maandag 9 september 2024

Zeshonderddertigduizend kinderen gaan weer een jaar niet naar school

Zo zagen UNRWA scholen eruit in 2018

Het was deze maandag de eerste schooldag geweest in Gaza, 39.000 kinderen zouden voor het eerst naar school zijn gegaan. Helaas ging helemaal niemand naar school, want er zijn geen scholen meer, en ook geen leerprogram en geen examens of wat dan ook. Tweeënnegentig procent van de scholen is vernietigd, er is dus eigenlijk helemaal niets. Bovendien zijn 11.500 leerlingen inde afgelopen 11 maanden gedood. evenals 750 leerkrachten. Het betekende dat 630.000 kinderen van diverse leeftijden niet alleen niet naar school hoefden maar ook - voor het tweede jaar - niet konden.   Ook geen universiteiten trouwens, die zijn allemaal opgeblazen. Gezellig thuisblijven is er ook niet meer bij, want het grootste deel van de bevolking a Gaza is - meerdere malen - ontheemd. Wat moeten die kinderen de hele dag doen? Dat is een grote vraag want als ze gaan spelen en worden de vaak uitgezocht door sadistische Israelische snipers. Zoals dat meisje dat geveld werd en met haar rolschaatsen nog aan dood werd afgeleverd in een ziekenhuis. Er is maar één ding erger dan het gemis van scholen en dat is gebrek aan eten. Twee miljoen mensen hebben dringend behoefte aan eten dat in de maand augustus bijna geen enkele keer werd geleverd. Ook waren er hartekreten dat er niet genoeg brandstof was, voor de ziekenhuizen en ook de ambulances in Noord-Gaza dreigen stil te komen te staan. 

In de tussentijd waren er maandag weer 20 slachtoffers in Gaza. De teller staat nu op 40.988. Israel voerde zondagavond ook een aanval uit op een aantal chemische instellingen ten westen van Hama in Syrië. Er werden daarbij 18 mensen gedood (van wie een aantal burgers) en 37 gewond. Volgens Israel zou een van de instellingen een chemisch laboratorium zijn dat werkte in opdracht van Iran. Iran heeft dat ontkend. Er zou ook schade zijn toegebracht aan water- en elektriciteitsleidingen en auto's. In Israel werden maandag twee militairen niet ernstig gewond door drie raketinslagen in de noordelijke plaats Shlomi. Verder werd een hoog gebouw in Nahariya getroffen door een drone. Israel voerde zelf aanvallen op een drietal doelen in Libanon.

Hizma

Op de Westoever werd een huis gesloopt in Hizma, ten noordoosten van Jeruzalem. Zes mensen werden met geweld verdreven. Ook een huis in Silwan moet er aan geloven. Op 27 augustus sloopten ze een huis in Silwan. Sinds 1 januari is dat het 128ste. Het aantal huizen dat sinds 7 oktober in Silwan (Oost-Jeruzalem) is gesloopt, is aanzienlijk gestegen. Het plaatsje Khirbet Zanuta, een Bedoeïenendorpje in Masafer Yatta, werd maandag aangevallen door kolonisten. De ongeveer 300 bewoners van Zanuta waren pas onlangs teruggekeerd na, net als een aantal andere Bedoeïenennederzettingen, na 7 oktober te zijn  verdreven.  

Geen opmerkingen:

Zes doden op Westoever, maar waarom geen aandacht voor de stemming in de Algemene Vergadering?

Drie dode Palestijnen op het dak van een huis in Qabatiyah Er zijn weer zes Palestijnen op de Westoever toegevoegd aan de lijst van shuhada&...