrallah and Mustafa al-Sultan, waren leden van de eenheid engineers van de al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad. Ook een groot aantal voorbijgangers raakte gewond. Aanvankelijk werd bericht dat de twee waren gedood door een Israelische aanval van een drone. Later werd dit bericht gecorrigeerd.
Vrijdag en zaterdag werden vier Palestijnen in Gaza gedood bij Isrelische vergeldingsbombardementen, twee burgers en twee militieleden van Hamas.
De protesten tegen de beslissing van Trump houden aan in de bezette gebieden, maar zijn minder hevig dan de eerste drie dagen. Wel loopt het aantal gewonden steeds verder op, onder meer door bruut optreden van de Israelische soldaten.
Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn er op de Westoever intussen 33 mensen met schotwonden, 323 met wonden door rubberkogels, 24 werden in elkaar geslagen, of liepen brandwonden op door Israelische traangas of andere granaten, dan wel werden aangereden door jeeps. Bijna 1.000 mensen kregen problemen door te veel traangas, 98 mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen.
In de Gaza Strook werden 85 mensen gewond door scherpe munitie, 14 met ''rubberkogels'', 21 werden aangeschoten met gasbommen, 12 liepen bandwonden op, 15 raakten  gewond door bombardementen  en 235 mensen kregen problemen door het traangas. De ziekenhuizen namen in Gaza 259 mensen op.
De mensenrechtenorganisatie Adalah meldde een dag geleden dat ruim 100 mensen waren gearresteerd, van wie een aantal weer was vrijgelaten, vaak op borgtocht.
Israel heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om de visserijzone weer in te krimpen. Vanaf dinsdagmiddag is de zone voo de vissers in Gaza weer van negen naar zes mijl teruggebracht. Uiteraard is dit een schending van het internationale recht.
Israelische troepen in actie in Hebron. Onder meer met het afrossen van arrestanten.(ISM) 

Geen opmerkingen:

Een nieuwe dag, een nieuwe dode Palestijn

Daoud Zubaidi De Palestijnse Autoriteit heeft informatie ontvangen dat Daoud al-Zubeidi, de broer van Zakaria al-Zubeidi, die deelnam aan de...