maandag 4 december 2017

Palestijn zeer ernstig gewond bij nieuwe inval kolonisten in Qusra

De gewonde Ahmed Hassan wordt geëvacueerd. (Ma'an)

Een Palestijn, de 24 jaar oude Ahmad Fayiz Hasan, is maandag ernstig gewond geraakt tijden weer nieuwe onlusten in het dorp Qusra ten zuiden van Nablus. Hij liep een schotwond in de rug op en werd naar het Rafidiya ziekenhuis in Nablus gebracht, waar hij onmiddellijk werd geopereerd. Zijn toestand is kritiek. 
 Hasan liep de schotwond op nadat enkele tientallen kolonisten de plaats waren binnengedrongen en de inwoners, wier dorpsgenoot Mahmoud Odeh donderdag door een kolonist was doodgeschoten,  lastig vielen. Dorpelingen hadden zich in het westelijke deel van het dorp verzameld en probeerden de indringers te verjagen, maar het leger dat de kolonisten begeleidde kwam tussenbeide en beschoot de Palestijnen met scherp en traangas.
Een woordvoerster van het leger zei dat de dorpelingen ''brandende autobanden naar het leger hadden gerold en met stenen  hadden gegooid, waarop het leger had geantwoord met ''crowd control'' middelen en het gebied tot ''gesloten militair gebied'' had verklaard. De woordvoerster zei dat bekend was dat iemand gewond was geraakt en dat dit werd onderzocht. Op de vraag of zij ook wist dat de onlusten waren uitgebroken nadat kolonisten het dorp waren binnengedrongen, zei de woordvoerster dat ''bekend was dat er ook burgers aanwezig waren''. Zij gaf geen verder commentaar.
Israel heeft overigens maandagmorgen heel vroeg op diverse plaatsen ook 22 mensen aangehouden. Dit aantal ligt boven het gemiddelde van 15 per dag. Onder hen waren ook drie advocaten, onder wie de advocaat van Raed Salah, de leider van de Islamitische Beweging, noordelijk commando, in Israel. OCHA, het coördinerend bureau van de VN voor humanitaire zaken, meldde intussen dat tussen 7 en 200 november 147 zoek en arresttaie invallen in huizen zijn uitgevoerd. Het aantal Palestijnse gevangen in Israelische gevangenschap bedraagt intussen 6,198 mensen.
De Israelische marine liet intussen vijf Palestij se vissers maandagochtend weer gaan, nadat ze een nacht waren vastgehouden. Hun boten werden in beslag genomen. 

Geen opmerkingen:

Militairen plegen nieuwe coup in Sudan

Generaal Burhan in 2020 met de toenmalige Amerikaanse minister Pompeo (Foto State Department) Het leger van Sudan heeft maandagochtend opnie...