zaterdag 2 december 2017

Kolonisten die boer in Qusra doodschoten verdacht van ''dood door schuld''

 De stervende Odeh krijgt medische hulp van het Israelische leger. (Times of Israel)

Mahmoud Odeh, de boer van 46 uit het dorpje Qusra ten zuiden van Nablus, die donderdag werd doodgeschoten door een kolonist, is zaterdag onder belangstelling van duizenden mensen begraven. Zijn lichaam dat was meegenomen door het leger voor een autopsie, werd eerder zaterdag weer vrijgegeven. De man die hem doodschoot, een kolonist uit de nederzetting Migdalim (en dus niet Esh Kodesh zoals ik eerder schreef), is door de politie verhoord. Hij is weer vrijgelaten. maar heeft te horen gekregen dat hij wordt verdacht van dood door schuld.
Het hele verhaal begint intussen iets minder raadselachtig te worden, doordat een groep kolonisten uit Migdalim in een post op Facebook afstand nam van de gebeurtenis en met name kritiek leverde op het feit dat een fanatieke, religieuze groep die zich later dan de anderen in de nederzetting heeft gevestigd, bij dit soort zaken het voortouw neemt en de verhoudingen tussen de nederzetting en de Palestijnse buurtdorpen op scherp zet.
Deze groep, die contact heeft met mensen uit de fanatieke buurnederzetting Yitzhar, zou al eerder met mensen van Qusra hebben gebotst. De Facebook post, zo meldt The Times of Israel, was niet tegen  religieuzen in het algemeen, maar specifiek tegen deze fanatieke groep. Volgens hen wordt hun veiligheid door de situatie bedreigd. De post was overigens anoniem, maar meerdere mensen hadden zich erachter gesteld, volgens de krant.
Volgens het Facebook verhaal was inderdaad sprake van een bar mitzvah party, maar was de route van de kinderen, over het land van Qusra, niet van tevoren met het leger overlegd, zoals eerder werd beweerd. Het leger bevestigde dit. De groep werd begeleid door twee ouderen, één uit Migdalim , en één uit  Yitzhar. Ook deze wordt nog nader aan de tand gevoeld. Hun advocaat, van de rechtse organisatie Honenu, sprak er schande van. De positie van het Joodse volk zou op deze manier worden ondermijnd ten gunste van de Palestijnen.
Het verhaal van wat er nu precies verder is gebeurd loopt intussen nog steeds uiteen. De kolonisten beweren dat zij in het nauw werden gedreven en met stenen werden bekogeld. Daarna had één van de twee ouders in de lucht geschoten. Vervolgens was de boer Mahmoud Odeh overleden.
In de Palestijnse versie werd eerst de boer doodgeschoten en kwamen de stenen daarna. Volgens sommigen wilden de settlers hem van zijn land, waar hij aan het werk was, verjagen, maar weigerde hij te gaan. Ook dit verhaal is echter niet helemaal waterdicht, want de enige getuige van de moord op Odeh schijnt diens zes jaar oude zoontje te zijn. De vraag blijft of verder onderzoek hier duidelijkheid gaat brengen. Vooral ook omdat de Palestijnen naar de gevestigde Israelische mening  allemaal onbetrouwbaar zijn en dus niet of nauwelijks zullen worden gehoord.
Intussen vond vrijdag een tweede treffen plaats tussen de inwoners van Qusra en kolonisten die het dorp waren binnengedrongen. Het het leger joeg hen er weer uit, en besproeide de inwoners intussen met traangas, scherpe munitie en rubberkogels. Er vielen volgens Palestijnse bronnen 59 gewonden.

Geen opmerkingen:

Tenminste 15 kinderen in Noord-Gaza gestorven als gevolg van ondervoeding

Een dropping Tenminste 15 kinderen zijn  de afgelopen dagen overleden in het Kamal al-Adwan ziekenhuis in Gaza-stad als gevolg van uitdrogin...