vrijdag 20 september 2024

Israel bombardeert een tiental Hezbollah-commandanten en zet de deur open naar een volledige oorlog

 

Israel heeft de deur opengezet naar een oorlog met Hezbollah nadat het vrijdag een luchtaanval heeft uitgevoerd op een gebouw in Dahiye, de wijk van Zuid-Beirout waar Hezbollah oppermachtig is. Een groot gebouw stortte volledig in. Volgens een opgave van het Libanese ministerie van Gezondheid waren er 12 doden en 66 gewonden. Het is mogelijk dat er nog meer doden onder het puin liggen. Volgens de Israelische militaire woordvoerder was het doelwit Ibrahim Aqil, een hoge commandant van Hezbollah en tien van zijn collega militaire commandanten die daar bijeen waren. Dit werd niet bevestigd door Hezbollah, dat het zwijgen bewaarde. Maar een hoge veiligheidsfunctionaris bevestigde dat Aqil, die lid was van het hoogste commando-orgaan van Hebollah, was gedood.

De Israeli's zeiden dat Aqil sinds 2004 de leider van Hezbollahs operaties was geweest en dat hij een aanval op Israel had gepland om een soortgelijke manier als Hamas op 7 oktober had uitgevoerd. De Israelische stafchef Herzi Levi zei dat ''de man die we vandaag hebben geëlimineerd had al jaren geleden hun 7 oktober gepland. We hebben hem bereikt en we zullen iedereen bereiken die de veiligheid van Israels burgers in gevaar brengt. Premier Netanyahu, die een bezoek aan de CS afbrak en een dag eerder was teruggekomen gaf een korte verklaring uit ''dat Israels doelen duidelijk waren en dat zijn acties voor zichzelf spraken''

Dat is echter niet het hele verhaal. Minister van Defensie Yoav Gallant meldde eerder deze week dat Israel de aandacht op het noorden zou richten een een nieuwe fase van de oorlog zou beginnen, twitterde op X dat ''de sequentie van de acties in de nieuwe fase zullen voortgaan tot ons doel is bereikt, de veilige terugkeer van de bewoners van het noorden naar hun huizen''. Ongeveer 100.000 mensen zijn door de vijandelijkheden tussen Israel en Hezbollah al maandenlang geëvacueerd. In Zuid-Libanon is overigens net zoiets aan de hand. Daar gaat het om 120.000 man.

De Israelische aanslag is de derde keer dat Israel Hezbollah een zware slag toebrengt. Eerst werd in juli Fouad Shukr, de hoogste militaire commandant van Hezbollah gedood in een aanval in hetzelfde Dahiye. Vervolgens waren er 37 doden en ongeveer 3.000 gewonden bij twee dagen ban ontploffende piepers, walkie talkies en andere apparaten. Vervolgens werden er vrijdag nog eens een 100-tal vluchten uitgevoerd om raketinstallaties uit te schakelen. En nu dit. Het is duidelijk dat in Amerika alles op alles wordt gezet om een oorlog te voorkomen, een oorlog die volgens woordvoerder Kirby nog zou kunnen worden afgewend. Ook Jeanine Plasschaert, de speciale VN-coördinator voor Libanon, noemde de aanval in een dichtbevolkte wijk van Beirout ''extreem gevaarlijk'' maar voegde eraan toe dat ''dit moet stoppen''. Het is echter de vraag of dat nog gaat lukken.

Geen opmerkingen:

Israel bombardeert een tiental Hezbollah-commandanten en zet de deur open naar een volledige oorlog

  Israel heeft de deur opengezet naar een oorlog met Hezbollah nadat het vrijdag een luchtaanval heeft uitgevoerd op een gebouw in Dahiye, d...