vrijdag 1 december 2017

Jordanië blijft terugkeer weigeren van Israelische ambassadeur in Amman

Ziv Moyal. de veiligheidsman.
Nog steeds is de ambassadeur van Israel niet terug op haar post. In juli van dit jaar schoot de veiligheidsman van de ambassade in Amman twee mensen  dood. De ambassade werd daarop ontruimd.
Volgens de veiligheidsman werd hij door een van de twee mensen, de 16 jarige zoon van een meubelbedrijf die iets kwam herstellen of afleveren, bedreigd met een schroevendraaier. De veiligheidsman schoot hem dood, zoals dat in Israel gebruikelijk is. De eigenaar van het aan de veiligheidsman verhuurde huis, een christelijke chirurg, werd daarbij per ongeluk eveneens doodgeschoten. De ambassadeur en de veiligheidsman werden nadat zij naar Jeruzalem waren geëvacueerd, als helden ontvangen door premier Netanyahu. Daarop reageerden de Jordaanse autoriteiten bijzonder boos. Onder meer de koning zelf gaf een woedend commentaar.
Israel heeft intussen geprobeerde de ambassadeur weer terug te sturen, maar dat werd door Jordanië geweigerd. Israel stelde daarop voor een vervanger te sturen en er werd uitgekeken naar een nieuwe  functie voor ambassadeur Einat Schlein. Maar ook de vervanger wordt door Jordanië geweigerd. Het land heeft steeds gezegd dat de veiligheidsman moet worden berecht en houdt voet bij stuk. Jordanië kon dat niet doen, hij had diplomatieke immuniteit. Maar: ''immunity does not imply impunity'' zo deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken met een woordspeling mee aan het persbureau Reuters, immuniteit betekent niet dat jij ongestraft kan blijven. Israel zal Jordanië ervan  moeten overtuigen dat hij op eerlijke wijze terecht heeft gestaan. Tot zolang blijft de ambassadeur een ongewenste persoon in Amman. Intussen heeft Jordanië voor de veiligheidsman werken buiten Israel al voorlopig onmogelijk gemaakt, want het heeft zijn identiteit onthuld door zijn identiteitskaart te lekken aan de pers.
Hoe lang houdt Jordanië dit vol? In 2014 ontstond grote woede in Amman, onder meer onder advocaten en de rechterlijk macht, nadat een soldaat na een ruzie bij een grenscontrole de Palestijns Jordaanse rechter Raed Zuaiter doodschoot. Die woede is intussen weggeëbt, al of niet nadat Israel schadevergoedingen heeft betaald. We zullen zien hoe het ditmaal afloopt.
Ambassadeur en beveiliger te gast bij Netanyahu.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen schieten weer tiener (16) dood

Amjad Israelische militairen hebben donderdagavond weer een Palestijnse tiener doodgeschoten . Volgens het Palestijnse persbureau al-Quds do...