woensdag 25 april 2012

Abbas ontslaat Abed Rabbo als hoofd van de Palestijnse omroep

 Yasser Abed Rabbo, de tweede man na Mahmoud Abbas in de leiding van de PLO, is van zijn post ontheven als hoofd van de officiële omroeporganisatie van de Palestijnse Autoriteit. Volgens een commissie voor de betrekkingen van Fatah wordt hij nu 'politiek adviseur' van de radio en tv-stations. Abed Rabbo, die de leider is van de Palestijnse organisatie FIDA, zei dat hem niets is meegedeeld over deze beslissing.
Yasser Abed Rabbo (Press tv)
Voor de beslissing is geen reden genoemd. Maar de Jordaanse krant Al-Ghad, zo meldt Ma'an News, berichtte in december dat er ruzie was tussen president Abbas en Abed Rabbo. Abbas beschuldigde Abed Rabbo volgens de krant ervan dat hij mensen had opgezet tegen zijn presidentschap en tegen zijn poging om als volledig lid van de Verenigde Naties te worden geaccepteerd. Al-Ghad melde toen ook dat Abbas had besloten Abed Rabbo zijn officiële functies te ontnemen.
Abed Rabbo reageerde indertijd boos op  het nieuws door te zeggen dat niet alleen de Syriërs maar ook de Palestijnen hun shabiha hadden (gangs die voor de regering allerlei misdaden plegen). 'Ongelukkigerwijs hebben de Palestijnen Shabiha die niet verschillen van die in Homs op dit moment aan het moorden zijn, maar ongelukkig voor hen hebben ze niet echt de capaciteiten en is het enige waarover ze beschikken dit soort leugens,' zo werd Abed Rabbo geciteerd.
Meer recent was er wrijving omdat Abed Rabbo samen met premier  Fayyad en onderhandelaar Saeb Erakat een brief aan de Israelische premier Netanyahu zou overhandigen over de voorwaarden waaronder de PA eventueel bereid was weer met Israel de vredesonderhandelingen voort te zetten. Fayyad trok zich terug uit deze missie, omdat deze samenviel met de 'Dag van de gevangenen'. Dat is de dag  waarop de Palestijnen de politieke gevangenen in Israelische gevangenschap eren. Fayyd wilde niet uitgerekend op die dag een Israelische leider ontmoeten. Dat leidde tot irritatie van Abbas jegens Fayyad. En kennelijk ook jegens Abed Rabbo, die zich eveneens terugtrok. Netanyahu kreeg de brief uiteindelijk alleen uit handen van Saeb Erakat.

Geen opmerkingen:

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...